Preskoči na glavni sadržaj

Čarobne kocke s orasima i kavom

Imam novi čaroban kolač.


Jako zanimljiv i mogu iskreno reći, nije za svakog. Okus kave i maslaca. Kad sam ga po prvi put stavila u usta, zbunio me okus, koji dosad nisam još okusila, a zatim sam se samo tako navukla na njegovu čaroliju. Savršen okus. Odlično pristaje uz šalicu kave, ovo je jedan kolač sa stavom. Hi, hi, kao ja - nije za svakog! :-)

Recept je sa neta, prerađen u mojoj verziji i uspjela sam ga odmah zapisati u bilježnicu, pa se nije izgubio prije nego se pojeo!

Masno tijesto:

225g omekšanog maslaca
225g šećera u prahu
4 velika jaja
1 žličica instant kave otopljena u 1 žličici vrele vode
225g brašna
75g mljevenih oraha

Pjenasto izmiješati maslac i šećer, pa zatim jedno po jedno jaje, potom dodati kavu, brašno i na kraju orahe. Smjesu prebaciti u četvrtasti kalup (moj je 23x33cm) i staviti peći na 180°C 20-25min.
Ohladiti i prerezati na pola.

Krema:
175g omekšanog maslaca
300g šećera u prahu
3 žličice instant kave otopljene u 3 žličice vrele vode
50g mljevenih oraha
nekoliko komada cijelih polovica oraha

Pjenasto izmiješati maslac i šećer, dodati kavu i orahe. Polovicu kreme premazati preko prve polovice kolača, poklopiti ga i premazati ostatkom kreme. Ostaviti da malo odleži, potom ga narezati na lijepe kvadrate i u svaki utisnuti polovicu oraha.

Uživajte, zaslužio je!

Mala opaska - ako vam se čini da je u receptu previše šećera i ako vas to brine, jednostavno preskočite ovaj recept. Njemu ovaj šećer treba i smanjivanje količine šećera u ovom slučaju bio bi potpuni promašaj.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...