Preskoči na glavni sadržaj

Ljute špagete u par minuta

Jao, kako sam ja gladna! A kasna večer. A i M. će biti gladan kad stigne s posla.. Je li to dovoljan razlog da krenem u pripremu brzog jednostavnog jela, nešto manje kalorično, a punog okusa? 

Naravno, pričam o svojim savršenim špagetama s majčinom dušicom – koja je inače moj najdraži začin! Bit će mirisno, bit će ljuto, bit će gotovo začas!

Brzo da napišem , pa idem pripremat, imam 20 minuta, prije nego M. stigne.

Staviti vodu za špagete, malo ju jače osoliti. Moja se kuha.
Na maslinovo ulje (2-3lice) staviti 2 režnja ribanog češnjaka, kad zamiriši dodati pregršt majčine dušice – ako je svježa doslovno šaku, ako je suha 1 veliku žlicu! I sad to počinje prekrasno mirisati, mmmm... Podliti s teglicom pelata – eh, ja imam mamine, domaće, ali već sam radila i s kupljenom konzervom i bude fino. Ovdje uzmem ono pomagalo za izradu pirea i malo ih zgnječim. Malo, da se raspadnu. 
Dodati pola žličice šećera,mrvu soli, promiješati i dodati odokativno nešto malih suhih ljutih feferončića. E, sad, to je kod nas uvijek lutrija. Ponekad napravim blago ljuto, ponekad pogodim onako cmok savršeno, a ponekad, e da, ponekad bude toliko ljuto, da nam se uške crvene! To je moja idealna mjera, ali vele da je pretjerano. Pa onda opet smanjujem i tražim se u pravom omjeru. Naravno, ovisi kako tko voli ljuto, ali ovisi i o samim papričicama – ja opet, imam sreće, imam domaće, koje se ne mogu odlučiti kolko bi bile ljute, pa je svaka drugačija!

Poklopiti i na laganoj vatrici krčkati, dok se voda uvrije i ubace se špagete na kuhanje. Neka se kuhaju nekih 5 minuta, da se opuste, postanu zmijolike, ali kad ih probate unutra su tvrde. Sad je vrijeme za prebaciti ih u tavu s umakom. U smjesu dodati i šeficu vode u kojoj su se dosad kuhale, promiješati, pojačati vatricu da se rasplamsa, poklopiti i kuhati. 
Svake 3 minute promiješati – u ovoj fazi se špagete dovršavaju u umaku. Ako je potrebno, dodati još kuhane vode. Često promiješati, često probati, moraju ipak ostati al dente. I ako vam je sad ljuto ko vrag, znate da ste skuhali baš po mom ukusu. Ako vam je taman, dobro sam vas navodila, pogodili ste pravu mjeru – zapamtite ju za sljedeći put, zapišite, ja to nikad ne napravim.



Gotovo je. Sve se puši, miriše cijeli donji dio kuće. Meni je ovo perfektno. Sve u 20 minuta.  M. već sjedi za stolom i čeka, to je ok. To je dobro tempiranje. Ove se špagete moraju jesti vruće, ni minute čekati. Ja ih volim posipati parmezanom, M. ne. To vam ostavljam na izbor.


Nadam se da vam nije preljuto. Ili gora varijanta, premalo ljuto. Naše su taman, vidim, uške su mu crvene!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...