Preskoči na glavni sadržaj

Jesenska ljepota od gljiva

...nije li jesen pravo vrijeme za vratiti se blogu, kuhanju sa slikama, ubaciti kreativnost i napraviti inačicu pokojeg Jamievog recepta...
Danas na stolu kraljica gljiva! Kad imaš jako dobru prijateljicu koja ti u goste dođe sa košarom punom gljiva (ne mogu vjerovati da to nisam poslikala!), onda večera može biti samo jedno - gljive! Dobila sam prekrasne primjerke šumskih bukovača i hm... kako se ono zovu, hrskice, hrskavke, hrskave su, u svakom slučaju! :)
Jamie je uskočio u pomoć i večera je ispala savršeno. Ne znam ju kako nazvati jedino!

Recept:

4-5 šaka očišćenih šumskih, livadnih gljiva, više vrsta idealno
vrećica kupovnih brusketa
izobilje maslinovog ulja
svježi timijan
domaći špek
3-4 češnja češnjaka
mrva suhih chilij papričica
mozzarella, po mogućnosti bivolja :), kaže Jamie

Recept sam totalno izmijenila, ali hvala mom najdražem kuharu na ideji!

U tavi se prepeče špek narezan na kockice, zajedno sa nekoliko grančica timijana. Ugasi se vatra, doda se sjeckani češnjak i ostavi sa strane.
Bruskete se preliju sa 4-5 žlica maslinovog ulja i sipaju u plitku vatrostalnu zdjelu. Gljive se očiste, veće nasjeckaju i prepeku u vreloj tavi nakratko, sa par kapi maslinovog ulja i malo timijana. Prebace se u zdjelu sa špekom, sve se dobro izmiješa, prelije a maslinovim uljem, osoli, doda se malo suhih chili papričica i smjesa se prebaci preko brusketa. Sve se još malo pošprica sa maslinovim uljem i na vrh se natrga mozzarella. Stavi se u pećnicu na 180°C na 30minuta. Kad se ispeče, gljive postanu blago karamelizirane, a sir lijepo otopljeni na vrhu. ostavi se 5 minuta i servira se veselim gostima!

Bilo nam je fino! Draga moja, možeš i sljedeći put doći sa košarom gljiva!



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...