Preskoči na glavni sadržaj

Ljute špagete u par minuta

Jao, kako sam ja gladna! A kasna večer. A i M. će biti gladan kad stigne s posla.. Je li to dovoljan razlog da krenem u pripremu brzog jednostavnog jela, nešto manje kalorično, a punog okusa? 

Naravno, pričam o svojim savršenim špagetama s majčinom dušicom – koja je inače moj najdraži začin! Bit će mirisno, bit će ljuto, bit će gotovo začas!

Brzo da napišem , pa idem pripremat, imam 20 minuta, prije nego M. stigne.

Staviti vodu za špagete, malo ju jače osoliti. Moja se kuha.
Na maslinovo ulje (2-3lice) staviti 2 režnja ribanog češnjaka, kad zamiriši dodati pregršt majčine dušice – ako je svježa doslovno šaku, ako je suha 1 veliku žlicu! I sad to počinje prekrasno mirisati, mmmm... Podliti s teglicom pelata – eh, ja imam mamine, domaće, ali već sam radila i s kupljenom konzervom i bude fino. Ovdje uzmem ono pomagalo za izradu pirea i malo ih zgnječim. Malo, da se raspadnu. 
Dodati pola žličice šećera,mrvu soli, promiješati i dodati odokativno nešto malih suhih ljutih feferončića. E, sad, to je kod nas uvijek lutrija. Ponekad napravim blago ljuto, ponekad pogodim onako cmok savršeno, a ponekad, e da, ponekad bude toliko ljuto, da nam se uške crvene! To je moja idealna mjera, ali vele da je pretjerano. Pa onda opet smanjujem i tražim se u pravom omjeru. Naravno, ovisi kako tko voli ljuto, ali ovisi i o samim papričicama – ja opet, imam sreće, imam domaće, koje se ne mogu odlučiti kolko bi bile ljute, pa je svaka drugačija!

Poklopiti i na laganoj vatrici krčkati, dok se voda uvrije i ubace se špagete na kuhanje. Neka se kuhaju nekih 5 minuta, da se opuste, postanu zmijolike, ali kad ih probate unutra su tvrde. Sad je vrijeme za prebaciti ih u tavu s umakom. U smjesu dodati i šeficu vode u kojoj su se dosad kuhale, promiješati, pojačati vatricu da se rasplamsa, poklopiti i kuhati. 
Svake 3 minute promiješati – u ovoj fazi se špagete dovršavaju u umaku. Ako je potrebno, dodati još kuhane vode. Često promiješati, često probati, moraju ipak ostati al dente. I ako vam je sad ljuto ko vrag, znate da ste skuhali baš po mom ukusu. Ako vam je taman, dobro sam vas navodila, pogodili ste pravu mjeru – zapamtite ju za sljedeći put, zapišite, ja to nikad ne napravim.



Gotovo je. Sve se puši, miriše cijeli donji dio kuće. Meni je ovo perfektno. Sve u 20 minuta.  M. već sjedi za stolom i čeka, to je ok. To je dobro tempiranje. Ove se špagete moraju jesti vruće, ni minute čekati. Ja ih volim posipati parmezanom, M. ne. To vam ostavljam na izbor.


Nadam se da vam nije preljuto. Ili gora varijanta, premalo ljuto. Naše su taman, vidim, uške su mu crvene!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta