Jao, kako sam ja gladna! A kasna večer. A i M. će biti
gladan kad stigne s posla.. Je li to dovoljan razlog da krenem u pripremu brzog
jednostavnog jela, nešto manje kalorično, a punog okusa?
Naravno, pričam o
svojim savršenim špagetama s majčinom dušicom – koja je inače moj najdraži
začin! Bit će mirisno, bit će ljuto, bit će gotovo začas!
Brzo da napišem , pa idem pripremat, imam 20 minuta, prije
nego M. stigne.
Staviti vodu za špagete, malo ju jače osoliti. Moja se kuha.
Na maslinovo ulje (2-3lice) staviti 2 režnja ribanog
češnjaka, kad zamiriši dodati pregršt majčine dušice – ako je svježa doslovno
šaku, ako je suha 1 veliku žlicu! I sad to počinje prekrasno mirisati, mmmm...
Podliti s teglicom pelata – eh, ja imam mamine, domaće, ali već sam radila i s
kupljenom konzervom i bude fino. Ovdje uzmem ono pomagalo za izradu pirea i
malo ih zgnječim. Malo, da se raspadnu.
Dodati pola žličice šećera,mrvu soli,
promiješati i dodati odokativno nešto malih suhih ljutih feferončića. E, sad,
to je kod nas uvijek lutrija. Ponekad napravim blago ljuto, ponekad pogodim onako
cmok savršeno, a ponekad, e da, ponekad bude toliko ljuto, da nam se uške
crvene! To je moja idealna mjera, ali vele da je pretjerano. Pa onda
opet smanjujem i tražim se u pravom omjeru. Naravno, ovisi kako tko voli ljuto,
ali ovisi i o samim papričicama – ja opet, imam sreće, imam domaće, koje se ne
mogu odlučiti kolko bi bile ljute, pa je svaka drugačija!
Poklopiti i na laganoj vatrici krčkati, dok se voda uvrije i
ubace se špagete na kuhanje. Neka se kuhaju nekih 5 minuta, da se opuste,
postanu zmijolike, ali kad ih probate unutra su tvrde. Sad je vrijeme za
prebaciti ih u tavu s umakom. U smjesu dodati i šeficu vode u kojoj su se dosad
kuhale, promiješati, pojačati vatricu da se rasplamsa, poklopiti i kuhati.
Svake 3 minute promiješati – u ovoj fazi se špagete dovršavaju u umaku. Ako je
potrebno, dodati još kuhane vode. Često promiješati, često probati, moraju ipak
ostati al dente. I ako vam je sad ljuto ko vrag, znate da ste skuhali baš po
mom ukusu. Ako vam je taman, dobro sam vas navodila, pogodili ste pravu mjeru –
zapamtite ju za sljedeći put, zapišite, ja to nikad ne napravim.
Gotovo je. Sve se puši, miriše cijeli donji dio kuće. Meni
je ovo perfektno. Sve u 20 minuta. M. već
sjedi za stolom i čeka, to je ok. To je dobro tempiranje. Ove se špagete moraju
jesti vruće, ni minute čekati. Ja ih volim posipati parmezanom, M. ne. To vam
ostavljam na izbor.
Nadam se da vam nije preljuto. Ili gora varijanta, premalo
ljuto. Naše su taman, vidim, uške su mu crvene!
Primjedbe
Objavi komentar