Preskoči na glavni sadržaj

Banankasti kolač

Ima već neko vrijeme da privikavam obitelj na "zdravije" sastojke u kolačima, neke druge vrste brašna, manje šećera ili neke zanimljive zamjene, i sad već mogu reći da mi super ide! Ništa ne može ići naglo, na silu. Obično to kod nas ide hm, novo, probam, ok je, ne, hvala neću više, nije mi sad za to... 😆
Ali, kako ja uporno nudim zanimljive kombinacije, i ne pričam puno o tome što je zapravo pred njima prije nego okuse i daju svoj sud, tako polako padaju predrasude - da, čak ih i djeca imaju - i oni se otvaraju za nove, zanimljive okuse. A ova priča koju ja trenutno pričam u kuhinji je prije svega to - zanimljiva! Očarala sam se kreativnošću koju nudi kao na pladnju pregršt zdravih namirnica - heljdino brašno, datulje, indijski oraščići, quinoa, chia sjemenke, matcha prah, kokosov šećer... pa ću ovdje svakako objaviti moje favorite!

A jedan od takvih je jučerašnji meki kolač, poznat kao banana bread, banankasti kolač😀. Radila sam ga za prijatelje s velikim zadovoljstvom. Preda mnom je bio izazov napraviti ukusan kolač sa probranim sastojcima, jer se određene namirnice nisu mogle naći na tanjuru. Dala sam sve od sebe, uz glavni sastojak, dozu ljubavi, i dobila sam fenomenalni kolač!



A evo i recepta:

Sastojci:
3 banane, ekstra zrele, zgnječene vilicom
2 jaja
80g maslaca ili kokosovog ulja - otopljeno
3 žlice eritrita
50ml javorovog sirupa - opaska: za sladilo možete koristiti bilo što što vi koristite inače, smeđi šećer, kokosov šećer, u količini od 6 velikih žlica, ili 100ml meda.
ekstrakt vanilije
1 žlica grčkog jogurta - ovdje može i 50ml buttermilka od biljnog mlijeka ( 50ml biljnog mlijeka po želji + pola žličice octa, ostaviti 5min,, promiješati, koristiti)

100g raženog brašna
50g heljdinog brašna
50g integralnog pirovog brašna - opaska: ako nemate neko od brašna, slobodno upotrijebite neko drugo, ili jednostavno ono koje imate pri ruci
pola žličice soda bikarbone
pola žličice cimeta
80g tamne čokolade - otopljene
2 žlice kakao praha

Pomiješati suhe sastojke u zdjeli.
Izmiksati maslac sa sladilom, polako dodati jedno po jedno jaje, banane i malo vanilijinog ekstrakta. Umiješati otopljenu čokoladu. Polako umiješati suhe sastojke i grčki jogurt. Uliti u duguljasti kalup.



Posipati po vrhu malo sjeckane čokolade (po želji).
Peći na 180°C 45-55min, provjerili čačkalicom da li je pečeno.

Volim crnu boju ovog kolača. Prekrasno je sočan i mekan. Oduševio me mirisom i okusom, blaga aroma banane, nježna nota heljde. I teško je pojesti samo jedan komad. Odlično uz kavu. I poslije kave. I bez kave. 😊

Budite otvoreni za nove zdravije okuse!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...