Preskoči na glavni sadržaj

Turbo brze knedle sa šljivama

Kod nas opet veselje, rade se knedle sa šljivama!



Pretpostavljate već, ostalo mi pirea. Da, ostalo i ja brzo stavim vodu u lonac da zakuha. Ovo je opet jedan brzi recept i često spreman desert kod nas u kući.

Pireu se doda 1 jaje i meko brašno po potrebi, umijesi se mekano tijesto, koje se ne lovi previše za ruke.

Pobrašni se radna ploha i razvalja se tijesto u krug. Izreže na 9 ili 12 doduše nepravilnih krugova, ovisno o tome koliko zapravo imate tijesta. Svaki komad se uzme na dlan ruke, na nj se položi jedna šljiva (očišćena od koštica), rastvorena i u nju se stavi žličica pekmeza od šljive. Preklopi se lagano šljiva i tijestom se omota dobro, da nigdje ne bude rupica, za izlazak pekmeza van. I tako svih 12 komada, ili koliko ih već imate. Sad već voda divlje vri i urone se u nju knedle. Kuhaju se 20-tak minuta, na laganoj vatri.

Za to vrijeme otope se 2 žlice maslaca u tavi i sipa se na nj krušnih mrvica, oko 100-200g, ovisno koliko knedli imate. Kratko se prepeku, da fino zamirišu i lagano pocrvene. Kuhane knedle šupljikavom žlicom se izvade iz vode i stavljaju na vruće krušne mrvice. Lagano se izvaljaju u njima. Mrvicu se još prepeku i posluže.

Kod posluživanja, ja izabirem predobru kombinaciju: vrhnje i cimet. U mileram ili neko gušće masnije kiselo vrhnje stavi se malo šećera i izmiješa brzinski vilicom u kremicu. Servira se uz knedlu uz žlicu pekmeza od šljiva i sve posipano cimetom. E, to je život!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...