Preskoči na glavni sadržaj

Banankasti kolač

Ima već neko vrijeme da privikavam obitelj na "zdravije" sastojke u kolačima, neke druge vrste brašna, manje šećera ili neke zanimljive zamjene, i sad već mogu reći da mi super ide! Ništa ne može ići naglo, na silu. Obično to kod nas ide hm, novo, probam, ok je, ne, hvala neću više, nije mi sad za to... 😆
Ali, kako ja uporno nudim zanimljive kombinacije, i ne pričam puno o tome što je zapravo pred njima prije nego okuse i daju svoj sud, tako polako padaju predrasude - da, čak ih i djeca imaju - i oni se otvaraju za nove, zanimljive okuse. A ova priča koju ja trenutno pričam u kuhinji je prije svega to - zanimljiva! Očarala sam se kreativnošću koju nudi kao na pladnju pregršt zdravih namirnica - heljdino brašno, datulje, indijski oraščići, quinoa, chia sjemenke, matcha prah, kokosov šećer... pa ću ovdje svakako objaviti moje favorite!

A jedan od takvih je jučerašnji meki kolač, poznat kao banana bread, banankasti kolač😀. Radila sam ga za prijatelje s velikim zadovoljstvom. Preda mnom je bio izazov napraviti ukusan kolač sa probranim sastojcima, jer se određene namirnice nisu mogle naći na tanjuru. Dala sam sve od sebe, uz glavni sastojak, dozu ljubavi, i dobila sam fenomenalni kolač!



A evo i recepta:

Sastojci:
3 banane, ekstra zrele, zgnječene vilicom
2 jaja
80g maslaca ili kokosovog ulja - otopljeno
3 žlice eritrita
50ml javorovog sirupa - opaska: za sladilo možete koristiti bilo što što vi koristite inače, smeđi šećer, kokosov šećer, u količini od 6 velikih žlica, ili 100ml meda.
ekstrakt vanilije
1 žlica grčkog jogurta - ovdje može i 50ml buttermilka od biljnog mlijeka ( 50ml biljnog mlijeka po želji + pola žličice octa, ostaviti 5min,, promiješati, koristiti)

100g raženog brašna
50g heljdinog brašna
50g integralnog pirovog brašna - opaska: ako nemate neko od brašna, slobodno upotrijebite neko drugo, ili jednostavno ono koje imate pri ruci
pola žličice soda bikarbone
pola žličice cimeta
80g tamne čokolade - otopljene
2 žlice kakao praha

Pomiješati suhe sastojke u zdjeli.
Izmiksati maslac sa sladilom, polako dodati jedno po jedno jaje, banane i malo vanilijinog ekstrakta. Umiješati otopljenu čokoladu. Polako umiješati suhe sastojke i grčki jogurt. Uliti u duguljasti kalup.



Posipati po vrhu malo sjeckane čokolade (po želji).
Peći na 180°C 45-55min, provjerili čačkalicom da li je pečeno.

Volim crnu boju ovog kolača. Prekrasno je sočan i mekan. Oduševio me mirisom i okusom, blaga aroma banane, nježna nota heljde. I teško je pojesti samo jedan komad. Odlično uz kavu. I poslije kave. I bez kave. 😊

Budite otvoreni za nove zdravije okuse!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...