Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke!
Recept:
1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature.
Punjenje:
250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana)
75g smeđeg šećera
Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-))
Krema od vanilije:
250ml mlijeka
1 štapić vanilie - sjemenke samo
4 žumanjka
50g šećera
20g pšeničnog brašna
2 žličice kukuruznog brašna
U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap dvije mlijeka da dobijete kremu srednje gustoće.
Ostatak mlijeka i srž vanilije stavite na vatru da provrije i dodajte žustro miješajući kremu od jaja. Miješate kratko da se prokuha, pazite da ne zagori!
Prebacite kremu u metalnu zdjelu, da se lakše ohladi, s vremena na vrijeme promiješajte, da se ne stvori korica. Mmmm, divno miriše!
Lisnato tijesto podijelite na 6 dijelova, malo razvaljajte, po mogućnosti u krug i na svaki komad tijesta stavite žlicu voća i žlicu kreme od vanilije. Rubove premažite vodom, preklopite u oblik polukruga i vilicom utisnite rubove. Na vrhu prerežite oštrim nožem sva tri puta, da para može izlaziti. Prebacite pite na lim obložen masnim papirom. Premažite ih razmućenim jajem i pospite smeđim šećerom.
Stavite ih peći na 180°C 15-20 minuta, do zlatno smeđe boje.
Eh, sad bi tu divno bilo imati sladoled od vanilije, pa ga svakako dodaajte ako imate, ja ću poslužiti sa slatkim vrhnjem!
Recept:
1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature.
Punjenje:
250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana)
75g smeđeg šećera
Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-))
Krema od vanilije:
250ml mlijeka
1 štapić vanilie - sjemenke samo
4 žumanjka
50g šećera
20g pšeničnog brašna
2 žličice kukuruznog brašna
U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap dvije mlijeka da dobijete kremu srednje gustoće.
Ostatak mlijeka i srž vanilije stavite na vatru da provrije i dodajte žustro miješajući kremu od jaja. Miješate kratko da se prokuha, pazite da ne zagori!
Prebacite kremu u metalnu zdjelu, da se lakše ohladi, s vremena na vrijeme promiješajte, da se ne stvori korica. Mmmm, divno miriše!
Lisnato tijesto podijelite na 6 dijelova, malo razvaljajte, po mogućnosti u krug i na svaki komad tijesta stavite žlicu voća i žlicu kreme od vanilije. Rubove premažite vodom, preklopite u oblik polukruga i vilicom utisnite rubove. Na vrhu prerežite oštrim nožem sva tri puta, da para može izlaziti. Prebacite pite na lim obložen masnim papirom. Premažite ih razmućenim jajem i pospite smeđim šećerom.
Stavite ih peći na 180°C 15-20 minuta, do zlatno smeđe boje.
Eh, sad bi tu divno bilo imati sladoled od vanilije, pa ga svakako dodaajte ako imate, ja ću poslužiti sa slatkim vrhnjem!
Primjedbe
Objavi komentar