Preskoči na glavni sadržaj

Parmigiana alla Mirisna priča

Veselje ovog tjedna, za vikend idemo u Italiju!!

Naravno, ja sam od ponedjeljka u talijanskom điru, pa vam tako donosim Parmigianu, na moj način. Brzo, jednostavno, preukusno! 
Naravno, za one koji vole patlidžane. Ja sam veliki ljubitelj, a u ovoj kombinaciji su mi u top 3!
Moram se pohvaliti, ovi su patlidžani iz mog vlastitog vrta! Nije baš sve uvijek od mame!

Ja se ovom jelu veselim ko malo dijete, dok je mom M. to samo pod zub i zato ću ga svrstati u predjela. Al da mi je šogica sad tu, mi bi si fino izguštale ovo kao glavno jelo!

Ajmo na pripremu:

Potrebna su 4 manja patlidžana, očiste se i narežu na deblje šnite. Posole se i popapre.
Na žlici maslaca i žlici ulja dinsta se nasjeckani luk, 2-3minute, dodaju mu se 2 češnja češnjaka, kratko nek zamirišu i ubaci se unutra jedna konzerva sjeckane rajčice. Ili pelati, ali ih prije toga nasjeckajte.
Ostaviti nek se kuha.

Za to vrijeme patlidžane prepeći na malo ulja u tavi, svake strane po 2-3minute, dok ne dobiju smećkastu koricu. Staviti sa strane i po potrebi obrisati masnoću s njih, mada su se moji pržili više na suhom, pa nisam ništa brisala.

U umak dodati malo temeljca,  oko 50ml, sol, papar,pola žličice šećera i origano. Kuhati dalje. Nakon 5 minuta dodati umaku smjesu od 30-40ml vode i jedne žlice kukuruznog brašna. Kuhati još nekih 55 minuta, ugasiti vatru i dodati umaku jednu šaku sjeckanog svježeg lišća bosiljka! koji miris, mmmm!

Vatrostalnu ili keramičku zdjelu, čije se dno pošprica maslinovim uljem, redati redom: red patlidžana, polovicu umaka, posipati sa parmezanom, mozzarellom i ponoviti redanje još jednom. Završava se s mozzarellom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 160°C 20-tak minuta.



Evo, jednostavno. Predivno miriše, svima nam je ukusno, i ipak je na kraju poslužilo kao glavno jelo.

Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...