Preskoči na glavni sadržaj

Mrkvasto-medna torta za uživanje

Prekrasna jesen...

Bili smo u Osijeku, na fantastičnom druženju, poslovnom, ali ležernom, i kao što se i očekuje od Slavonaca, al se dobro jelo baš! Bilo je tu svega, isprobavali smo, mljackali, a mene se posebno dojmio desert na jednom ručku - sočna mirisna torta. Melem za moje nepce, morala sam izustiti onaj poznati mmmm, a bome nisam bila sama. Svi oko mene su bili oduševljeni okusom. I probali smo ju odgonetnuti - bilo je tu meda, mrkve, cimeta, kreme od slatkog vrhnja... i eto meni inspiracije za današnju tortu!

Malo sam googlala, nešto sam pronašla i ovdje stavljam recept za biskvitni dio torte od Antona Mosimanna,uz hrpicu mojih preinaka, a krema će biti jednostavna, potpuno po mom. Pa ajmo u avanturu, očekujem puno od ove torte! Nadam se da će na kraju samo faliti društvo iz Osijeka, a da ću sve ostalo pogoditi.

Biskvit:

4 jaja - odvojeno, od bjelanjaka snijeg
200ml meda - zvuči puno...
125g maslaca
sok i korica bio naranče
240g sitno ribane mrkve
200g lješnjaka - mljevenih, nisam ih pržila, jer nisam hrjela njihovu intenzivnu arome u ovom kolaču, nije je bilo ni tamo..
mrva cimeta - mada ja cimet volim više od mrve..
mrva klinčića - oprezno
mrva soli
50g brašna
2 žličice praška za pecivo

Miješamo žumanjke sa maslacom, medom i narančom. Nakon što se zapjene, umiješaju se mrkve, lješnjaci, začini i brašno s praškom za pecivo. Na kraju lagano i nježno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Ulijemo smjesu u kalup za torte.

Pećnicu zagrijemo na 180°C i pečemo 20-25min, ja obično provjerim stanje čačkalicom.
Ohladiti tortu i prerezati da dobijemo 2 lijepa koluta.

Krema:

250g mascarpone sira
2 velike žlice šećera u prahu
100g grčkog jogurta
žličica vanilijinog ekstrakta

Ovo se dobro izmiješa.

200ml slatkog vrhnja
2 velike žlice šećera u prahu

Izmiksa se čvrsti šlag i polako umiješa u sirnu smjesu. Pola kreme se premaže po donjem kolutu torte, prekrije se drugim kolutom i torta se cijela premaže drugom polovicom kreme.


Na kraju torta nije bila baš ko iz Osijeka, ALI je sama po sebi fantastičnog okusa! Pun pogodak!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradila jo

Osvježavajuća salata sa slanutkom, tikvicama i feta sirom

Kupila sam neki dan konzervirani slanutak. Nek se nađe, ako mi sine kakva ideja. I baš mi je jučer trebala neka lagana večera, pa sam malo pročačkala po netu i naišla na ideju. Neke stvari odbacila, neke umetnula i ispala je prefina salata, koja je oduševila sve ukućane, posebno mlađu publiku! Jako jednostavni recept: 3 tikvice konzerva slanutka komad feta sira šaka svježeg bosiljka maslinovo ulje aceto balsamico Tikvice se narežu na tanke šnite, malo posole i na malo ulja prepeku na grill tavi. Stave se sa strane u zdjelu, da se ohlade. U zdjelu u kojoj se servira salata stavi se ocijeđeni slanutak, dodaju se tikvice, šaka sjeckanog bosiljka, te se začini po ukusu sa soli, maslinovim uljem i acetom balsamicom. Nježno se promiješa i na vrh salate se natrga feta sir. Malo se ohladi i uživa! Meni je bilo već odlično i mlako, ko bi čekao da se ohladi! Evo super jednostavne salate. Ponekad je samo potrebno imati ideju, nije nužno kompliciranje. :-) Al ovo je taaako finooo