Preskoči na glavni sadržaj

Moja talijanska avantura: 1 - Tiramisu veloce

Ima jedna priča, u kojoj jedan par, slaveći svoju ljubav, ode u Italiju na romatično putovanje, koje je bilo i divno gastronomsko putovanje i vrate se puni ljubavi, puni dojmova, punih trbuha...

Otkad sam se vratila u stvarnost, imam želju da sve ono isprobano, na moj način izradim doma.

Bila sam presretna kad sam, vrativši se doma, listala "Jamievu Italiu",knjigu  koju imam već toliko godina, ali sada mi recepti nekako sjedaju u glavi, smisleni su i predobri. Zbog mene same, ne zbog toga što sam ipak osjetila na svom nepcu aromu talijanske gastronomske pjesme, hihi!

Da, ja jesam pod dojmom Italije, želim se ponovo vratiti...


Dok to ne učinim, uživat ću s Jamiejem u našoj Italiji!

Možda i nije neki način početi sve s desertom, ali ovaj desert ima svako pravo biti na prvom mjestu! Ovo je Jamiejev recept s mojim preinakama. Naravno, ovo je samo jedna od verzija recepta za Tiramisu, ona brza i stoga meni najdraža! Oduševila sam se okusom, jer je do u srž pogođen, vratio me odmah u onu uličicu, onaj mali restorančić u Firenzi, gdje smo uživali u ovom divnom desertu...

Ovo je najjednostavnija verzija Tiramisu kolača, s punim bogatstvom okusa!

Najprije skuhajte finu kavicu za dvoje. Svatko ima neku svoju vrstu kave koju voli, da, treba vam baš ta. U jednoj šalici servirajte sebi idealnu kavicu, u drugoj šalici priredite jednu slatku verziju crne kavice. Ja sam sebi napravila instant kavu, bez šećera, jednu od meni omiljenijih, a u drugoj sam šalici izradila tu istu, samo sa dvije male žličice šećera.

Popijte malo vaše kavice.
Uz kavicu, potrebno vam je:

1 pakiranje mascarpone sira (oko 200g)
2 žlice šećera
ekstrakt vanilije
2 žlice sherry likera - još ako je domaći, perfektno!
2-3 žlice mlijeka

piškote, nekoliko njih
tamna čokolada za ribanje na kraju

Ovo će biti mala slastica za četvero ljudi. Uzmite 4 male staklene zdjelice. U svaku natrgajte 1-2 piškote, da prekriju dno zdjelice. Svaki dio piškote prelijte sa pripremljenom kavom i usput srknite malo svoje kavice, onako, za opuštanje.
Neka sve piškote budu dobro namočene, nije važno ako je negdje i malo više kave.

I sad jednostavno izmiksajte dobro sir, dodajte mu šećer i malo ekstrakta vanilije. Nakon kratkog vremena ulijte mu sherry i par žlica mlijeka da krema postane lijepo glatka, ne prečvrsta. Mlijekom zapravo korigirate čvrstoću kreme, pa ovisi o vašem siru koliko će ga biti potrebno.

Rasporedite kremu u ove četiri zdjelice, malo zagladite na vrhu. Preko kreme obilno naribajte tamnu čokoladu i stavite u frižider na hlađenje.

I, eto, gotov desert, a još mi kavicu niste popili do kraja!
Uživajte!

Riječ tiramisu znači "povuci me gore; razbudi me" - ovo definitivno razbuđuje, već i samim izgledom!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...