Preskoči na glavni sadržaj

Picek s narančama i brusnicama

Eto mene, nadobudne, opet!

Nije neka fora nestati, pa se pojaviti ponovo, nakon... (neću reći koliko)... ali, eto, opet me ponijelo!
Inače, svako svoje slobodno vrijeme provodim u kuhinji, shvatila sam da je ovo doba godine, jesen i nadolazeća zima, moj kulinarski trenutak! Pa ga iskorištavam najbolje što mogu.



Poigrala sam se jedan dan jednostavnim ručkom, koji nas je oduševio na kraju, pa ću podijeliti recept s vama. Mene uvijek oduševi "brza/kratka priprema", može se u međuvremenu popiti u miru kava s dragim 😍. Idealno za nedjeljni ručak.
Smatram da se sa praćenjem recepta uvijek treba opustiti, nemojte odustati ako Vam baš sada fali neki sastojak, razmislite, možda ga možete zamijeniti, pa će jelo dobiti neki Vaš otisak. To će ga učiniti jedinstvenim. Ja sam kostur recepta našla na Sparovoj kulinarskoj stranici i preokrenula ga po svom!

Sastojci:

raskomadano pile - po želji, mogu samo batci i zabatci, ja sam koristila i prsa, u većim komadima, obavezno je samo da ima kožicu
1 naranča - narezana na kolute
šaka svježe majčine dušice
2 češnja češnjaka - nasjeckan na veće komadiće
šaka suhih brusnica
1dl temeljca
sol, papar, kurkuma, đumbir

Komade mesa posolite i popaprite. U tavi, na malo ulja, malo zapecite meso, prvo na stani na kojoj je koža, zatim okrenite.
U međuvremenu pripremite vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete peći meso u pećnici. Dno pospite majčinom dušicom i kolutima naranče - par komada ostavite za vrh.


Kad se meso zapeklo, položite ga na kolutove naranče, posipajte sjeckanim češnjakom i brusnicama.
U tavu u kojoj se peklo meso ulijte temeljac kojemu ste dodali pola žličice kurkume i pola žličice đumbira. Kad provrije, prelijte preko mesa u zdjeli. Položite po vrhu ostatke kolutova naranče i prekrijte alu folijom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite pokriveno 1,5h. Maknite foliju i pecite još 20 - tak minuta da se zapeče.

Malo ohladite i može na stol direktno s vatrostanom zdjelom! Prilog ostavljam vama na biranje, ne zaboravite čašu bijelog vina ako ste stariji od 18 i to je to!
Dobar tek!




Nemojmo printati recepte, štedimo papir! 😉


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...