Uz sve silne keksiće, koje jedemo kroz Advent, uz tradicionalne kolače, bez kojih Božić ne može proći, poput zdiganog s orasima, stollena, uvijek poželimo i neki bogati, kremasti kolač, pa ne kaže se uzalud svega obilja!
E sad, bilo je gostiju, bili su zdravi veseli, tusti debeli, jelo se, pilo i veselilo! I tako mi se pojeo jedan kolač, prije nego sam ga poslikala, ali moram si receptić staviti ovdje, jer mi je ovaj blog postao jedino sigurno mjesto za čuvanje recepata. Zato je ovaj recept za mene, ali i za sve vas kojima nije vašno kako izgleda, nego kakvog je okusa! A ovaj je prefini, s punom aromom božićne slastice:
CHEESECAKE SA SPECULAAS KEKSIMA
Potreban vam je okrugli kalup za torte, po mogućnosti fiksni, jer se ovaj kolač peče u vodenoj kupelji. pa da ne premoči, pa izgubite na kraju kolač. Kalup obložiti masnim papirom.
Pećnica se zagrije na 200°C.
Kora:
200g finih Speculaas keksiju, po mogućnosti kvalitetnih, fino začinjenih
2 žlice šećera
4 žlice rastopljenog maslaca.
Keksi se zdrobe u multipraktiku i doda im se šećer i maslac. Smjesa se ravnomjerno izmiješa i prebaci i zagladi u kalupu. Stavi se peći u pećnicu na 10 minuta.
Nadjev:
400g mascarpone sira
200g šećera
ekstrakt vanilije
4 velika jaja
mrva soli
žličica cimeta
korica 1 limuna
Mascarpone se na srednjoj brzini izradi u finu kremu, mikserom oko 3 minute, doda mu se polako šećer, sol, zatim jedno po jedno jaje i na kraju začini.
Kad se kora ispeče tih 10 minuta, izvadi se iz pećnice i u pećnicu se stavi duboki lim, do polovice pun vrelom vodom. Na koru se izlije nadjev i kolač u kalupu se polako uroni u vodenu kupeelj napravljenu u dubokom limu. Kolač se peče 35-40 minuta, gotov je kad mu se na vrhu stvori lagano roza korica (nikako ne crvena - paziti).
Cheesecake ohladiti, tek tada izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji. odlično mu pristaje kaput od šlaga - slatkog vrhnja.
Drugi kolač koji sam servirala divnim prijateljima uz divno druženje bila je
BOŽIĆNA ROLADA
Ovaj recept je nastao surfanjem, traženjem, prerađivanjem, umetanjem, izvrtanjem svakakvih recepata na netu dok na kraju nisam sve skupa pretvorila u jedan recept koji zuči ovako (ako ovo sad ne zapišem, znam da ću zauvijek ostati bez njega - još mi je u glavi, a s obzirom da se svima jako dopao kolač, vrijedi ga upisati - preporodila sam se otkad ovako upisujem recepte!):
Biskvit:
4 jaja
150g šećera
ekstrakt badema
100g brašna
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg zajedno sa 50g šećera. Ostatak šećera (100g) izmiješati sa žumanjcima, do svijetložute boje, dodati ekstrakt badema i brašno. Trećinu bjelanjaka umiješati dobro u smjesu s žumanjcima , te tada ostatak lagano umiješati ručno, ravnomjerno. Izliti biskvit na lim obložen masnim papirom i staviti peći na 180°C. Kad se ispeče, bisvit posipati sa malo šećera u prahu i odmah zarolati biskvit, zajedno sa masnim papirom. Roladu omotati krpom i ostaviti da se ohladi.
Krema:
400g nutelle
400ml slatkog vrhnja
1 želatina instant
Slatko vrhnje se kratko izmiješa, doda mu se želatina instant i polako mu se dodaje nutella. Dobro se sve sjedini i kratko ostavi sa strane da se stisne. Možda se i ne stisne do kraja, kao što se moja krem nije, ali nisam htjela dodavati želatinu, koju ionako ne volim baš.
Posebno se isprži 150g lješnjaka i kad se ohlade, usitne se u multipraktiku.
Rolada se odmota, odlijepi joj se masni papir i premaže se sa polovicom kreme. Paziti da rubovi ostanu prazni, da se lakše zarola. Po kremi se obilno posipaju mljeveni lješnjaci i rolada se pažljivo zarola. Prebaci se na tanjur, i cijela se rolada premaže nadebelo ostatkom kreme. Malo se ukrasi i ostavi na hladnom da se stisne, najbolje preko noći. Moja je krema bila mekana, ali se kasnije lijepo stisnula i sve je ispalo savršeno. Ovo je stvarno jedan jako ukusan svečani kolač.
