Preskoči na glavni sadržaj

Picek s narančama i brusnicama

Eto mene, nadobudne, opet!

Nije neka fora nestati, pa se pojaviti ponovo, nakon... (neću reći koliko)... ali, eto, opet me ponijelo!
Inače, svako svoje slobodno vrijeme provodim u kuhinji, shvatila sam da je ovo doba godine, jesen i nadolazeća zima, moj kulinarski trenutak! Pa ga iskorištavam najbolje što mogu.



Poigrala sam se jedan dan jednostavnim ručkom, koji nas je oduševio na kraju, pa ću podijeliti recept s vama. Mene uvijek oduševi "brza/kratka priprema", može se u međuvremenu popiti u miru kava s dragim 😍. Idealno za nedjeljni ručak.
Smatram da se sa praćenjem recepta uvijek treba opustiti, nemojte odustati ako Vam baš sada fali neki sastojak, razmislite, možda ga možete zamijeniti, pa će jelo dobiti neki Vaš otisak. To će ga učiniti jedinstvenim. Ja sam kostur recepta našla na Sparovoj kulinarskoj stranici i preokrenula ga po svom!

Sastojci:

raskomadano pile - po želji, mogu samo batci i zabatci, ja sam koristila i prsa, u većim komadima, obavezno je samo da ima kožicu
1 naranča - narezana na kolute
šaka svježe majčine dušice
2 češnja češnjaka - nasjeckan na veće komadiće
šaka suhih brusnica
1dl temeljca
sol, papar, kurkuma, đumbir

Komade mesa posolite i popaprite. U tavi, na malo ulja, malo zapecite meso, prvo na stani na kojoj je koža, zatim okrenite.
U međuvremenu pripremite vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete peći meso u pećnici. Dno pospite majčinom dušicom i kolutima naranče - par komada ostavite za vrh.


Kad se meso zapeklo, položite ga na kolutove naranče, posipajte sjeckanim češnjakom i brusnicama.
U tavu u kojoj se peklo meso ulijte temeljac kojemu ste dodali pola žličice kurkume i pola žličice đumbira. Kad provrije, prelijte preko mesa u zdjeli. Položite po vrhu ostatke kolutova naranče i prekrijte alu folijom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite pokriveno 1,5h. Maknite foliju i pecite još 20 - tak minuta da se zapeče.

Malo ohladite i može na stol direktno s vatrostanom zdjelom! Prilog ostavljam vama na biranje, ne zaboravite čašu bijelog vina ako ste stariji od 18 i to je to!
Dobar tek!




Nemojmo printati recepte, štedimo papir! 😉


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradila jo

Osvježavajuća salata sa slanutkom, tikvicama i feta sirom

Kupila sam neki dan konzervirani slanutak. Nek se nađe, ako mi sine kakva ideja. I baš mi je jučer trebala neka lagana večera, pa sam malo pročačkala po netu i naišla na ideju. Neke stvari odbacila, neke umetnula i ispala je prefina salata, koja je oduševila sve ukućane, posebno mlađu publiku! Jako jednostavni recept: 3 tikvice konzerva slanutka komad feta sira šaka svježeg bosiljka maslinovo ulje aceto balsamico Tikvice se narežu na tanke šnite, malo posole i na malo ulja prepeku na grill tavi. Stave se sa strane u zdjelu, da se ohlade. U zdjelu u kojoj se servira salata stavi se ocijeđeni slanutak, dodaju se tikvice, šaka sjeckanog bosiljka, te se začini po ukusu sa soli, maslinovim uljem i acetom balsamicom. Nježno se promiješa i na vrh salate se natrga feta sir. Malo se ohladi i uživa! Meni je bilo već odlično i mlako, ko bi čekao da se ohladi! Evo super jednostavne salate. Ponekad je samo potrebno imati ideju, nije nužno kompliciranje. :-) Al ovo je taaako finooo