Preskoči na glavni sadržaj

Brzi crumble s jabukama

Stižu mi začas mama i tata na kavu.
Nekako volim kad imam nešto uz kavu da ih dočeka. Mama se uvijek veseli mojim slasticama, a tata za sebe kaže da je ko „mali majmunek koji sve novo mora probati“. Ali oni su tu začas i sad mi je potreban neki brzinski desertić. Naravno, uvijek je tada tu moj najdraži Jamie. Našla sam recept, malo ga preradila i moram reći, jako sam zadovoljna. 10 minuta kasnije sjedim pred laptopom i još stignem pisati ovaj post prije nego dođu.

 Pa kad trebate turbo brzu slasticu, evo recepta:

6-7 jabuka – ja ih imam iz vrta, prva berba mlade voćke, ponos!

Oguliti ih i narezati na manje komadiće, nejednake, staviti ih u tavu i posuti sa 2,5žlice šećera i 2 žlice vode. 
Kuhati 5-6minuta.

Za to vrijeme ubaciti u multipraktik - 80g zobenih pahuljica
-        80g brašna
-        40g šećera i
-        80g maslaca, hladnog narezanog na komadiće. 
Kad se počinje stvarati kompaktnija smjesa, ugasiti (2-3min).

Jabuke staviti u prikladnu vatrostalnu zdjelicu, ili keramičku, poput moje. Ovo je trenutak dok meni jabuke počinju šaputati „...cimeta...“ i misli su mi ga pune,jer ga obožavam i mislim da bi ovdje divno odgovarao, mmm, taj miris...ali ne. Odlučno se budim iz mirisnog sna i zanemarujem ga. Nećeš ovaj put.

Na jabuke prstima rasporediti smjesu u mrvicama. Ubaciti u pećnicu na 180°C, 20-tak minuta, da cramble dobije zlatnu boju.

Ja sam za to vrijeme pisala ovaj post, a pred kraj odlazim u kuhinju i stavljam kuhati puding od vanilije. Ostalo mi je soka od jabuka u tavi, pa ga ubacujem u mjericu od pola litre i dopunjavam sa mlijekom. I skuham puding (sa 3 žlice šećera).


Čuje se zvono na vratima, mama već viče našoj pesici da ne laje i bude dobra, hihi, stigli su baš na vrijeme. Poslužit ću crumble (koji se malo hladi pošto sam ga izvadila iz pećnice), na posteljici od pudinga. Poetski, pravim se važna.
Miriše, njam, svima je fino, jedu ga žlicom i mljacaju, baš sam zadovoljna. 
Mada je totalno smiješno serviran u dubokim tanjurima, zbog nedostatka lijepih desertnih zdjelica. Ma meni se sviđa baš tako!



A cimet? Ma bilo je fino i bez njega, dapače, nježan okus jabuka, mirisni maslac, topli puding...ovo me vuče na još jednu porciju, al sve smo pojeli  !


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...