Preskoči na glavni sadržaj

Njoki alla Mirisna priča

Mi smo danas imali punjenu papriku. Mislim da to nije recept za blog, svatko ima svoju finu verziju punjene paprike. Omiljena je kod nas i obavezno se jede sa pire krumpirom.
I uvijek sam u panici da imam dovoljno pirea, jer ga klinci i ja obožavamo, i tako baš svaki put pretjeram i podosta mi ostane. No, ja tu ne vidim nikakav problem, bacanje hrane ili slično, ja vidim fino jelo za večeru! Izaberite, njoki ili knedle sa šljivama!

Nama su danas odgovarali njoki. Ovaj recept nije ništa posebno, ali možda vam otvori oči kako iskoristiti višak pirea, ili pojednostavni izradu njoka, ili baš ništa od navedenog.

Meni je ovo najednostavniji recept za njoke na planeti, i mi ga volimo jako! Nije pretjerani okus po krumpiru, a nije klasična tjestenina! Kad sam bila mala, moja baka je ovo zvala ljuljeki. Kasnije sam saznala je to zapravo naziv za nešto drugo, ali nema veze. Meni će ovo uvijek biti ljuljeki.

Ajmo mi na turbo jednostavni recept:

Ostatak pirea, cca 6 velikih žlica
250-300g mekog brašna
1 žumanjak

Umijesi se tijesto. Najprije dodajte manju količinu brašna, pa dodavati, dok vam tijesto ne bude fino mekano, ali ne ljepljivo. To je idealna mjera. Ne mogu vam drukčije objasniti. Ja tijesto osjetim pod rukom, nadam se da će i vama poći za rukom.

Razvaljajte u duge tanke kobasice i režite na komadiće 2-3cm. Ja sam imala veliku pomoć sineka i začas smo ih zarolali u ljuljeke.



Možete ih po želji ostaviti kao jastučiće ili ih izraditi u bilo kojem željenom obliku. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu. Oni su turbo brzo kuhani, kad isplivaju, ostavite ih kuhati još minuticu-dvije i to je to!

Poslužite ih uz neki omiljeni umak, uz odreske s umakom, ili kao ja, uz brzinski umak od vrhnja:

200g milerama

Kratko zagrijati i ukuhati u nj 50ml mlijeka sa 1 žličicom aru praha ili gustina.
Kratko prikuhati, posoliti po okusu. Uživati vruće.


Dobili smo goste, klinci su sve smazali, nisam stigla uslikati. Ma, nema veze kako izgledaju, preukusni su!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...