Preskoči na glavni sadržaj

Jabuke u sendviču

Brzo, brzo, prijatelji dolaze na druženje! Pa nećemo se valjda družiti bez neke slastice! 
Imam u glavi ovaj recept već duže vrijeme, i sad mi je idealna prilika za napravit ga, jer je izrazito brz i jako ukusan! Jede se toplo i mljacka se cijelo vrijeme!

Več sam sve sklopila i već se peče, a cijela nam kuća miriše po maslacu! Klinci i ja smo od tog mirisa skoro pa hipnotizirani!

A danas sam cijelo jutro slušala na predavanju o štetnosti šećera na organizam. Rekao je doktor u jednom trenutku, da on mora postati samo „gušt prehrana“. Bio mi je jako zgodan izraz! I večeras radim ovaj kolač u ime gušt prehrane! Ostatak ćemo vikenda imati restrikciju šećera u kući! Ali ovo tako dobro miriše...

Ajmo mi ipak vedro na recept, u ovom vam postu prezentiram moje najdraže prhko tijeto! 
Recept je, naravno, od Jamie Olivera, i ja već godinama po ovom receptu izrađujem pite.

125g maslaca lagano topljenog
100g šećera u prahu
Mrva soli
250g mekog brašna - možete i kombinirati brašna, ja često ovdje zamijenim s integralnim
2 žumanjka
1 žlica mlijeka

Svi sastojci se brzo i kratko povežu u tijesto. Čim kraće miješate, to će on biti hrskavije, a manje žilavo.
Ostaviti malo sa strane, ne mora u frižider., tj. ako ćete ga poželjeti lijepo razvaljati, bilo bi dobro da malo odstoji u frižideru.




2-3 žlice maslaca otopiti u tavi i dodati mu 200g šećera. Otopiti ga, do fine kremaste teksture.

Uliti masu u okrugli kalup. Na nju nabacati 4 oguljene jabuke, narezane na šnite i preko jabuka rasporediti tijesto. Ja ga malo razvaljam u krug i prebacim preko, onako neravnomjerno, čupkasto i neuredno. Naravno, vi možete lijepo razvaljati i poklopiti jabuke.



Stavi se peći na 180°C, dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.


Ostaviti da se ohladi 10-tak minuta i preokrenuti ga na pladanj. Narezati i servirati toplo, tada je najkusniji!

Gosti su začas tu, post je gotov, kolač samo što nije! Sliku stavljam kasnije, jer se sada idem družiti!
Mislim da će divno prijati uz čašu crnog vina!

Evo slike:



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad. Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu. Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš! Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno: Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati ri...