E sad, bilo je gostiju, bili su zdravi veseli, tusti debeli, jelo se, pilo i veselilo! I tako mi se pojeo jedan kolač, prije nego sam ga poslikala, ali moram si receptić staviti ovdje, jer mi je ovaj blog postao jedino sigurno mjesto za čuvanje recepata. Zato je ovaj recept za mene, ali i za sve vas kojima nije vašno kako izgleda, nego kakvog je okusa! A ovaj je prefini, s punom aromom božićne slastice:
CHEESECAKE SA SPECULAAS KEKSIMA
Potreban vam je okrugli kalup za torte, po mogućnosti fiksni, jer se ovaj kolač peče u vodenoj kupelji. pa da ne premoči, pa izgubite na kraju kolač. Kalup obložiti masnim papirom.
Pećnica se zagrije na 200°C.
Kora:
200g finih Speculaas keksiju, po mogućnosti kvalitetnih, fino začinjenih
2 žlice šećera
4 žlice rastopljenog maslaca.
Keksi se zdrobe u multipraktiku i doda im se šećer i maslac. Smjesa se ravnomjerno izmiješa i prebaci i zagladi u kalupu. Stavi se peći u pećnicu na 10 minuta.
Nadjev:
400g mascarpone sira
200g šećera
ekstrakt vanilije
4 velika jaja
mrva soli
žličica cimeta
korica 1 limuna
Mascarpone se na srednjoj brzini izradi u finu kremu, mikserom oko 3 minute, doda mu se polako šećer, sol, zatim jedno po jedno jaje i na kraju začini.
Kad se kora ispeče tih 10 minuta, izvadi se iz pećnice i u pećnicu se stavi duboki lim, do polovice pun vrelom vodom. Na koru se izlije nadjev i kolač u kalupu se polako uroni u vodenu kupeelj napravljenu u dubokom limu. Kolač se peče 35-40 minuta, gotov je kad mu se na vrhu stvori lagano roza korica (nikako ne crvena - paziti).
Cheesecake ohladiti, tek tada izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji. odlično mu pristaje kaput od šlaga - slatkog vrhnja.
Drugi kolač koji sam servirala divnim prijateljima uz divno druženje bila je
BOŽIĆNA ROLADA
Ovaj recept je nastao surfanjem, traženjem, prerađivanjem, umetanjem, izvrtanjem svakakvih recepata na netu dok na kraju nisam sve skupa pretvorila u jedan recept koji zuči ovako (ako ovo sad ne zapišem, znam da ću zauvijek ostati bez njega - još mi je u glavi, a s obzirom da se svima jako dopao kolač, vrijedi ga upisati - preporodila sam se otkad ovako upisujem recepte!):
Biskvit:
4 jaja
150g šećera
ekstrakt badema
100g brašna
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg zajedno sa 50g šećera. Ostatak šećera (100g) izmiješati sa žumanjcima, do svijetložute boje, dodati ekstrakt badema i brašno. Trećinu bjelanjaka umiješati dobro u smjesu s žumanjcima , te tada ostatak lagano umiješati ručno, ravnomjerno. Izliti biskvit na lim obložen masnim papirom i staviti peći na 180°C. Kad se ispeče, bisvit posipati sa malo šećera u prahu i odmah zarolati biskvit, zajedno sa masnim papirom. Roladu omotati krpom i ostaviti da se ohladi.
Krema:
400g nutelle
400ml slatkog vrhnja
1 želatina instant
Slatko vrhnje se kratko izmiješa, doda mu se želatina instant i polako mu se dodaje nutella. Dobro se sve sjedini i kratko ostavi sa strane da se stisne. Možda se i ne stisne do kraja, kao što se moja krem nije, ali nisam htjela dodavati želatinu, koju ionako ne volim baš.
Posebno se isprži 150g lješnjaka i kad se ohlade, usitne se u multipraktiku.
Rolada se odmota, odlijepi joj se masni papir i premaže se sa polovicom kreme. Paziti da rubovi ostanu prazni, da se lakše zarola. Po kremi se obilno posipaju mljeveni lješnjaci i rolada se pažljivo zarola. Prebaci se na tanjur, i cijela se rolada premaže nadebelo ostatkom kreme. Malo se ukrasi i ostavi na hladnom da se stisne, najbolje preko noći. Moja je krema bila mekana, ali se kasnije lijepo stisnula i sve je ispalo savršeno. Ovo je stvarno jedan jako ukusan svečani kolač.
Primjedbe
Objavi komentar