Preskoči na glavni sadržaj

Njami kolač od mrkve

Kad uz ručak imamo varivo, volim nečime zasladiti cijelu priču. 
Ovo je jedan brzi, zanimljiv recept, gotov u trenu, bez mnogo mazanja posudica ili miksera, onako, s nogu.
Zanimljiv je zato jer sadrži mrkvu, koja mu daje sočnost. Već vidim lice mojih ukućana, kad saznaju da je mrkva unutra. Naravno, klincima je to uvijek fora.

Pa da vidimo:
3 jaja lagano tučena
5 žlica narančina džema – naravno može i zamjena sa 175g smeđeg šećera i ribanom narančinom koricom
175ml ulja

Ovo se lagano promiješa. 
U smjesu se doda:

100g grožđica
140g ribane mrkve
175g brašna – može bijelo, može integralno, prosijati
1 žličica sode bikrbone
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
Sve se lagano samo promiješa.

Pećnica se zagrije na 180°C, okrugli kalup za pite obloži se masnim papirom. Smjesa se ulije u kalup i peče nekih 40-tak minuta, provjeriti čačkalicom sredinu,dok se sa strane treba vidjeti lagano hrskav rub. Ohladiti kolač.


Kolač se prelije glazurom:

 60g šećera u prahu i par kapi vode, ili još bolje naračina soka, pomiješa se u zdjelici – glazura treba biti bijela, ne prerijetka. Pokapati po kolaču ili kako vam je volja.
I to je to, samo treba uživati.



P.S. nekako mislim da bi ovdje prava stvar bila glazura od tamne čokolade, drugi put obavezno stavljam!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...