Preskoči na glavni sadržaj

Djevičanski rižoto s butternut tikvicom

Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova. Zasad.

Vratim se doma s posla, svi umiremo od gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu.

Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -  čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom vitaminu koji nam uzgojiš!

Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno:

Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati rižu – ja stavljam 1 šalicu od 2dl, za nas 4 - glasno će zacvrčati! Miješati ju cijelo vrijeme dok ne postane staklena (ne smije ni slučajno promijeniti boju), te tada uliti pljus! bijelo vino. Voljela bih jednom probati s Vermuntom, veli Jamie da je odlično,ali mi kad ga imamo popijemo sav, pa ne ostane za rižoto . Možete dodati i Prošek, u svakom slučaju neko kvalitetniije vinčeko.
Miješati, kad polako ispari alkohol, ispari tekućina, ostane samo lijep miris, podlijevati rižu postepeno sa temeljcem – kaže Jamie. Ja sam skromna, ja temeljac nikad ne radim. Ja koristim juhicu, obično u nedjelju napravim veću količnu, spremim je u frižider  i iskoristim u par dana. Tako da je moj rižoto podlijevan sa tom juhicom. I ništa mu ne fali.
Vatra mora biti na tik do minimuma.

Za to vrijeme očistite tikvicu, narežite je na kockice – oko pola buternuta je potrebno – i stavite na rastopljenu žlicu maslaca u tavu. Na nekoj srednjoj vatrici vrtite tikvicu, da se lijepo ispeče sa svih strana, ali bez korice. Posolite ju. Naravno da probate kockicu, ako je još malo hrskava, al ukusna, to je kraj, ugasite vatru.



Često promiješajte rižu, dodavajte juhu, a pred kraj ubacite tikvicu i sve promiješajte. Posljednji put podlijte rižoto i kad ispari tekućina, isprobajte je li riža al dente. Ako jest, ugasite vatru, dodajte žlicu ribanog parmezana ili još bolje žlicu krem sira. Nama su drage obje verzije, stavim ono što imam u tom trenutku. Klinci, ručak!

Ha? Već je gotovo. Nježan i lagan, poslužen sa sezonskom salatom, rajčicama u našem slučaju.

Mislim da sam ovaj put izašla kao pobjednik u bitci s vremenom. Još sam stigla napisati post i idem sad u provjeru zadaća i na igru. Kad bi se bar još kuhinja sama pospremila!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...