Volim orahe. I M. voli kolače s orasima.
Nekad se u našoj
kući govorilo: „To su jaki muški kolači“. Jače slatki i s orasima. Ja sam to
uvijek povezivala s tim da muškarci moraju puno raditi pa im treba za energiju,
neću komentirati danas kad sam velika i razumnija zbog čega je to tako možda
još bilo. U svakom slučaju, i sama jako volim moćne kolače od oraha.
Imam ovaj recept već dugo u bilježnici, nikad isproban. Pa
je ovom prilikom baš on došao na red, imam još nešto oraha u škrinji za potrošiti,
prije nego evo stignu novi. Dobit ću ih od mame, malo ću pomagati čistiti ih,
mada je i moja bakica još uvijek pravi stručnjak za njih. Opet od mame, kaj bih ja bez nje?
Pusa, pusa, ako ovo čitaš!
Mjera za recept je malo čudna, manja od prosjeka, pa sam
koristila neki manji pravokutni kalup. Drugi put bih mogla povećati sastojke za polovicu.
Ide ovako:
Tijesto:
75g maslaca
75g šećera
190g brašna
1 jaje
Umijesiti kratko tijesto i staviti u frižider na pola sata.
Ja ne volim filozofirati kod izrade tijesta, bitno je čim prije povezati
sastojke u tijesto, da ono ostane hrskavo, a ne postane žilavo.
Fil:
125g šećera
125ml slatkog vrhnja
1 žlica meda
200g mljevenih oraha
Karamelizira se šećer, dok se vrhnje u drugom lončiću
zagrijava do pred ključanje. U karamelizirani šećer tada se doda vrhnje i med i
zagrijava se dok se sve ne istopi. Traje jedno vrijeme, samo lagano
zagrijavati. Maknuti s vatre, dodati orahe i malo ohladiti.
Tijesto se podijeli u dva dijela. Prvi se razvalja na
veličinu tepsije i stavi se u nju – ja obično valjam odmah na masnom papiru, pa
sve skupa samo prebacim u tepsiju.
Tijesto se premaže filom i preklopi se drugim dijelom razvaljanog tijesta. Inače i taj dio razvaljam na masnom papiru, pa ga samo preklopim preko i odvojim papir, i jesam tako i ovaj put, ali mi se dosta teško odvajao od papira, jer je tijesto bilo pretanko! A, ne može sve biti idealno. Krajevi se pritisnu blago vilicom, i izbode se tijesto vilicom na par mjesta i stavi se peći na 220°C 20minuta, ili koju minutu manje.
Tijesto se premaže filom i preklopi se drugim dijelom razvaljanog tijesta. Inače i taj dio razvaljam na masnom papiru, pa ga samo preklopim preko i odvojim papir, i jesam tako i ovaj put, ali mi se dosta teško odvajao od papira, jer je tijesto bilo pretanko! A, ne može sve biti idealno. Krajevi se pritisnu blago vilicom, i izbode se tijesto vilicom na par mjesta i stavi se peći na 220°C 20minuta, ili koju minutu manje.
Ohladiti i narezati na lijepe šnitice, ne kao moje, i posipati šećerom u
prahu, malo da sakrije gdje vam tijesto baš nije savršeno razvaljano.
Odličan je drugi dan kad je još hrskav ili kad odstoji dan
duže, poklopljen, pa se topi u ustima.
I to je to.
I muškarci uživaju u tom kolaču, kod mene se svi
obično love takvih, pitam se uvijek zašto?
Valjda zbog energije.
Valjda zbog energije.
Primjedbe
Objavi komentar