Preskoči na glavni sadržaj

Pita od oslića

Danas sam odlučila raditi riblju pitu. Malo sam čačkala po Jamievim i Gordonovim receptima i izvukla od svega pomalo i napravila svoju verziju. Nadam se da će vam se dopasti, jako je jednostavna, a efektna ukusna i može se raditi s bilo kojom ribicom, koja vam je pri ruci.

Tijesto:
200g mekog brašna
100g maslaca
žličica soli
žličica suhog ružmarina
1 žumanjak
1 žliva mlijeka.

Zamijesiti tijesto, razvaljati ga i staviti na dno kalupa za pite. Ja volim odmah valjati na papiru za pečenje i onda prebaciti u kalup, te popraviti eventualne rupice. Nije uopće potrebno voditi brigu o estetici tijesta. :)

Stavi se kuhati 6 krumpira, oguljenih i narezanih na šnite. iz ovog ćemo raditi pire.

Riba:

6 oslića bez glave
1 mrkva
komadić celerova korijena
svježi peršin ili bosiljak
100g sira gaude
limun

Oslić se stavi kuhati u slanu vodu i kad je kuhan, otprilike za 10min, ocijedi se, kratko ohladi i očisti od kože i kostiju. Komad, kako ga uspijete očistiti, stavite u zdjelu. Posoli se, popapri i prelije mlazom maslinovog ulja i poprska limunovim sokom.
U drugu zdjelu se naribaju mrkva, celer i sir na grubo, a limunova korica na fino. Doda se sjeckani peršin, ili u mom slučaju, bosiljak. Ova se smjesa također malo začini solju i pomiješa se s ribom.

Smjesa se prebaci na tijesto.

Kuhani krumpir se ocijedi, doda mu se komadić maslaca i malo mlijeka i izradi se pire.
Pire se stavi u tankoj liniji na smjesu od ribe i po njemu se nariba parmezan. Ja sam imala neki dimljeni sir doma u frižideru, pa sam iskoristila njega.

Stavi se peći na 180°C na 45minuta.



Neka se ohladi 10-tak minuta i spremno je za profinjena nepca. Poslužiti uz zelenu salatu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...