Preskoči na glavni sadržaj

Adventski kolačići 2

Advent je u punom jeku, pa su i moji kolačići i dalje tu! S vremenom si nisam baš najbolja u zadnje vrijeme, ne stignem se dobro organizirati, pa mi je trebalo vremena da vam napišem nove receptiće! Nadams se da će vam se dopasti! A ako vam nije do pečenja, a blizu ste mi, samo dođite! Čeka vas pun tanjur keksića! I kavica!




KEKSIĆI S PEKMEZOM





I rupicom u sredini, da se pekmez lijepo vidi. Ah, meni ove godine fali ta rupica, jer u cijeloj kući nisam mogla naći nijedan predmet dostojan improvizacije, pošto sam original izgubila. Al fini su jednako, tako da se nitko  ne buni previše.

Recept:
300g brašna
pola praška za pecivo
100g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
ribana korica pola limuna

Izradite glatko tijesto i ostavite ga da odmori sat vremena i frižideru. Razvaljajte tijesto tanko, koliko god možete, ljepše će izgledati.
Izrežite oblike po želji, na polovici oblika izrežite rupicu na sredini. Ispecite na 180°C, 5 minuta, jako pazite, jer začas izgore!
Kad se ispeku, kad se ohlade, spojite dva po dva pekmezom, npr. od marelice, koji sam ja dobila od mame. Ako ste napravili rupice na dijelu keksića, prije ljepljenja ih posipajte malo sa šećerom u prahu, a tek tada lijepite. 

LJEŠNJAKOVE KAPICE




Ovaj kolačić jako volimo: 

250g brašna
50g škroba (Gustina)
100g šećera
1 vanilin šećer
100g mljevenih lješnjaka
150g maslaca
2 jaja
125g nasjeckane čokolade

Zamijesite tijesto od svih sastojaka, osim čokolade, nju dodajte na kraju i kratko promijesite. Od smjese izradite male kuglice i stavite ih na masni papir na lim. Pecite ih na 180°C oko 10-tak minuta. 
Ohladite. Izradite glazuru od 100g čokolade i 1 žlice ulja (zagrijavati na pari, molim). Umočite pola kolačića u glazuru i ostavite da se ohlade na masnom papiru.

SMIJEŠNI PAPRENJACI



Smiješni su zato jer su trebali dobiti bijelu glazuru, a dobili su, a ne znam kako to nazvati! Htjela sam se požuriti pa sam sastojke za glazuru stavila u mikrovalnu i onda mi je smjesa poludila i pretvorila se u neki pijesak - njime sam tada protrljala kolačiće i meni su simpa baš ovakvi!
Nije za svakoga, zbog začina.

Recept:

1 žličica sode bikarbone 
1 žlica ruma
2 jaja
225g šećera
100g ušećerene narančine korice
225g brašna
2 žličice ribane limunove korice
2 žličice začina za medenjake
pola žličice pimenta
prstohvat soli.

Sodu pomiješajte sa rumom. Jaja pjenasto  stucite i zatim pomiješajte šećer i miksajte 10-tak minuta. Umiješajte razmućenu sodu bikarbonu. Brašnu dodajte sjeckanu narančinu koricu, ribanu limunovu koricu i začine. Umijesite tijesto. Izradite male kuglice i ispecite ih na 170°C 18 minuta.

Glazura:
1 žlica toplog ruma
100g šećera u prahu

Glazurom istrljajte kolačiće. Jako su mirisni i malo žilavi, i smiješni, ali jako fini!!

MJESECI S ORASIMA



Ovaj sam recept našla u letku jednog trgovačkog centra i dopao mi se na prvu. I na drugu, moram priznati!

Recept:

3 žumanjka
75g šećera
200g maslaca
200g brašna
50g mljevenih lješnjaka
na vrh noža praška za pecivo

Izradite tijesto i ostavite sat vremena u frižideru. Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite mjesece. Stavite ih na lim i na njih stavite smjesu:

3 bjelanjka
malo soli
170g šećera
180g nasjeckanih oraha
pola žličice limunove korice
cimet ( ja sam dodala žličicu, ali mi se čini premalo)

Bjelanjke istucite sa mrvom soli, dodajte šećer i miksajte da smjesa bude sjajna. Dodajte špatulom orahe, limunovu koricu i cimet. Na svaki mjesec stavite žličicu smjese. Stavite peći na 180°C, 10-15 minuta. 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...