Preskoči na glavni sadržaj

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati.

Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi.
Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu pričam.

No, da se vratim, znači kolegica mi hvalila brzi recept za slanu savijaču, koju svi vole. Opisala mi detaljno. Da, da, klimam, kao ja pamtim, napravit ću. Drugi dan zivkam, draga, kako si ono rekla. Da, da, upišem na papirić. Pravim taj dan, bilo je super. Dva tjedna poslije, kaj ću za rođendan? Pa možeš onu savijaču. E, super, kako ono ide? I opet papirić i piši, tko zna gdje je prošli završio. Dođem doma, idem pripremat, jao, gdje mi je sad taj papirić? Ma neću je sad zvati, iz principa, jaj će mi žena reći! Koje sam ono trapke danas imala na posao? Uh, našla sam ga! Ovaj put ću ga obavezno upisat, Upisat ću ga na moj blog i onda ga ni sama više neću tražiti.
Evo, dragi moji, zato ja pišem ove redove, to je moj način da si organiziram recepte!

Sad sam ga stvarno odužila!

Evo recepta:

-          -  Kore za savijače, malo deblje su se bolje pokazale
-         - 500g gauda sira
-         - 500g šunke u ovitku (ja radila i sa pilećim prsima i bilo je odlično)
-         - Ovdje je mjesto za biti maštovit ili se ovaj dio može potpuno preskočiti (i nemaštovitost je ukusna)  – mogu se dodati i gljive, narezane masline, šunka zamijeniti tunom – o, da, ovako ću ja sljedeći put obavezno raditi i dodati ću k tome narezani luk! Mljac!

-        -  Premaz: 3 jaja, 200g kiselog vrhnja, 150ml ulja, malo soli i papra, ostali začini po želji – ja sam jučer dodala Vegetu i origano, baš mi se dopala ova Vegeta unutra!
-         - Sezam za posipavanje


Uzeti jednu po jednu koru. Prvu koru premazati kistom sa premazom, staviti gore drugu koru i tako do pete raditi isto. Petu koru ne premazivati nego po njoj rasporediti 250g šunke, 250g sira – ja sam šunku naribala, a sir mi je bio u listovima – dodati još maštovitih sastojaka ili ih ne staviti – ja jučer nisam – i pažljivo zarolati. Prebaciti roladu na lim, obložen masnim papirom. I postupak napraviti još jednom, još sa 5 kora. Dobijete 2 rolade, malo razmaknite jednu od druge. Trebala vam je ostati još mala količina premaza, koji namažete po roladama i obilno ih posipate sezamom. Stavite na 200°C, prekriveno alu folijom nekih 20-30minuta i još 15-20minuta otkriveno, točnije, kad se lijepo zacrveni, gotovo je!



Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi 10-tak minuta, narežite na šnite i poslužite! Stvarno je fino.

Hihi, sve sam ovo napisala iz glave, uopće mi nije trebao papirić. Možda sam ovaj put zapamtila recept?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...