Na početku, lijepi pozdrav svima.
Jednostavno sam morala krenuti s pisanjem bloga. Sad će biti
sve crno na bijelo. Veliki sam ljubitelj pečenja kolača, volim eksperimentirati
u kuhinji, uvijek nešto novo i uvijek na kraju zagubim recept. Ili je iz glave,
pa se razvodni, ili je s neke stranice, koje se više ne mogu sjetiti gdje sam
ju pronašla. Moji prijatelji već dobro znaju, ukoliko žele recept za neko jelo
koje im pripremam, moraju za nj pitati dok je još vruće. Dok je jelo na stolu,
a meni recept u glavi ili barem na pultu. I koliko se god trudila sačuvati ga,
na kraju ipak nekako ispari. Čarolijom, valjda.
Moram priznati da je teško početi, da li staviti neko
bombastično jelo, neki sočni kremasti kolač, čime zaintrigirati čitatelja?
Nakon podosta razmišljanja, odlučila sam biti praktična. Ionako sam zamislila
ovaj blog kao vjernog pratioca, nosonju koji će dočarati što se zbiva u mojoj
kuhinji.
A ovih dana je veselo. Zimnica. Ah, to ljeto i svo njegovo zrelo
blago, kako u vrtu, tako i u voćnjaku!
Imala sam popodne viška vremena, pa sam
slučajno malo duže gledala u frižider i otkrila vezu. Tikvice, patlidžan,
paprika. Nešto moje, nešto mamino, čeka. Puls mi se ubrzao pri pomisli. Odem
brzo u špajz (volim taj naziv špajz, neću mu mijenjati ime, za one koji ne
znaju – smočnica, ostava), nađem, da, imam dovoljno luka, zgrabim košaricu,
brzo u vrt. I začas je ona puna crvenih rajčica, ima tu i jabučara, i Talijana
i mojih najdražih pelata. Sad sam već sva razdragana, dok radio svira (ništa
bez glazbe) već sam sva zahuktana u pripremi sataraša za zimu. Sataraš je
prekrasno jelo od povrća, kojem se klanjam u zimi, moj prijatelj, kad mi je
potreban brzi ručak. Odličan je uz špagete, rižu ili malo zapečen s grahom. Ili
kao osnova za neki umak s odrescima.
E sad, sastojci:
- Luk, oko 8 manjih glavica
- 2 tikvice
- 1 manji patlidžan
- Oko 1kg paprika svakakvih boja i sorti koje
imate
- Oko 2kg
rajčica, također nije važna sorta
Smatram da nije važna neka
striktna količina pojedinih sastojaka, možda nečeg malo više ili manje, stvarno
koliko imate u toj prilici. Jedino ne volim pojačati količinu patlidžana, jer
ga moj M. ne voli.
Sve povrće nasjeckati, ja
upotrebljavam multipraktik, samo jako kratko sjeći za papriku i tikvice.
2dl ulja – pola ulja od uljane
repice (volim koristiti ovi ulje, mislim pisati o njemu u nekom od sljedećih
postova) i pola maslinovo ulje, ekstra djevičansko.
Krećemo.
Nasjeckani luk kratko
prodinstati, dodati nasjeckanu papriku i patlidžan i dinstati poklopljeno
10-tak minuta. Tokom cijelog postupka svako malo kratko promiješati. Dodati
tikvice, dinstati još kojih 5 minuta i zatim dodati izmiksanu rajčicu. Nama
osobno ne smeta kožica od rajčice i nikad ju ne gulim. Posoliti (oko 1 žlica soli) i popapriti, dodati
šaku majčine dušice i zatvoreno dinstati 20minuta. Otklopiti i prodinstati još
10-tak minuta. Dosoliti po ukusu. I to je to.
Mirisni sataraš je gotov. Još ga
samo napunite u teglice, koje ste prethodno zagrijali 10-tak minuta u pećnici
na 150°. Zatvorite i preokrenite na 5minuta. Okrenite i polako ohladite.
Meni je dio ostao u loncu, pa sam
odmah skuhala rižu i prije nego je M. pojeo sav sataraš ovako bez ičega,
pomiješala rižu s njim i poslužila uz pljeskavice i narezane pelate. Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar