Preskoči na glavni sadržaj

Pahuljasta torta sa limetom

Jede li Vam se nešto pahuljasto, slatko i osvježavajuće?

Možda je onda vrijeme za jednu takvu tortu!
Pronašla sam ju na netu, malo prepravila po svom i radu ju dijelim, jer me oduševila!
A ovako je sve počelo: gledaju mene dvije limete na stolu, gledaju, tužne su već, nikako da ih iskoristim. Imala sam plan s koktelom, koji je pao u vodu, pa je odabir pao, kao i uvijek, ajmo nešto slatko! Pozvat ću društvo i uz kavu servirati komad torte.
Jako je jednostavna, a obara s nogu. I nema puno kalorija ( to se samo tako kaže:) )

Sastojci:

Podloga bez pečenja:

120g petit keksi
50g integralnih krekera
125g otopljenog maslaca
1 vanilin šećer

Kekse zdrobite u multipraktiku zajedno s krekerima i dodajte im vanilin šećer i otopljeni maslac. Kratko promiješajte i smjesu prebacite u podlogu za torte. Obložite ravnomjerno dno i ubacite na hlađenje u frižider.

Krema:

500g svježeg posnog sira - ja biram one kremastih tekstura (npr. Lidlov)
200g ABC sira
1 vrećica želatine - volim ju izbjeći, ali smatram da je ovdje važno odradila svoj posao i odradila ga izvrsno! I ne osjeti se nimalo.
100g šećera u prahu
2 limete - naribana korica i istisnuti sok - volim ih oprati u vrućoj vodi sa malo sode
400g slatkog vrhnja

Želatinu pripremite po uputi s vrećice. Rastopljenoj dodajte sok od dviju limeta. Sireve dobro izmiksajte sa šećerom i polovicom naribane kore limete. Lagano umiješajte želatinu i sve dobro povežite. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag i povežite ove dvije kreme. I sve ravnomjerno prebacite u kalup za torte, na pripremljenu podlogu. Ja sam gore posipala sa ostatkom limetine korice i malo zdrobljenog keksa, malo, ali efektno.
Dobro ohladite tortu i uživajte!

Pale su same pohvale, ali ja sam nekako sama sebi najbolji kritičar. Ovo je moje viđenje lagane pahuljaste torte. Meni je ova torta čista petica


P.S. Bila sam uzbuđena zbog dragih gostiju, zbog serviranja torte, pa je slika izostala! Drugi dan sam je uslikala mrvu prije nego su mi ju dokrajčili!
I toliko dugo nisam pisala blog da sam i zaboravila da bi bilo dobro sliknuti. Ovo pišem jer mi je šteta da mi ovako dobar recept opet ispari...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...