Preskoči na glavni sadržaj

Pahuljasta torta sa limetom

Jede li Vam se nešto pahuljasto, slatko i osvježavajuće?

Možda je onda vrijeme za jednu takvu tortu!
Pronašla sam ju na netu, malo prepravila po svom i radu ju dijelim, jer me oduševila!
A ovako je sve počelo: gledaju mene dvije limete na stolu, gledaju, tužne su već, nikako da ih iskoristim. Imala sam plan s koktelom, koji je pao u vodu, pa je odabir pao, kao i uvijek, ajmo nešto slatko! Pozvat ću društvo i uz kavu servirati komad torte.
Jako je jednostavna, a obara s nogu. I nema puno kalorija ( to se samo tako kaže:) )

Sastojci:

Podloga bez pečenja:

120g petit keksi
50g integralnih krekera
125g otopljenog maslaca
1 vanilin šećer

Kekse zdrobite u multipraktiku zajedno s krekerima i dodajte im vanilin šećer i otopljeni maslac. Kratko promiješajte i smjesu prebacite u podlogu za torte. Obložite ravnomjerno dno i ubacite na hlađenje u frižider.

Krema:

500g svježeg posnog sira - ja biram one kremastih tekstura (npr. Lidlov)
200g ABC sira
1 vrećica želatine - volim ju izbjeći, ali smatram da je ovdje važno odradila svoj posao i odradila ga izvrsno! I ne osjeti se nimalo.
100g šećera u prahu
2 limete - naribana korica i istisnuti sok - volim ih oprati u vrućoj vodi sa malo sode
400g slatkog vrhnja

Želatinu pripremite po uputi s vrećice. Rastopljenoj dodajte sok od dviju limeta. Sireve dobro izmiksajte sa šećerom i polovicom naribane kore limete. Lagano umiješajte želatinu i sve dobro povežite. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag i povežite ove dvije kreme. I sve ravnomjerno prebacite u kalup za torte, na pripremljenu podlogu. Ja sam gore posipala sa ostatkom limetine korice i malo zdrobljenog keksa, malo, ali efektno.
Dobro ohladite tortu i uživajte!

Pale su same pohvale, ali ja sam nekako sama sebi najbolji kritičar. Ovo je moje viđenje lagane pahuljaste torte. Meni je ova torta čista petica


P.S. Bila sam uzbuđena zbog dragih gostiju, zbog serviranja torte, pa je slika izostala! Drugi dan sam je uslikala mrvu prije nego su mi ju dokrajčili!
I toliko dugo nisam pisala blog da sam i zaboravila da bi bilo dobro sliknuti. Ovo pišem jer mi je šteta da mi ovako dobar recept opet ispari...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...