Vrijeme, vrijeme. Nikad dovoljno, barem u mom životu. Ja ne
upravljam svojim vremenom, ono upravlja sa mnom. Priznajem, ovako javno. Trudim
se ja tu i tamo i pobijedim koju bitku s njim, ali prava pobjeda u ratu je njegova.
Zasad.
Vratim se doma s posla, svi umiremo od
gladi i trebam brzi ručak. Sama sam s klincima i odmah se smješkam – vrijeme je
za rižoto! Mi ga jako volimo, M. nikako. Da, pojede on jednu veliku jušnu
žlicu, ponekad bude ona i s vrhom. I uvijek mu na licu piše što misli o njemu.
Vrijeme je tikvica. Mama je s polja dofurala pune tačke
svakakvih (joj, sad mi je žao što ih nisam takve poslikala) i uzela sam
nekoliko komada butternut tikve, za početak. Mama -
čitaj "moja tržnica". Joj, mama, što bih ja bez tebe, hvala ti na svakom
vitaminu koji nam uzgojiš!
Ovaj rižoto jako volim, nježan je i blagi, zato ga i nazivam
djevičanski. Naravno, osnovama me naučio Jamie Oliver. Zaista je jako jednostavno:
Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati rižu – ja
stavljam 1 šalicu od 2dl, za nas 4 - glasno će zacvrčati! Miješati ju cijelo
vrijeme dok ne postane staklena (ne smije ni slučajno promijeniti boju), te
tada uliti pljus! bijelo vino. Voljela bih jednom probati s Vermuntom, veli
Jamie da je odlično,ali mi kad ga imamo popijemo sav, pa ne ostane za rižoto . Možete dodati i Prošek, u svakom slučaju neko kvalitetniije vinčeko.
Miješati, kad polako ispari alkohol, ispari tekućina,
ostane samo lijep miris, podlijevati rižu postepeno sa temeljcem – kaže Jamie.
Ja sam skromna, ja temeljac nikad ne radim. Ja koristim juhicu, obično u
nedjelju napravim veću količnu, spremim je u frižider i iskoristim u par dana. Tako da je moj
rižoto podlijevan sa tom juhicom. I ništa mu ne fali.
Vatra mora biti na tik do
minimuma.
Za to vrijeme očistite tikvicu, narežite je na kockice – oko
pola buternuta je potrebno – i stavite na rastopljenu žlicu maslaca u tavu. Na
nekoj srednjoj vatrici vrtite tikvicu, da se lijepo ispeče sa svih strana, ali
bez korice. Posolite ju. Naravno da probate kockicu, ako je još malo hrskava, al ukusna, to je kraj, ugasite vatru.
Često promiješajte rižu, dodavajte juhu, a pred kraj ubacite
tikvicu i sve promiješajte. Posljednji put podlijte rižoto i kad ispari
tekućina, isprobajte je li riža al dente. Ako jest, ugasite vatru, dodajte
žlicu ribanog parmezana ili još bolje žlicu krem sira. Nama su drage obje
verzije, stavim ono što imam u tom trenutku. Klinci, ručak!
Ha? Već je gotovo. Nježan i lagan, poslužen sa sezonskom
salatom, rajčicama u našem slučaju.
Mislim da sam ovaj put izašla kao pobjednik u bitci s
vremenom. Još sam stigla napisati post i idem sad u provjeru zadaća i na igru.
Kad bi se bar još kuhinja sama
pospremila!
Primjedbe
Objavi komentar