Preskoči na glavni sadržaj

Mirisni eksperimentalni jastučići

Ovaj recept je totalna izmišljotina. Jedino mi je kolegica na poslu pokazala dio u kojem se tijesto s nadjevom preklapa, pa se kao nešto prži (prženje u dubokoj masnoći – grrr) i kako imam ugljikohidratnu krizu – joj, mljac, mljac, peciva – odlučih isprobati pecivo na ovaj način. Možda to doma netko radi jednom tjedno, meni je potpuno novo, evo sad se peče, nemam pojma kak će ispast, kakvog će biti okusa, ali činilo mi se fora, pa da vidimo.

Tijesto:
 - 650g mekog brašna
 - 100ml jogurta
 - 100ml ulja
 - 1 žlicu suhog kvasca pomiješati sa 1 žlicom brašna, žličicom šećera i 200ml toplog mlijeka (ostaviti da se malo digne
 - još 100-200ml toplog mlijeka, za umijestiti meko tijesto
Lijepo umijestiti, oblikovati kuglu, premazati je s malo ulja i ostaviti da se diže sat-dva.
Taman za otići nekamo na kavu. Barem meni.

Kratko promijesiti dignuto tijesto, podijeliti ga u 3 dijela. Uzeti jedan, podijeliti ga na dva dijela, razvaljati ukrug, malo veće od tanjura. Po njemu naslagati nadjev:
 - jeger narezan na tanke šnite
 - sir gaudu
 - rajčicu narezanu na tanke šnite (pelate ili takvu neku manju sortu)
 - krem sir

Ja obožavam jeger i to mi je sastojak koji mi u ovom receptu jamči uspjeh, veselje i fenomenalan okus. Jednostavno mora biti. Možete staviti i čajnu salamicu, uuu, ili malo špeka?


Na slici se vidi kako sam to sve rasporedila, sve kombinacije, jer zapravo ni sama ne znam koja će nam biti idealna. Al sviđa mi se ovo s rajčicom, moglo bi upaliti. Ovdje je mjesto za kreativnost, nadjenite čime volite, mašti pustite na volju, ja sam trenutno iskoristila sastojke iz frižidera.
Poklopiti tijesto drugim komadom razvaljanog tijesta, te čašom izrezati krugove okolo nadjeva. I tako napraviti i s ostatkom tijesta.
Prebaciti jastučiće na lim prekriven masnim papirom i ostaviti 15-tak minuta da se diže. Premazati ih razmućenim jajem i posipati sezamom.
Staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C, 20-25min, dok lijepo ne porumene.

Ostaviti da se kratko ohlade. Ja do ovog dijela još nisam stigla, moji se jastučići još peku. Divno mirišu. Okus ću morati naknadno upisati.

Dok gladno čekam, uzela sam iz frižidera ajvar koji mi je poklonila kolegica s posla. Baš joj pišem poruku, božanstvenog je okusa, već nagovaram da mi da recept, i sad mi je sinulo da bih mogla dio jastučića nadjenuti i njime. To će isto biti zakon. Mora biti, baš sam se potrudila.

15 minuta kasnije...



Hej, pa ovo je baš ukusno! Klincima isto, vele da je „fejs fino“!
Meni su najbolji sa jegerom, rajčicom i krem sirom, fantastična kombinacija. Namjerno nisam stavila origano, ne mora baš sve ličiti na pizzu, al vi svakako stavite pokoji začin, ako vam odgovara. Moram priznati da bi bosiljak ovdje bio točka na i, biti će neki drugi put, ovo je recept za ponoviti!

Jesam li već napisala koliko su fini s ajvarom? 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...