Preskoči na glavni sadržaj

Odreci u umaku od...

Ovo jelo jako često na našem stolu, sa svakakvim kombinacijama.
Danas mi je sinulo ubaciti grožđe unutra – inače, predivno miriše i nadam se da će mi ukućani barem zbog mirisa oprostiti tu i tamo koju košticu, na koju sam zaboravila računati – vide se, dio sam izvadila, ali sigurno je još pokoja unutra!
Najčešće ubacim u umak suhe šljive, ali i jabuke su odlične! Nekako volimo takve kombinacije, umak je posebnog okusa, a meni osobno i to voće baš  prija uz meso!




Neki dan smo pobrali grožđe, ko bi ga znao koji mu je pravilni naziv, neki ga zovu izabela, ja mislim da nije, ja ga zovem mirisno debelo. Od njega radim odličan pekmez, u kombinaciji sa jabukama, predobar pekmez kad zatreba za kolač da ne curi van! Već mi miriši nešto toplo, zdigano, kak mi međimurci kažemo i još k tome s pekmezom... Kako se lako dekoncentriram!

No, odresci. Ovo nisam nigdje vidjela, ja jednostavno tako volim pripremati svinjsko meso, nema mrckanja da je suho, žilavo, baš suprotno, topi su u ustima. Odličan recept za nedjelju, kad poželite malo duže piti jutarnju kavicu, a da se ručak bezbrižno kuha. 

Na malo ulja prepržim začinjene odreske (samo sol i papar)  koje kratko umočim s jedne strane u brašno. Samo kratko se prže, i stavim ih sa strane, na toplo. U međuvremenu ubacim u multipraktik luk, mrkvu i papriku. Miks, zum i ubacim smjesu od povrća na preostalu masnoću od mesa, kratko prodinstam. Stavim u kuhalo grijati vodu. Na povrće stavim malo mljevene crvene paprike, žličicu, kratko promiješam i zalijem vodom. Kad imam juhu, koja se pored kuha, ubacim nju. Naravno, odlično paše. Onako odokativno, Dodam malo Vegete (ako nemam juhu - ja volim Vegeticu, vi stavite začina po želji) i ubacim odreske unutra. Moraju lijepo plivati u umaku. Smanjim vatru, poklopim i to je to. Sad je vrijeme za kavu. Lijepo mi je kad mi prijatelji dođu u nedjelju ujutro na kavu, malo se družimo, a moj ručak je u izradi. Danas prijatelja nije bilo, ali sam uživala u kavici vani  na terasi s dragim. 

Malo sam otišla provjeriti kako se kuha, malo probati umak i dodati mu soli po ukusu, može i malo papra, i tad mi je usput sinulo ubaciti par bobica grožđa u umak. Točnije, jedan manji grozd. Ne može biti loše!

Nakon kratkog vremena, cijela je kuća zamirisala po tom grožđu, zato ga ja zovem jednostavno debelo mirisno!
Jednom sam radila neki dizani kolač s tim grožđem. Isto tako, kad se pekao, mirisala je cijela kuća, nadala sam se savršenom okusu. Izostao je. Kolač je bio prepun koštica i nije se dao jesti. 
Zato mi nije jasno kako mi danas nije palo na pamet da će nas te koštice opet izluditi!

Nakon sat vremena, ili malo više, umak se reducira, meso se polako raspada i to je to. Perfektno.
Poslužujem uz pire krumpir, jer ne volim dodatno zgušnjavati ovakve umake, nije mi prirodno. I to bi samo bile dodatne kalorije. Zato je pire odličan prilog, jer razblaži ovaj malo jači umak, i ne smeta mu ako umak nije kompaktni, nego se na mjestima odvaja od povrća.



M. me pohvalio, dečki isto, bilo im je odlično! A i meni, koštice su zanemarivo smetale, nekako su se sve našle u mom tanjuru, dečki ih ni nisu imali. A dobro, nema veze!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta