Preskoči na glavni sadržaj

Kremasti Božić

Uz sve silne keksiće, koje jedemo kroz Advent, uz tradicionalne kolače, bez kojih Božić ne može proći, poput zdiganog s orasima, stollena, uvijek poželimo i neki bogati, kremasti kolač, pa ne kaže se uzalud svega obilja!

E sad, bilo je gostiju, bili su zdravi veseli, tusti debeli, jelo se, pilo i veselilo! I tako mi se pojeo jedan kolač, prije nego sam ga poslikala, ali moram si receptić staviti ovdje, jer mi je ovaj blog postao jedino sigurno mjesto za čuvanje recepata. Zato je ovaj recept za mene, ali i za sve vas kojima nije vašno kako izgleda, nego kakvog je okusa! A ovaj je prefini, s punom aromom božićne slastice:

CHEESECAKE SA SPECULAAS KEKSIMA

Potreban vam je okrugli kalup za torte, po mogućnosti fiksni, jer se ovaj kolač peče u vodenoj kupelji. pa da ne premoči, pa izgubite na kraju kolač. Kalup obložiti masnim papirom.
Pećnica se zagrije na 200°C.

Kora:
200g finih Speculaas keksiju, po mogućnosti kvalitetnih, fino začinjenih
2 žlice šećera
4 žlice rastopljenog maslaca.

Keksi se zdrobe u multipraktiku i doda im se šećer i maslac. Smjesa se ravnomjerno izmiješa i prebaci i zagladi u kalupu. Stavi se peći u pećnicu na 10 minuta.

Nadjev:

400g mascarpone sira
200g šećera
ekstrakt vanilije
4 velika jaja
mrva soli
žličica cimeta
korica 1 limuna

Mascarpone se na srednjoj brzini izradi u finu kremu, mikserom oko 3 minute, doda mu se polako šećer, sol, zatim jedno po jedno jaje i na kraju začini.
Kad se kora ispeče tih 10 minuta, izvadi se iz pećnice i u pećnicu se stavi duboki lim, do polovice pun vrelom vodom. Na koru se izlije nadjev i kolač u kalupu se polako uroni u vodenu kupeelj napravljenu u dubokom limu. Kolač se peče 35-40 minuta, gotov je kad mu se na vrhu stvori lagano roza korica (nikako ne crvena - paziti).

Cheesecake ohladiti, tek tada izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji. odlično mu pristaje kaput od šlaga - slatkog vrhnja.


Drugi kolač koji sam servirala divnim prijateljima uz divno druženje bila je

BOŽIĆNA ROLADA



Ovaj recept je nastao surfanjem, traženjem, prerađivanjem, umetanjem, izvrtanjem svakakvih recepata na netu dok na kraju nisam sve skupa pretvorila u jedan recept koji zuči ovako (ako ovo sad ne zapišem, znam da ću zauvijek ostati bez njega - još mi je u glavi, a s obzirom da se svima jako dopao kolač, vrijedi ga upisati - preporodila sam se otkad ovako upisujem recepte!):

Biskvit:

4 jaja
150g šećera
ekstrakt badema
100g brašna

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg zajedno sa 50g šećera. Ostatak šećera (100g) izmiješati sa žumanjcima, do svijetložute boje, dodati ekstrakt badema i brašno. Trećinu bjelanjaka umiješati dobro u smjesu s žumanjcima , te tada ostatak lagano umiješati ručno, ravnomjerno. Izliti biskvit na lim obložen masnim papirom i staviti peći na 180°C. Kad se ispeče, bisvit posipati sa malo šećera u prahu i odmah zarolati biskvit, zajedno sa masnim papirom. Roladu omotati krpom i ostaviti da se ohladi.

Krema:

400g nutelle
400ml slatkog vrhnja
1 želatina instant

Slatko vrhnje se kratko izmiješa, doda mu se želatina instant i polako mu se dodaje nutella. Dobro se sve sjedini i kratko ostavi sa strane da se stisne. Možda se i ne stisne do kraja, kao što se moja krem nije, ali nisam htjela dodavati želatinu, koju ionako ne volim baš.

Posebno se isprži 150g lješnjaka i kad se ohlade, usitne se u multipraktiku.

Rolada se odmota, odlijepi joj se masni papir i premaže se sa polovicom kreme. Paziti da rubovi ostanu prazni, da se lakše zarola. Po kremi se obilno posipaju mljeveni lješnjaci i rolada se pažljivo zarola. Prebaci se na tanjur, i cijela se rolada premaže nadebelo ostatkom kreme. Malo se ukrasi i ostavi na hladnom da se stisne, najbolje preko noći. Moja je krema bila mekana, ali se kasnije lijepo stisnula i sve je ispalo savršeno. Ovo je stvarno jedan jako ukusan svečani kolač.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...