Preskoči na glavni sadržaj

Zaboravljene štangice od oraha

Volim orahe. I M. voli kolače s orasima. 
Nekad se u našoj kući govorilo: „To su jaki muški kolači“. Jače slatki i s orasima. Ja sam to uvijek povezivala s tim da muškarci moraju puno raditi pa im treba za energiju, neću komentirati danas kad sam velika i razumnija zbog čega je to tako možda još bilo. U svakom slučaju, i sama jako volim moćne kolače od oraha.

Imam ovaj recept već dugo u bilježnici, nikad isproban. Pa je ovom prilikom baš on došao na red, imam još nešto oraha u škrinji za potrošiti, prije nego evo stignu novi. Dobit ću ih od mame, malo ću pomagati čistiti ih, mada je i moja bakica još uvijek pravi stručnjak za njih. Opet od mame, kaj bih ja bez nje? Pusa, pusa, ako ovo čitaš!

Mjera za recept je malo čudna, manja od prosjeka, pa sam koristila neki manji pravokutni kalup. Drugi put bih mogla povećati sastojke za polovicu.

Ide ovako:

Tijesto:
75g maslaca
75g šećera
190g brašna
1 jaje





Umijesiti kratko tijesto i staviti u frižider na pola sata. Ja ne volim filozofirati kod izrade tijesta, bitno je čim prije povezati sastojke u tijesto, da ono ostane hrskavo, a ne postane žilavo.

Fil:

125g šećera
125ml slatkog vrhnja
1 žlica meda
200g mljevenih oraha


Karamelizira se šećer, dok se vrhnje u drugom lončiću zagrijava do pred ključanje. U karamelizirani šećer tada se doda vrhnje i med i zagrijava se dok se sve ne istopi. Traje jedno vrijeme, samo lagano zagrijavati. Maknuti s vatre, dodati orahe i malo ohladiti.
Tijesto se podijeli u dva dijela. Prvi se razvalja na veličinu tepsije i stavi se u nju – ja obično valjam odmah na masnom papiru, pa sve skupa samo prebacim u tepsiju.
Tijesto se premaže filom i preklopi se drugim dijelom razvaljanog tijesta. Inače i taj dio razvaljam na masnom papiru, pa ga samo preklopim preko i odvojim papir, i jesam tako i ovaj put, ali mi se dosta teško odvajao od papira, jer je tijesto bilo pretanko! A, ne može sve biti idealno. Krajevi se pritisnu blago vilicom, i izbode se tijesto vilicom na par mjesta i stavi se peći na 220°C 20minuta, ili koju minutu manje.

Ohladiti i narezati na lijepe šnitice, ne kao moje, i posipati šećerom u prahu, malo da sakrije gdje vam tijesto baš nije savršeno razvaljano.


Odličan je drugi dan kad je još hrskav ili kad odstoji dan duže, poklopljen, pa se topi u ustima.


I to je to. 
I muškarci uživaju u tom kolaču, kod mene se svi obično love takvih, pitam se uvijek zašto?
Valjda zbog energije.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta