Preskoči na glavni sadržaj

Čokoladne kockice sa kikirikijem

Mada se na mom blogu ne vidi, ja najradije od svega ipak volim čokoladu. I čokoladne kolače. 

Čokolada je dobitna kombinacija za moje nepce, a srce mi je punije otkad sam našla i prvi put probala recept http://www.damijenestoslatko.bloger.index.hr/post/gresno-cokoladna-torta/750735.aspx
To je najbolja čokoladna torta na svijetu. I najjednostavnija. I najfinija. I još nešto naj, samo se sad ne mogu sjetiti. Obavezno probajte.

Na poslu imamo slavlje, pa sam svakako odlučila napraviti neki čokoladni kolač. Nisam znala što ispeći, pa sam malo skemijala neki recept, i ispao je fini kolačić, kojeg možete lako poslužiti i za najzahtjevnija nepca! I super je to, što je stvarno brzo gotov. Nastao je onako, iz rukava, od sastojaka koje sam imala trenutno u kuhinji, i premda nisam baš taj tip, jer mislim da nemam dovoljno iskustva ili mašte za sastavljanje neke slastice, ispalo je da mi se izgleda tu i tamo presvijetli u glavi!

Krenimo na jednostavni recept:

4 jaja
100g šećera
100g maslaca
1 velika žlica maslaca od kikirikija
2 žlice integralnog brašna
85g praha za čokoladni napitak s aromom lješnjaka (ili stavite običan)
I, premda ja nisam stavila, smatram da bi mu dobro došao jedan prašak za pecivo.

Maslac, kikiriki maslac i šećer se tuku na najvećoj brzini. Kad se zapjene, dodaje se jedno po jedno jaje, te smjesa brašna, praška za pecivo i praha za čoko napitak.

Ulije se u pravokutni lim i peče 20-tak minuta na 180°C.

Za vrijeme pečenja, napravi se krema:

400ml slatkog vrhnja
200g čokolade
1 žlica maslaca od kikirikijaž1 žlica šećera
2 žlice ruma

Na slabu vatru se stavi grijati slatko vrhnje, tik prije vrenja se ugasi vatra i ubace se ostali sastojci. Polako miješati da se svi sastojci prožmu, da se čokolada otopi i da se dobije topla tekuća ganache krema. Ona se prelije po toplom kolaču i ostavi par sati da se potpuno ohladi te se potom kolač stavi u frižider. 




Uživajte u malim kockicama ovog čarobnog čokoladog užitka! A ako ste u blizini, dođite na kavu i isprobajte ga, ima još koja kocica... Al požurite, i dečkima je jako fini!


Da, bili su idealni za slavlje na poslu. Ova dvojica su nestali čim su završili poziranje:



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...