Juros sam malo napeta, idem prvi put mlađem sinu na informacije u
školu, kod nove učiteljice, ma mislim, normalan osjećaj, onako pozitivna
napetost.
Opuštam se uz kavicu i ne mogu a da ne mislim na jučerašnju
orehnjaču, koju sam vidjela na jednom blogu. Pa i nama se jede neko toplo
slatko pecivo...a ja imam vremena i taman mi treba neko takvo skretanje misli
ovog jutra...
Jupi, jest ćemo zdigani kolač. I da, naravno da će biti s
rogačem, obožavam njegov miris, a tako ga dugo nisam jela!
E, sad, sva sreća, rogač u frižideru imam, ali nemam
mlijeko. Ja nisam tip osobe koji odmah ide po namirnice u dućan, ili
improvizoram ili ćemo to jesti neki drugi put. Pa jutro je, kupit ću mlijeko
poslije. Ohladit će mi se kava.
Pa naravno da ćemo improvizirati ili još bolje rečeno,
raditi kolač na malo zanimljiviji način. Zobene pahuljice uvijek imam u kući,
to je moj „comfort food“ i volim ih u svim kombinacijama. Napravit ću stoga
mlijeko od zobi.
Jednostavno.
6 žlica zobenih pahuljica stavi se u multipraktik, kratko
izvrti, doda 400ml kuhane vrele vode i doda jedan vanilin šećer unutra. Kratko se
izmiksa. Procijedi se mlijeko u mjericu, potrebno mi je 300ml mlijeka, a
ostatak zobenih pahuljica u cjedilu se stavi sa strane. Obično pojedem taj
ostatak s malo cimeta, ali sad imam drukčiji plan.
I eto nama 300ml mlijeka. Nek se mrvu ohladi, doda se u nj 1
žlica šećera i jedna žlica suhog kvasca. Staviti sa strane.
Tijesto:
500g glatkog brašna
2 žlice šećera
Prstohvat soli
2 žlice maslinovog ulja
75g otopljenog maslaca
Mrva veselja i ljubavi za miješanje zdigano tijesto
Dodati sastojcima smjesu kvasca i mlijeka i sve fino
zamijesiti. Ja to radim ručno i baš me jutros razveselilo, tijesto je bilo
toplo, glatko, fino se mijesilo. Ostaviti sa strane, popiti kavu do kraja i
otići na informacije. Takav je moj plan zasad. Vi ostavite neko vrijeme, sat
možda da se fino digne.
Još ću samo izraditi fil:
100g rogača, mirisnog, predivnog
75g ostatka zobenih pahuljica – šteta je to baciti, mislim
da će poslužiti = čitaj: pojedi odmah, ne valja u filu, jer se teško premazuje
po tijestu! Ozbiljno, ja sam ih stavila i požalila. Povećajte količinu pekmeza,
tako da vam smjesa bude lijepo maziva – pretpostavaljam, žlicu više pemeza bude
dovoljno.
2 žlice pekmeza od šljiva – ja imam svoj, ovogodišnji,
hihihi, jako fini
Lijepo pomiješati žlicom u kompaktnu smjesu.
Evo me, možemo dalje. U školi je sve super prošlo, pametno
mamino!
Tijesto koje se divno dignulo, kratko promijesite i
razvaljajte u pravokutnik. Veličinu prilagodite kalupu u kojem ćete ga peći.
Premažite tijesto filom i zarolajte. E, kad bi to bilo tako jednostavno. Moj fil
se teško maže, zbog onih zobenih – bolje da sam ih istog trena pojela – tako da
ne znam što očekivati. Obavezno rogač samo povežite sa pekmezom, bez mojih
pametnih dodataka! Nadam se da mi neće biti suho.
Prebacite u kalup,
koji ste obložili masnim papirom i ostavite 15minuta da odmori. Premažite razmućenim jajem i stavite u pećnicu na 180°C, 40-tak minuta, kad u međuvremenu pocrveni kora
prekrijte s malo alu folije, da ne zagori.
Idem popiti još jednu kavu, sad sam napeta kak će mi sve
ispast, dal sam se trudila bezveze. Mislim, tijesto mi je lijepo, podatno,
šteta bi bilo uništiti ga suhim filom!
Vidite kako fil nije ravnomjerno raspoređen? To je zato jer se nije dao mazati, vaš će biti puno ljepši.
Iskreno, jako je fino. Onak, jako. Nije suho, samo je malo vruće! Joj, boljet će me želudac od vrućeg peciva, al vrijedi!
Imate dozvolu, možete ga isprobati! Ipak je na kraju super ispao!
Primjedbe
Objavi komentar