Preskoči na glavni sadržaj

Započnimo sa satarašem!

Na početku, lijepi pozdrav svima.

Jednostavno sam morala krenuti s pisanjem bloga. Sad će biti sve crno na bijelo. Veliki sam ljubitelj pečenja kolača, volim eksperimentirati u kuhinji, uvijek nešto novo i uvijek na kraju zagubim recept. Ili je iz glave, pa se razvodni, ili je s neke stranice, koje se više ne mogu sjetiti gdje sam ju pronašla. Moji prijatelji već dobro znaju, ukoliko žele recept za neko jelo koje im pripremam, moraju za nj pitati dok je još vruće. Dok je jelo na stolu, a meni recept u glavi ili barem na pultu. I koliko se god trudila sačuvati ga, na kraju ipak nekako ispari. Čarolijom, valjda. 

Moram priznati da je teško početi, da li staviti neko bombastično jelo, neki sočni kremasti kolač, čime zaintrigirati čitatelja? Nakon podosta razmišljanja, odlučila sam biti praktična. Ionako sam zamislila ovaj blog kao vjernog pratioca, nosonju koji će dočarati što se zbiva u mojoj kuhinji.
A ovih dana je veselo. Zimnica. Ah, to ljeto i svo njegovo zrelo blago, kako u vrtu, tako i u voćnjaku!

Imala sam popodne viška vremena, pa sam slučajno malo duže gledala u frižider i otkrila vezu. Tikvice, patlidžan, paprika. Nešto moje, nešto mamino, čeka. Puls mi se ubrzao pri pomisli. Odem brzo u špajz (volim taj naziv špajz, neću mu mijenjati ime, za one koji ne znaju – smočnica, ostava), nađem, da, imam dovoljno luka, zgrabim košaricu, brzo u vrt. I začas je ona puna crvenih rajčica, ima tu i jabučara, i Talijana i mojih najdražih pelata. Sad sam već sva razdragana, dok radio svira (ništa bez glazbe) već sam sva zahuktana u pripremi sataraša za zimu. Sataraš je prekrasno jelo od povrća, kojem se klanjam u zimi, moj prijatelj, kad mi je potreban brzi ručak. Odličan je uz špagete, rižu ili malo zapečen s grahom. Ili kao osnova za neki umak s odrescima.

E sad, sastojci:

-                   Luk, oko 8 manjih glavica
-                  2 tikvice
-                  1 manji patlidžan
-                Oko 1kg paprika svakakvih boja i sorti koje imate
-                Oko  2kg rajčica, također nije važna sorta

Smatram da nije važna neka striktna količina pojedinih sastojaka, možda nečeg malo više ili manje, stvarno koliko imate u toj prilici. Jedino ne volim pojačati količinu patlidžana, jer ga moj M. ne voli.

Sve povrće nasjeckati, ja upotrebljavam multipraktik, samo jako kratko sjeći za papriku i tikvice.
2dl ulja – pola ulja od uljane repice (volim koristiti ovi ulje, mislim pisati o njemu u nekom od sljedećih postova) i pola maslinovo ulje, ekstra djevičansko.

Krećemo. 
Nasjeckani luk kratko prodinstati, dodati nasjeckanu papriku i patlidžan i dinstati poklopljeno 10-tak minuta. Tokom cijelog postupka svako malo kratko promiješati. Dodati tikvice, dinstati još kojih 5 minuta i zatim dodati izmiksanu rajčicu. Nama osobno ne smeta kožica od rajčice i nikad ju ne gulim.  Posoliti (oko 1 žlica soli) i popapriti, dodati šaku majčine dušice i zatvoreno dinstati 20minuta. Otklopiti i prodinstati još 10-tak minuta. Dosoliti po ukusu. I to je to.


Mirisni sataraš je gotov. Još ga samo napunite u teglice, koje ste prethodno zagrijali 10-tak minuta u pećnici na 150°. Zatvorite i preokrenite na 5minuta. Okrenite i polako ohladite.

Meni je dio ostao u loncu, pa sam odmah skuhala rižu i prije nego je M. pojeo sav sataraš ovako bez ičega, pomiješala rižu s njim i poslužila uz pljeskavice i narezane pelate. Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...