Preskoči na glavni sadržaj

Opuštene krafne

Nekad su naše bake, davale dojam da su krafne komplicirana slastica, kojoj treba posvetiti posebnu pažnju, vrijeme, paziti kod miješanja, dizanja, pečenja... I sve ja to poštujem, ali jednostavno ne dam krafnama da preuzmu kontrolu. Ne u mojoj kuhinji. Ja ih radim opušteno, ležerno, ne brinući za ama baš nijedan dio procesa. Ok, osim pečenja, ovdje je potrebno ipak malo razmišljanja.
Mojima se kuži da su preopuštene, ali s ovim receptom možete dobiti i lijepih krafnica! Naše danas su samo savršeno fine, ljepota je izostala!





Pa krenimo. Imam mnoštvo recepata, ali ovo sam sklepala od raznih i uvjerila se da mi se najviše sviđa. Uzela sam od svakog po malo, ono bitno. Pa ovako:


1 kocka kvasca
250ml toplog mlijeka
1 žlica šećera.
Ovo pomiješati i ostaviti sa strane. Ništa posebno, samo dok ne pomiješate sve ostale sastojke.

500g mekog brašna - miješanje raznih vrsta me nije oborilo s nogu, prije bih rekla da kad ne znaju koje brašno staviti, pomiješaju oba, za svaki slučaj (al to je samo moje razmišljanje, bez uvrede ikome)
4 žlice šećera
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
korica limuna
1 žlica rakije - mada je fino i s rumom, ali nekako mi sad ne ide više arome, a rakijica se ni ne kuži
ulje - joj, ovo nisam mjerila, pošpricala sam obilno po brašnu, vjerojatno 0,5dl :-)
pola žličice soli
jaja - obvezno jedno cijelo i 3-4 žumanjka, ovisno o veličini jaja (ja trenutno imam neka mini jaja, pa sam dodala čak 5 žumanjčića) - meni nisu krafne ako nemaju dovoljno žumanjaka, to ih čini spužvastima, nedostatak istih i imate žilave krafne!

I sad samo sve lijepo umijesiti. Ovo je dosta mekano tijesto, ja si eventualno nakon nekog vremena miješanja, dodam na ruke mrvu ulja, da lakše umijesim.
Ostavite da se diže, oko sat vremena.

Kratko premijesite i razvaljajte tijesto na debljinu 1,5-2cm i izrezujte krafnice. Složite ih na čistu krpu i pokrijte, nek se dižu još 15-20minuta.
U dublji lonac ulijte repičino ulje, oko 6-7dl. Zagrijte ga na laganoj vatri. Ubacite unutra nekoliko krafni, važno je kad ih uzimate s krpe da ih naopačke ubacite u ulje. 5 komada je maksimum, jer se ulje previše ohladi, i poklopljeno polako pecite nekoliko minuta. Maknite poklopac i okrenite krafnice i polako dalje pecite. Gotove krafne izvadite na papir, da upije višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu (ja volim obilno!) i uživajte. probajte pojesti samo jednu! :-)

Naravno, možete ih puniti, ako radite klasične okrugle, ili možete raditi, poput ovih mojih, s rupom, nama su baš odlične takve! A najmlađi vole i ove malene, koje su nastale kao odrezani ostatak sredine!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...