Preskoči na glavni sadržaj

Odreci u umaku od...

Ovo jelo jako često na našem stolu, sa svakakvim kombinacijama.
Danas mi je sinulo ubaciti grožđe unutra – inače, predivno miriše i nadam se da će mi ukućani barem zbog mirisa oprostiti tu i tamo koju košticu, na koju sam zaboravila računati – vide se, dio sam izvadila, ali sigurno je još pokoja unutra!
Najčešće ubacim u umak suhe šljive, ali i jabuke su odlične! Nekako volimo takve kombinacije, umak je posebnog okusa, a meni osobno i to voće baš  prija uz meso!




Neki dan smo pobrali grožđe, ko bi ga znao koji mu je pravilni naziv, neki ga zovu izabela, ja mislim da nije, ja ga zovem mirisno debelo. Od njega radim odličan pekmez, u kombinaciji sa jabukama, predobar pekmez kad zatreba za kolač da ne curi van! Već mi miriši nešto toplo, zdigano, kak mi međimurci kažemo i još k tome s pekmezom... Kako se lako dekoncentriram!

No, odresci. Ovo nisam nigdje vidjela, ja jednostavno tako volim pripremati svinjsko meso, nema mrckanja da je suho, žilavo, baš suprotno, topi su u ustima. Odličan recept za nedjelju, kad poželite malo duže piti jutarnju kavicu, a da se ručak bezbrižno kuha. 

Na malo ulja prepržim začinjene odreske (samo sol i papar)  koje kratko umočim s jedne strane u brašno. Samo kratko se prže, i stavim ih sa strane, na toplo. U međuvremenu ubacim u multipraktik luk, mrkvu i papriku. Miks, zum i ubacim smjesu od povrća na preostalu masnoću od mesa, kratko prodinstam. Stavim u kuhalo grijati vodu. Na povrće stavim malo mljevene crvene paprike, žličicu, kratko promiješam i zalijem vodom. Kad imam juhu, koja se pored kuha, ubacim nju. Naravno, odlično paše. Onako odokativno, Dodam malo Vegete (ako nemam juhu - ja volim Vegeticu, vi stavite začina po želji) i ubacim odreske unutra. Moraju lijepo plivati u umaku. Smanjim vatru, poklopim i to je to. Sad je vrijeme za kavu. Lijepo mi je kad mi prijatelji dođu u nedjelju ujutro na kavu, malo se družimo, a moj ručak je u izradi. Danas prijatelja nije bilo, ali sam uživala u kavici vani  na terasi s dragim. 

Malo sam otišla provjeriti kako se kuha, malo probati umak i dodati mu soli po ukusu, može i malo papra, i tad mi je usput sinulo ubaciti par bobica grožđa u umak. Točnije, jedan manji grozd. Ne može biti loše!

Nakon kratkog vremena, cijela je kuća zamirisala po tom grožđu, zato ga ja zovem jednostavno debelo mirisno!
Jednom sam radila neki dizani kolač s tim grožđem. Isto tako, kad se pekao, mirisala je cijela kuća, nadala sam se savršenom okusu. Izostao je. Kolač je bio prepun koštica i nije se dao jesti. 
Zato mi nije jasno kako mi danas nije palo na pamet da će nas te koštice opet izluditi!

Nakon sat vremena, ili malo više, umak se reducira, meso se polako raspada i to je to. Perfektno.
Poslužujem uz pire krumpir, jer ne volim dodatno zgušnjavati ovakve umake, nije mi prirodno. I to bi samo bile dodatne kalorije. Zato je pire odličan prilog, jer razblaži ovaj malo jači umak, i ne smeta mu ako umak nije kompaktni, nego se na mjestima odvaja od povrća.



M. me pohvalio, dečki isto, bilo im je odlično! A i meni, koštice su zanemarivo smetale, nekako su se sve našle u mom tanjuru, dečki ih ni nisu imali. A dobro, nema veze!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...