Preskoči na glavni sadržaj

Quiche party!!

Sve je lako kad si mlad!
Zato onda nedjeljom popodne, kad ti frendovi dolaze na druženje, radiš s veseljem fino klopicu uz finu čašicu!



Da, jela sam neki dan u Zagrebu te slane pite, sa svakavim punjenjima, pa mij e odmah bilo u glavi kako moram i za svo blog izbaciti neki dobar receptić. Meni su te pite fenomenalne! A imam odličan recept za tijesto! I onda, maštu na pašu! Ubaci se unutra ono što tko voli ili što se ima u frižideru tog trena.

Ajmo se zabaviti!

Tijesto (za dvije pite promjera cca 25cm):

400g mekog brašna
250g maslaca – otopljenog
2 žličice soli
2 žlice kiselog vrhnja
Zamijesiti kratko i staviti na pola sata u frižider.

Meni je danas bio dan za ovakve nadjeve:

Najprije sam skuhala bešamel umak – na 2 žlice maslaca prepržila sam 2 žlice brašna i zalila sve sa 300-400ml mlijeka. Odokativno, pa kad se zgusne provjerim jel pregusto i trebam li još mrvu razrijediti mlijekom. Malo sam posolila i začinila muškatnim oraščićem. Vi možete i nekako po svom napraviti bešamel. Ne dodavati na kraju parmezan, molim!

Uzela sam dvije posude: u svaku razbila i izmiješala 2 jaja, 2 veelike žlice kiselog vrhnja i svakoj dodala polovicu bešamela, još malo soli i papra, u jednu sam još dodala šaku nasjeckanog vlasca.
Tijesto sam podijelila na dva dijela i razvaljala na veličinu okruglih kalupa. Prebacila sam tijesto na masni papir, pa u kalupe, tako da se diže gore po stijenkama. Inače, tijesto je baš elastično i lijepo je s njim raditi.

U jednu pitu sam dodala na komadiće nasjeckanu šunku u ovitku, oko 200g, onako razbacala sam ju po tijestu i na nju sam stavila 1 i pol sjeckana luka. Ja obožavam luk i da, bilo ga je puno, ali mene to veseli! Zalila sam sve pripremljenom smjesom i ubacila gore nekoliko maslina. Stavila sam u pećnicu na 200°C, dok nije poprimilo crvenkastu boju. Nisam pratila vrijeme, al pretpostavljam da je moglo biti oko pola sata. Hihi


Za drugu pitu sam koristila poriluk. Razrezala sam ga po dužini, dobro oprala i stavila kuhati na paru, oko 7 minuta. Nasjeckala sam ga i posipala po tijestu druge pite. 150g jegera sam nasjeckala na komadiće i prepržila na teflonskoj tavi sa svih strana, da je cijela kuhinja zamirisala i da je dobio crvenkastu koricu. I to sam prebacila po tijstu, te lagano sve zalila sa pripremljenom smjesom. I naravno puf u pećnicu na 200°C, vjerojatno isto nekih pola sata! Hihi


Kad se ispeklo, izvadila sam iz kalupa i ostavila na dasci da se malo ohladi. Maknula sa papira na pladanj i narezala na 8 šnita. I krenuli smo uživati, jedan po jedan i bili su nam preukusni! Njima više ovaj s porilukom, meni više ovaj s lukom! Ukusi su različiti!



Samo, problem je u tome da ja quiche ne mogu prestati jesti. A onda kad skužim da sam previše pojela, bude već prekasno! 
Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...