Ovo jelo jako često na našem stolu, sa svakakvim
kombinacijama.
Danas mi je sinulo ubaciti grožđe unutra – inače, predivno miriše
i nadam se da će mi ukućani barem zbog mirisa oprostiti tu i tamo koju košticu,
na koju sam zaboravila računati – vide se, dio sam izvadila, ali sigurno je
još pokoja unutra!
Najčešće ubacim u umak suhe šljive, ali i jabuke su odlične!
Nekako volimo takve kombinacije, umak je posebnog okusa, a meni osobno i to
voće baš prija uz meso!
Neki dan smo pobrali grožđe, ko bi ga znao koji mu je pravilni naziv, neki ga zovu izabela, ja mislim da nije, ja ga zovem mirisno debelo. Od njega radim odličan pekmez, u kombinaciji sa jabukama, predobar pekmez kad zatreba za kolač da ne curi van! Već mi miriši nešto toplo, zdigano, kak mi međimurci kažemo i još k tome s pekmezom... Kako se lako dekoncentriram!
No, odresci. Ovo nisam nigdje vidjela, ja jednostavno tako volim pripremati svinjsko meso, nema mrckanja da je suho, žilavo, baš suprotno, topi su u ustima. Odličan recept za nedjelju, kad poželite malo duže piti jutarnju kavicu, a da se ručak bezbrižno kuha.
Na malo ulja prepržim začinjene odreske (samo sol i papar) koje kratko umočim s jedne strane u brašno. Samo kratko se prže, i stavim ih sa strane, na toplo. U međuvremenu ubacim u multipraktik luk, mrkvu i papriku. Miks, zum i ubacim smjesu od povrća na preostalu masnoću od mesa, kratko prodinstam. Stavim u kuhalo grijati vodu. Na povrće stavim malo mljevene crvene paprike, žličicu, kratko promiješam i zalijem vodom. Kad imam juhu, koja se pored kuha, ubacim nju. Naravno, odlično paše. Onako odokativno, Dodam malo Vegete (ako nemam juhu - ja volim Vegeticu, vi stavite začina po želji) i ubacim odreske unutra. Moraju lijepo plivati u umaku. Smanjim vatru, poklopim i to je to. Sad je vrijeme za kavu. Lijepo mi je kad mi prijatelji dođu u nedjelju ujutro na kavu, malo se družimo, a moj ručak je u izradi. Danas prijatelja nije bilo, ali sam uživala u kavici vani na terasi s dragim.
Malo sam otišla provjeriti kako se kuha, malo probati umak i dodati mu soli po ukusu, može i malo papra, i tad mi je usput sinulo ubaciti par bobica grožđa u umak. Točnije, jedan manji grozd. Ne može biti loše!
Nakon kratkog vremena, cijela je kuća zamirisala po tom grožđu, zato ga ja zovem jednostavno debelo mirisno!
Jednom sam radila neki dizani kolač s tim grožđem. Isto tako, kad se pekao, mirisala je cijela kuća, nadala sam se savršenom okusu. Izostao je. Kolač je bio prepun koštica i nije se dao jesti.
Zato mi nije jasno kako mi danas nije palo na pamet da će nas te koštice opet izluditi!
Nakon sat vremena, ili malo više, umak se reducira, meso se polako raspada i to je to. Perfektno.
Poslužujem uz pire krumpir, jer ne volim dodatno zgušnjavati ovakve umake, nije mi prirodno. I to bi samo bile dodatne kalorije. Zato je pire odličan prilog, jer razblaži ovaj malo jači umak, i ne smeta mu ako umak nije kompaktni, nego se na mjestima odvaja od povrća.
M. me pohvalio, dečki isto, bilo im je odlično! A i meni, koštice su zanemarivo smetale, nekako su se sve našle u mom tanjuru, dečki ih ni nisu imali. A dobro, nema veze!
Primjedbe
Objavi komentar