Preskoči na glavni sadržaj

Moj zdigani kolač s rogačem

Juros sam malo napeta, idem prvi put mlađem sinu na informacije u školu, kod nove učiteljice, ma mislim, normalan osjećaj, onako pozitivna napetost.
Opuštam se uz kavicu i ne mogu a da ne mislim na jučerašnju orehnjaču, koju sam vidjela na jednom blogu. Pa i nama se jede neko toplo slatko pecivo...a ja imam vremena i taman mi treba neko takvo skretanje misli ovog jutra...

Jupi, jest ćemo zdigani kolač. I da, naravno da će biti s rogačem, obožavam njegov miris, a tako ga dugo nisam jela!



E, sad, sva sreća, rogač u frižideru imam, ali nemam mlijeko. Ja nisam tip osobe koji odmah ide po namirnice u dućan, ili improvizoram ili ćemo to jesti neki drugi put. Pa jutro je, kupit ću mlijeko poslije. Ohladit će mi se kava.

Pa naravno da ćemo improvizirati ili još bolje rečeno, raditi kolač na malo zanimljiviji način. Zobene pahuljice uvijek imam u kući, to je moj „comfort food“ i volim ih u svim kombinacijama. Napravit ću stoga mlijeko od zobi. 
Jednostavno.

6 žlica zobenih pahuljica stavi se u multipraktik, kratko izvrti, doda 400ml kuhane vrele vode i doda jedan vanilin šećer unutra. Kratko se izmiksa. Procijedi se mlijeko u mjericu, potrebno mi je 300ml mlijeka, a ostatak zobenih pahuljica u cjedilu se stavi sa strane. Obično pojedem taj ostatak s malo cimeta, ali sad imam drukčiji plan.

I eto nama 300ml mlijeka. Nek se mrvu ohladi, doda se u nj 1 žlica šećera i jedna žlica suhog kvasca. Staviti sa strane.

Tijesto:
500g glatkog brašna
2 žlice šećera
Prstohvat soli
2 žlice maslinovog ulja
75g otopljenog maslaca
Mrva veselja i ljubavi za  miješanje zdigano tijesto

Dodati sastojcima smjesu kvasca i mlijeka i sve fino zamijesiti. Ja to radim ručno i baš me jutros razveselilo, tijesto je bilo toplo, glatko, fino se mijesilo. Ostaviti sa strane, popiti kavu do kraja i otići na informacije. Takav je moj plan zasad. Vi ostavite neko vrijeme, sat možda da se fino digne.

Još ću samo izraditi fil:
100g rogača, mirisnog, predivnog
75g ostatka zobenih pahuljica – šteta je to baciti, mislim da će poslužiti  = čitaj: pojedi odmah, ne valja u filu, jer se teško premazuje po tijestu! Ozbiljno, ja sam ih stavila i požalila. Povećajte količinu pekmeza, tako da vam smjesa bude lijepo maziva – pretpostavaljam, žlicu više pemeza bude dovoljno.
2 žlice pekmeza od šljiva – ja imam svoj, ovogodišnji, hihihi, jako fini
Lijepo pomiješati žlicom u kompaktnu smjesu.


Evo me, možemo dalje. U školi je sve super prošlo, pametno mamino!
Tijesto koje se divno dignulo, kratko promijesite i razvaljajte u pravokutnik. Veličinu prilagodite kalupu u kojem ćete ga peći. Premažite tijesto filom i zarolajte. E, kad bi to bilo tako jednostavno. Moj fil se teško maže, zbog onih zobenih – bolje da sam ih istog trena pojela – tako da ne znam što očekivati. Obavezno rogač samo povežite sa pekmezom, bez mojih pametnih dodataka! Nadam se da mi neće biti suho.

Prebacite u kalup, koji ste obložili masnim papirom i ostavite 15minuta da odmori. Premažite razmućenim jajem i stavite u pećnicu na 180°C, 40-tak minuta, kad u međuvremenu pocrveni kora prekrijte s malo alu folije, da ne zagori.

Idem popiti još jednu kavu, sad sam napeta kak će mi sve ispast, dal sam se trudila bezveze. Mislim, tijesto mi je lijepo, podatno, šteta bi bilo uništiti ga suhim filom!



Miriši baš onako kako sam zamislila, jedva čekam da se mrvu ohladi da ga isprobam. 



Vidite kako fil nije ravnomjerno raspoređen? To je zato jer se nije dao mazati, vaš će biti puno ljepši.
Iskreno, jako je fino. Onak, jako. Nije suho, samo je malo vruće! Joj, boljet će me želudac od vrućeg peciva, al vrijedi! 
Imate dozvolu, možete ga isprobati! Ipak je na kraju super ispao!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...