Preskoči na glavni sadržaj

Cinnamon rolls



Meni je najvažnija sporedna stvar na svijetu pečenje kolača. 
To je nešto u čemu ama baš svaki put iznova uživam, to me veseli, nosi mi uzbuđenje. Vezano uz to, volim i jesti kolače. Zjenice mi se šire svaki put kad pomislim na slatko. 
Kad sam dobre volje, a sad baš jesam, volim moje dečke razveseliti pokojom slasticom. Ovaj put sam odabrala Cinnamon rolls, i već mogu zamisliti njihova lica kad im zamiriše kolač. Veli M. da su onda bili stvarno dobri, ako ja pečem taj kolač. A zapravo se radi o tome da je on podosta kaloričan, pa u našoj kući nije za čestu upotrebu. Ali, jednom se živi!

 Sad idem u potragu za bilježnicom u kojoj je ovaj recept zapisan. Jako mi je važan, pa sam ga zapisala, da ga ne pogubim, jer sam ga našla na nekom engleskom blogu i doradila po svom, ali sad sam malo izgubila bilježnicu.

Nakon podužeg traženja, na potpuno krivom mjestu našla sam bilježnicu i tada shvatila da recept zapravo nije uopće u toj, već u nekoj sasvim drugoj, ali sam u međuvremenu našla i ovu. 
I sad stvarno ide recept:

Tijesto:
-        7g suhog kvasca
-        1 šalica (šalica je 2dl) toplog mlijeka
-        ½ šalice šećera
-        1/3 šalice otopljenog maslaca
-        1 žličica soli
-        2 jaja
-        4 šalice mekog brašna

Od svih sastojaka se izradi tijesto, onako kako inače radite, nema nekog posebnog načina. Ručno ili mikserom, važno je da se malo duže mijesi (do 10 minuta). Ostaviti da se diže. Kad se udvostruči, razvalja se na cca 22x30cm. Ovo sam skoro pa izmislila, ja to ne mjerim, ali da imate neki približni uvid.

Fil:
-        1 šalica smeđeg šećera
-        2 i ½ čajne žličice cimeta (ja stavljam s velikim vrhom ) - šećer i cimet samo pomiješati
-        1/3 šalice otopljenog maslaca

Na razvaljano tijesto razmazati maslac i posuti po njemu mješavinu šećera i cimeta. Cijelu, neće biti previše, ne, biti će savršeno.

 

E, sada se tijesto pažljivo zarola (dužom stranom). Narežu se rolice veličine dva spojena prsta ( ali mali prstić i prstenjak, da ne pretjeramo s debljinom) i stavljaju se okrenute licem u tepsiju, na masni papir. Jedna do druge, neka se blago dodiruju. Trebale bi lijepo ispuniti cijelu tepsiju. Već sad izgledaju divno, al ostavite ih na pola sata prekrivene krpom, da odmore i dignu se još malo.
Upalite pećnicu na 200°C. Ubacite u zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
Za to vrijeme potrebno je izraditi glazuru, koja će biti točka na i ovoj fenomenalnoj slastici:

-        ¼ šalice maslaca sobne temperature
-        ¼ šalice krem sira sobne temperature
-        1 i ½ šalica šećera u prahu
-        1 žlica mlijeka
-        ekstrakt vanilije

Na najjačoj brzini mikserom izradite maslac i sir, lagano dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije, onak, buć, kolko vam upadne. Ne baš cijela bočica, molim! Opet pojačajte brzinu i izradite smjesu da bude lijepo sjajna i pahuljasta.
Kad je kolač gotov, izvađen iz pećnice, neka se hladi 10-tak minuta, te ga potom obilno premažite glazurom! 





Najbolje su tople, nadam se da ćete uživati poput nas!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...