Preskoči na glavni sadržaj

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati.

Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi.
Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu pričam.

No, da se vratim, znači kolegica mi hvalila brzi recept za slanu savijaču, koju svi vole. Opisala mi detaljno. Da, da, klimam, kao ja pamtim, napravit ću. Drugi dan zivkam, draga, kako si ono rekla. Da, da, upišem na papirić. Pravim taj dan, bilo je super. Dva tjedna poslije, kaj ću za rođendan? Pa možeš onu savijaču. E, super, kako ono ide? I opet papirić i piši, tko zna gdje je prošli završio. Dođem doma, idem pripremat, jao, gdje mi je sad taj papirić? Ma neću je sad zvati, iz principa, jaj će mi žena reći! Koje sam ono trapke danas imala na posao? Uh, našla sam ga! Ovaj put ću ga obavezno upisat, Upisat ću ga na moj blog i onda ga ni sama više neću tražiti.
Evo, dragi moji, zato ja pišem ove redove, to je moj način da si organiziram recepte!

Sad sam ga stvarno odužila!

Evo recepta:

-          -  Kore za savijače, malo deblje su se bolje pokazale
-         - 500g gauda sira
-         - 500g šunke u ovitku (ja radila i sa pilećim prsima i bilo je odlično)
-         - Ovdje je mjesto za biti maštovit ili se ovaj dio može potpuno preskočiti (i nemaštovitost je ukusna)  – mogu se dodati i gljive, narezane masline, šunka zamijeniti tunom – o, da, ovako ću ja sljedeći put obavezno raditi i dodati ću k tome narezani luk! Mljac!

-        -  Premaz: 3 jaja, 200g kiselog vrhnja, 150ml ulja, malo soli i papra, ostali začini po želji – ja sam jučer dodala Vegetu i origano, baš mi se dopala ova Vegeta unutra!
-         - Sezam za posipavanje


Uzeti jednu po jednu koru. Prvu koru premazati kistom sa premazom, staviti gore drugu koru i tako do pete raditi isto. Petu koru ne premazivati nego po njoj rasporediti 250g šunke, 250g sira – ja sam šunku naribala, a sir mi je bio u listovima – dodati još maštovitih sastojaka ili ih ne staviti – ja jučer nisam – i pažljivo zarolati. Prebaciti roladu na lim, obložen masnim papirom. I postupak napraviti još jednom, još sa 5 kora. Dobijete 2 rolade, malo razmaknite jednu od druge. Trebala vam je ostati još mala količina premaza, koji namažete po roladama i obilno ih posipate sezamom. Stavite na 200°C, prekriveno alu folijom nekih 20-30minuta i još 15-20minuta otkriveno, točnije, kad se lijepo zacrveni, gotovo je!



Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi 10-tak minuta, narežite na šnite i poslužite! Stvarno je fino.

Hihi, sve sam ovo napisala iz glave, uopće mi nije trebao papirić. Možda sam ovaj put zapamtila recept?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...