Ima već neko vrijeme da privikavam obitelj na "zdravije" sastojke u kolačima, neke druge vrste brašna, manje šećera ili neke zanimljive zamjene, i sad već mogu reći da mi super ide! Ništa ne može ići naglo, na silu. Obično to kod nas ide hm, novo, probam, ok je, ne, hvala neću više, nije mi sad za to... 😆
Ali, kako ja uporno nudim zanimljive kombinacije, i ne pričam puno o tome što je zapravo pred njima prije nego okuse i daju svoj sud, tako polako padaju predrasude - da, čak ih i djeca imaju - i oni se otvaraju za nove, zanimljive okuse. A ova priča koju ja trenutno pričam u kuhinji je prije svega to - zanimljiva! Očarala sam se kreativnošću koju nudi kao na pladnju pregršt zdravih namirnica - heljdino brašno, datulje, indijski oraščići, quinoa, chia sjemenke, matcha prah, kokosov šećer... pa ću ovdje svakako objaviti moje favorite!
A jedan od takvih je jučerašnji meki kolač, poznat kao banana bread, banankasti kolač😀. Radila sam ga za prijatelje s velikim zadovoljstvom. Preda mnom je bio izazov napraviti ukusan kolač sa probranim sastojcima, jer se određene namirnice nisu mogle naći na tanjuru. Dala sam sve od sebe, uz glavni sastojak, dozu ljubavi, i dobila sam fenomenalni kolač!
A evo i recepta:
Sastojci:
3 banane, ekstra zrele, zgnječene vilicom
2 jaja
80g maslaca ili kokosovog ulja - otopljeno
3 žlice eritrita
50ml javorovog sirupa - opaska: za sladilo možete koristiti bilo što što vi koristite inače, smeđi šećer, kokosov šećer, u količini od 6 velikih žlica, ili 100ml meda.
ekstrakt vanilije
1 žlica grčkog jogurta - ovdje može i 50ml buttermilka od biljnog mlijeka ( 50ml biljnog mlijeka po želji + pola žličice octa, ostaviti 5min,, promiješati, koristiti)
100g raženog brašna
50g heljdinog brašna
50g integralnog pirovog brašna - opaska: ako nemate neko od brašna, slobodno upotrijebite neko drugo, ili jednostavno ono koje imate pri ruci
pola žličice soda bikarbone
pola žličice cimeta
80g tamne čokolade - otopljene
2 žlice kakao praha
Pomiješati suhe sastojke u zdjeli.
Izmiksati maslac sa sladilom, polako dodati jedno po jedno jaje, banane i malo vanilijinog ekstrakta. Umiješati otopljenu čokoladu. Polako umiješati suhe sastojke i grčki jogurt. Uliti u duguljasti kalup.
Posipati po vrhu malo sjeckane čokolade (po želji).
Peći na 180°C 45-55min, provjerili čačkalicom da li je pečeno.
Volim crnu boju ovog kolača. Prekrasno je sočan i mekan. Oduševio me mirisom i okusom, blaga aroma banane, nježna nota heljde. I teško je pojesti samo jedan komad. Odlično uz kavu. I poslije kave. I bez kave. 😊
Budite otvoreni za nove zdravije okuse!
Ali, kako ja uporno nudim zanimljive kombinacije, i ne pričam puno o tome što je zapravo pred njima prije nego okuse i daju svoj sud, tako polako padaju predrasude - da, čak ih i djeca imaju - i oni se otvaraju za nove, zanimljive okuse. A ova priča koju ja trenutno pričam u kuhinji je prije svega to - zanimljiva! Očarala sam se kreativnošću koju nudi kao na pladnju pregršt zdravih namirnica - heljdino brašno, datulje, indijski oraščići, quinoa, chia sjemenke, matcha prah, kokosov šećer... pa ću ovdje svakako objaviti moje favorite!
A jedan od takvih je jučerašnji meki kolač, poznat kao banana bread, banankasti kolač😀. Radila sam ga za prijatelje s velikim zadovoljstvom. Preda mnom je bio izazov napraviti ukusan kolač sa probranim sastojcima, jer se određene namirnice nisu mogle naći na tanjuru. Dala sam sve od sebe, uz glavni sastojak, dozu ljubavi, i dobila sam fenomenalni kolač!
Sastojci:
3 banane, ekstra zrele, zgnječene vilicom
2 jaja
80g maslaca ili kokosovog ulja - otopljeno
3 žlice eritrita
50ml javorovog sirupa - opaska: za sladilo možete koristiti bilo što što vi koristite inače, smeđi šećer, kokosov šećer, u količini od 6 velikih žlica, ili 100ml meda.
ekstrakt vanilije
1 žlica grčkog jogurta - ovdje može i 50ml buttermilka od biljnog mlijeka ( 50ml biljnog mlijeka po želji + pola žličice octa, ostaviti 5min,, promiješati, koristiti)
100g raženog brašna
50g heljdinog brašna
50g integralnog pirovog brašna - opaska: ako nemate neko od brašna, slobodno upotrijebite neko drugo, ili jednostavno ono koje imate pri ruci
pola žličice soda bikarbone
pola žličice cimeta
80g tamne čokolade - otopljene
2 žlice kakao praha
Pomiješati suhe sastojke u zdjeli.
Izmiksati maslac sa sladilom, polako dodati jedno po jedno jaje, banane i malo vanilijinog ekstrakta. Umiješati otopljenu čokoladu. Polako umiješati suhe sastojke i grčki jogurt. Uliti u duguljasti kalup.
Peći na 180°C 45-55min, provjerili čačkalicom da li je pečeno.
Volim crnu boju ovog kolača. Prekrasno je sočan i mekan. Oduševio me mirisom i okusom, blaga aroma banane, nježna nota heljde. I teško je pojesti samo jedan komad. Odlično uz kavu. I poslije kave. I bez kave. 😊
Budite otvoreni za nove zdravije okuse!
Primjedbe
Objavi komentar