Preskoči na glavni sadržaj

Započnimo sa satarašem!

Na početku, lijepi pozdrav svima.

Jednostavno sam morala krenuti s pisanjem bloga. Sad će biti sve crno na bijelo. Veliki sam ljubitelj pečenja kolača, volim eksperimentirati u kuhinji, uvijek nešto novo i uvijek na kraju zagubim recept. Ili je iz glave, pa se razvodni, ili je s neke stranice, koje se više ne mogu sjetiti gdje sam ju pronašla. Moji prijatelji već dobro znaju, ukoliko žele recept za neko jelo koje im pripremam, moraju za nj pitati dok je još vruće. Dok je jelo na stolu, a meni recept u glavi ili barem na pultu. I koliko se god trudila sačuvati ga, na kraju ipak nekako ispari. Čarolijom, valjda. 

Moram priznati da je teško početi, da li staviti neko bombastično jelo, neki sočni kremasti kolač, čime zaintrigirati čitatelja? Nakon podosta razmišljanja, odlučila sam biti praktična. Ionako sam zamislila ovaj blog kao vjernog pratioca, nosonju koji će dočarati što se zbiva u mojoj kuhinji.
A ovih dana je veselo. Zimnica. Ah, to ljeto i svo njegovo zrelo blago, kako u vrtu, tako i u voćnjaku!

Imala sam popodne viška vremena, pa sam slučajno malo duže gledala u frižider i otkrila vezu. Tikvice, patlidžan, paprika. Nešto moje, nešto mamino, čeka. Puls mi se ubrzao pri pomisli. Odem brzo u špajz (volim taj naziv špajz, neću mu mijenjati ime, za one koji ne znaju – smočnica, ostava), nađem, da, imam dovoljno luka, zgrabim košaricu, brzo u vrt. I začas je ona puna crvenih rajčica, ima tu i jabučara, i Talijana i mojih najdražih pelata. Sad sam već sva razdragana, dok radio svira (ništa bez glazbe) već sam sva zahuktana u pripremi sataraša za zimu. Sataraš je prekrasno jelo od povrća, kojem se klanjam u zimi, moj prijatelj, kad mi je potreban brzi ručak. Odličan je uz špagete, rižu ili malo zapečen s grahom. Ili kao osnova za neki umak s odrescima.

E sad, sastojci:

-                   Luk, oko 8 manjih glavica
-                  2 tikvice
-                  1 manji patlidžan
-                Oko 1kg paprika svakakvih boja i sorti koje imate
-                Oko  2kg rajčica, također nije važna sorta

Smatram da nije važna neka striktna količina pojedinih sastojaka, možda nečeg malo više ili manje, stvarno koliko imate u toj prilici. Jedino ne volim pojačati količinu patlidžana, jer ga moj M. ne voli.

Sve povrće nasjeckati, ja upotrebljavam multipraktik, samo jako kratko sjeći za papriku i tikvice.
2dl ulja – pola ulja od uljane repice (volim koristiti ovi ulje, mislim pisati o njemu u nekom od sljedećih postova) i pola maslinovo ulje, ekstra djevičansko.

Krećemo. 
Nasjeckani luk kratko prodinstati, dodati nasjeckanu papriku i patlidžan i dinstati poklopljeno 10-tak minuta. Tokom cijelog postupka svako malo kratko promiješati. Dodati tikvice, dinstati još kojih 5 minuta i zatim dodati izmiksanu rajčicu. Nama osobno ne smeta kožica od rajčice i nikad ju ne gulim.  Posoliti (oko 1 žlica soli) i popapriti, dodati šaku majčine dušice i zatvoreno dinstati 20minuta. Otklopiti i prodinstati još 10-tak minuta. Dosoliti po ukusu. I to je to.


Mirisni sataraš je gotov. Još ga samo napunite u teglice, koje ste prethodno zagrijali 10-tak minuta u pećnici na 150°. Zatvorite i preokrenite na 5minuta. Okrenite i polako ohladite.

Meni je dio ostao u loncu, pa sam odmah skuhala rižu i prije nego je M. pojeo sav sataraš ovako bez ičega, pomiješala rižu s njim i poslužila uz pljeskavice i narezane pelate. Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...