Preskoči na glavni sadržaj

Kremšnite



Otkad sam prije nekoliko godina našla i isprobala ovaj recept za kremšnite, znala sam da je mojoj potrazi kraj. Ovo su najbolje kremšnite koje sam u životu jela i ispekla!
Recept sam našla u časopisu "Iće&piće", ali sad stvarno ne znam više koji broj je u pitanju i tko ga je objavio.
Čak sam recept i prepisala u svoju bilježnicu, bilo mi je predragocjen da ga samo tako po svom običaju izgubim!

A kakav bi bio nego jednostavan, u par koraka imate čaroban kolač pred sobom! Mekan poput oblaka, nježan poput latice surfinije, a okus...e, za njega nemam riječi, izlazi mi samo mmmmmmmmm.....

Recept:

Ovdje možete koristiti bilo koje lisnato tijesto, samo ga skrojite na veličinu duguljastog kalupa za biskvit, doduše, malo neka rubovi strše u zrak, lisnato se voli skrčiti kada se peče. Izbockajte ga vilicom i ispecite do zlatne boje na 200°C.

Sve je u kremi.

Krema:

10 jaja
250g šećera u prahu
4 žlice gustina
1 l mlijeka
3 vanilin šećera
1 instant želatina

Žumanjke, šećer i gustin istucite mikserom u glatku kremu. Zakuhajte mlijeko sa vanilin šećerom i dodajte žustro miješajući želatinu. Polako dodajte kremu od žumanjaka. kuhajte na laganoj vatri miješajući da se zgusne.

Bjelanjke istucite sa mrvom soli u čvrsti snijeg i umiješajte bjelanjke u toplu kremu. Umiješajte ih lagano, ali dobro sve povezati, da budu termički obrađeni od temperature kreme.

Takvu toplu kremu ulijte na koru i poravnajte. Kad se ohladi, premažite tučenim slatkim vrhnjem.

Ja ne stavljam gore koru, nekako ne volim. Meni su ovakve baš idealno nježne i lijepe i fine!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...