Prekrasna jesen...
Bili smo u Osijeku, na fantastičnom druženju, poslovnom, ali ležernom, i kao što se i očekuje od Slavonaca, al se dobro jelo baš! Bilo je tu svega, isprobavali smo, mljackali, a mene se posebno dojmio desert na jednom ručku - sočna mirisna torta. Melem za moje nepce, morala sam izustiti onaj poznati mmmm, a bome nisam bila sama. Svi oko mene su bili oduševljeni okusom. I probali smo ju odgonetnuti - bilo je tu meda, mrkve, cimeta, kreme od slatkog vrhnja... i eto meni inspiracije za današnju tortu!
Malo sam googlala, nešto sam pronašla i ovdje stavljam recept za biskvitni dio torte od Antona Mosimanna,uz hrpicu mojih preinaka, a krema će biti jednostavna, potpuno po mom. Pa ajmo u avanturu, očekujem puno od ove torte! Nadam se da će na kraju samo faliti društvo iz Osijeka, a da ću sve ostalo pogoditi.
Biskvit:
4 jaja - odvojeno, od bjelanjaka snijeg
200ml meda - zvuči puno...
125g maslaca
sok i korica bio naranče
240g sitno ribane mrkve
200g lješnjaka - mljevenih, nisam ih pržila, jer nisam hrjela njihovu intenzivnu arome u ovom kolaču, nije je bilo ni tamo..
mrva cimeta - mada ja cimet volim više od mrve..
mrva klinčića - oprezno
mrva soli
50g brašna
2 žličice praška za pecivo
Miješamo žumanjke sa maslacom, medom i narančom. Nakon što se zapjene, umiješaju se mrkve, lješnjaci, začini i brašno s praškom za pecivo. Na kraju lagano i nježno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Ulijemo smjesu u kalup za torte.
Pećnicu zagrijemo na 180°C i pečemo 20-25min, ja obično provjerim stanje čačkalicom.
Ohladiti tortu i prerezati da dobijemo 2 lijepa koluta.
Krema:
250g mascarpone sira
2 velike žlice šećera u prahu
100g grčkog jogurta
žličica vanilijinog ekstrakta
Ovo se dobro izmiješa.
200ml slatkog vrhnja
2 velike žlice šećera u prahu
Izmiksa se čvrsti šlag i polako umiješa u sirnu smjesu. Pola kreme se premaže po donjem kolutu torte, prekrije se drugim kolutom i torta se cijela premaže drugom polovicom kreme.
Na kraju torta nije bila baš ko iz Osijeka, ALI je sama po sebi fantastičnog okusa! Pun pogodak!
Bili smo u Osijeku, na fantastičnom druženju, poslovnom, ali ležernom, i kao što se i očekuje od Slavonaca, al se dobro jelo baš! Bilo je tu svega, isprobavali smo, mljackali, a mene se posebno dojmio desert na jednom ručku - sočna mirisna torta. Melem za moje nepce, morala sam izustiti onaj poznati mmmm, a bome nisam bila sama. Svi oko mene su bili oduševljeni okusom. I probali smo ju odgonetnuti - bilo je tu meda, mrkve, cimeta, kreme od slatkog vrhnja... i eto meni inspiracije za današnju tortu!
Malo sam googlala, nešto sam pronašla i ovdje stavljam recept za biskvitni dio torte od Antona Mosimanna,uz hrpicu mojih preinaka, a krema će biti jednostavna, potpuno po mom. Pa ajmo u avanturu, očekujem puno od ove torte! Nadam se da će na kraju samo faliti društvo iz Osijeka, a da ću sve ostalo pogoditi.
Biskvit:
4 jaja - odvojeno, od bjelanjaka snijeg
200ml meda - zvuči puno...
125g maslaca
sok i korica bio naranče
240g sitno ribane mrkve
200g lješnjaka - mljevenih, nisam ih pržila, jer nisam hrjela njihovu intenzivnu arome u ovom kolaču, nije je bilo ni tamo..
mrva cimeta - mada ja cimet volim više od mrve..
mrva klinčića - oprezno
mrva soli
50g brašna
2 žličice praška za pecivo
Miješamo žumanjke sa maslacom, medom i narančom. Nakon što se zapjene, umiješaju se mrkve, lješnjaci, začini i brašno s praškom za pecivo. Na kraju lagano i nježno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Ulijemo smjesu u kalup za torte.
Pećnicu zagrijemo na 180°C i pečemo 20-25min, ja obično provjerim stanje čačkalicom.
Ohladiti tortu i prerezati da dobijemo 2 lijepa koluta.
Krema:
250g mascarpone sira
2 velike žlice šećera u prahu
100g grčkog jogurta
žličica vanilijinog ekstrakta
Ovo se dobro izmiješa.
200ml slatkog vrhnja
2 velike žlice šećera u prahu
Izmiksa se čvrsti šlag i polako umiješa u sirnu smjesu. Pola kreme se premaže po donjem kolutu torte, prekrije se drugim kolutom i torta se cijela premaže drugom polovicom kreme.
Na kraju torta nije bila baš ko iz Osijeka, ALI je sama po sebi fantastičnog okusa! Pun pogodak!
Primjedbe
Objavi komentar