Advent je u punom jeku, pa su i moji kolačići i dalje tu! S vremenom si nisam baš najbolja u zadnje vrijeme, ne stignem se dobro organizirati, pa mi je trebalo vremena da vam napišem nove receptiće! Nadams se da će vam se dopasti! A ako vam nije do pečenja, a blizu ste mi, samo dođite! Čeka vas pun tanjur keksića! I kavica!
KEKSIĆI S PEKMEZOM
I rupicom u sredini, da se pekmez lijepo vidi. Ah, meni ove godine fali ta rupica, jer u cijeloj kući nisam mogla naći nijedan predmet dostojan improvizacije, pošto sam original izgubila. Al fini su jednako, tako da se nitko ne buni previše.
Recept:
300g brašna
pola praška za pecivo
100g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
ribana korica pola limuna
Izradite glatko tijesto i ostavite ga da odmori sat vremena i frižideru. Razvaljajte tijesto tanko, koliko god možete, ljepše će izgledati.
Izrežite oblike po želji, na polovici oblika izrežite rupicu na sredini. Ispecite na 180°C, 5 minuta, jako pazite, jer začas izgore!
Kad se ispeku, kad se ohlade, spojite dva po dva pekmezom, npr. od marelice, koji sam ja dobila od mame. Ako ste napravili rupice na dijelu keksića, prije ljepljenja ih posipajte malo sa šećerom u prahu, a tek tada lijepite.
LJEŠNJAKOVE KAPICE
Ovaj kolačić jako volimo:
250g brašna
50g škroba (Gustina)
100g šećera
1 vanilin šećer
100g mljevenih lješnjaka
150g maslaca
2 jaja
125g nasjeckane čokolade
Zamijesite tijesto od svih sastojaka, osim čokolade, nju dodajte na kraju i kratko promijesite. Od smjese izradite male kuglice i stavite ih na masni papir na lim. Pecite ih na 180°C oko 10-tak minuta.
Ohladite. Izradite glazuru od 100g čokolade i 1 žlice ulja (zagrijavati na pari, molim). Umočite pola kolačića u glazuru i ostavite da se ohlade na masnom papiru.
SMIJEŠNI PAPRENJACI
Smiješni su zato jer su trebali dobiti bijelu glazuru, a dobili su, a ne znam kako to nazvati! Htjela sam se požuriti pa sam sastojke za glazuru stavila u mikrovalnu i onda mi je smjesa poludila i pretvorila se u neki pijesak - njime sam tada protrljala kolačiće i meni su simpa baš ovakvi!
Nije za svakoga, zbog začina.
Recept:
1 žličica sode bikarbone
1 žlica ruma
2 jaja
225g šećera
100g ušećerene narančine korice
225g brašna
2 žličice ribane limunove korice
2 žličice začina za medenjake
pola žličice pimenta
prstohvat soli.
Sodu pomiješajte sa rumom. Jaja pjenasto stucite i zatim pomiješajte šećer i miksajte 10-tak minuta. Umiješajte razmućenu sodu bikarbonu. Brašnu dodajte sjeckanu narančinu koricu, ribanu limunovu koricu i začine. Umijesite tijesto. Izradite male kuglice i ispecite ih na 170°C 18 minuta.
Glazura:
1 žlica toplog ruma
100g šećera u prahu
Glazurom istrljajte kolačiće. Jako su mirisni i malo žilavi, i smiješni, ali jako fini!!
MJESECI S ORASIMA
Ovaj sam recept našla u letku jednog trgovačkog centra i dopao mi se na prvu. I na drugu, moram priznati!
Recept:
3 žumanjka
75g šećera
200g maslaca
200g brašna
50g mljevenih lješnjaka
na vrh noža praška za pecivo
Izradite tijesto i ostavite sat vremena u frižideru. Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite mjesece. Stavite ih na lim i na njih stavite smjesu:
3 bjelanjka
malo soli
170g šećera
180g nasjeckanih oraha
pola žličice limunove korice
cimet ( ja sam dodala žličicu, ali mi se čini premalo)
Bjelanjke istucite sa mrvom soli, dodajte šećer i miksajte da smjesa bude sjajna. Dodajte špatulom orahe, limunovu koricu i cimet. Na svaki mjesec stavite žličicu smjese. Stavite peći na 180°C, 10-15 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar