Preskoči na glavni sadržaj

Božićni kolači - Biskupski kruh, Stollen, Orašasto narančasti kolač

Jao kako me dugo nije bilo! Ali prosinac je najaktivniji mjesec, bila sam doslovno rastrgana na sve strane! I nije da nisam pekla, stignem ja to, ali nisam stigla pisati. Ali još uvijek vam mogu dati ideju kako zasladiti ovaj Božić!

Kod nas se tradicionalno (u kući moje mame, pa stoga i u mojoj kući) peče kolač koji je meni slatki znak da dolazi Božić:

BISKUPSKI KRUH




Ovo je kolač iz kalupa, sa suhim voćem i ovo je moj kolač koji stavljam na slamicu kad u Badnje veče stigne u kuću. Zato jer je to moj kolač djetinjstva i baš me podsjeća na toplinu doma, mamu, uspomene s davnih Božića i veselje tih dana.

Lako se sprema, a lako se i jede!

 2 velika jaja, posebno izraditi snijeg, a posebno odvojiti žumanjke
100g šećera
2 žlice vode
100g grožđica
100g narezanih smokvi
100g narezanih oraha
100g narezane čokolade
100g brašna.

Narezano voće preliti sa malo vruće vode i ostaviti sa strane 15-tak minuta.

Žumanjke istući sa šećerom, dodati vodu i na brašno. ručno dodati namočeno voće, narezane orahe i čokoladu. Polako na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Preliti u pravokutni kalup i peći na 180°C 35-40 minuta. Ohladiti. Ukusniji je dok odstoji dan-dva.


Ovaj kolač se radi barem tjedan dana prije Božića, jer onda ima vremena lijepo odstajati, pa je ukusniji. Volimo ga jako, ima ga za kupiti svugdje, ali naravno volim svoju varijantu, pa ako volite, izvolite!

STOLLEN



500g grožđica
100g kandirane narančine korice
250g sjeckanih lješnjaka
100g brusnica

Voće pomiješati, dodati mu dva vanilin šećera, sok i oricu jednog limuna i 6 žlica ruma. Ostaviti da stoji minimalno 6h.

1000g brašna
4 velike žlice suhog kvasca
150g šećera
250ml mlijeka
mrva soli
2 žumanjka
600g maslaca
125g šećera u prahu za posipanje kolača

Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i jednu žlicu šećera i ostavite sa strane da se digne. Dodajte smjesu u brašno, dodajte preostali šćer, sol žumanjke i 400g rastopljenog maslaca. Izradite tijesto i ostavite ga dizati 30 minuta. Nakon toga tijestu dodati voće, brzo promijestiti i ostaviti da se diže 30 minuta. Opet kratko promijestiti, prepoloviti tijesto i napraviti dva oblika stollena - tijesto malo razvaljati u krug i prepoloviti ga, ali ne po sredini, već malo sa strane, da preklop bode vidljiv, nekih 5cm da donji dio strši van.

Staviti u zagrijanu pećnicu na 175°C, 80 minuta.
Nakon pečenja odmah izbockati kolače sa drvenim štapićem i premazati sa 200g rastopljenog maslaca. Obilno posipati šećerom u prahu. Ohladiti ga potpuno, najbolje preko noći i onda pospremiti u plastičnu vrećicu i čuvati do Božića.
Moji će sad na foto session na kratko, pa ponovo u vrećicu.



Ovaj kolač ove godine prvi put radim, privukla e ova naranča u njemu, to ne može biti loše, a kako mi uvijek prebrzo nestane ovakvih kolača u Božićne dane, ove sam se godine odlučila osigurati. :-)
Recept sam pronašla u nekom robnom časpoisu, izmijenila ga posvom ukusu i sad ga dajem vama. Mada, iskreno, ne znam kakvog je zapravo okusa i hoće li mi zadovoljiti nepce, no dala sam mu povjerenje zbog sastojaka, zbog kojih kolač ne može ispasti loše!

ORAŠASTO NARANČASTI KOLAČ




160g maslaca
175g šećera
100ml slatkog vrhnja
3 neprskane naranče ( bio :-) )
150g indijskih oraščića
200g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
3 jaja
šaka sjeckanih oraha

Dvije naranče operite, i tako cijele kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Ohladite ih i isjeckajte u multipraktiku u pire.
Jaja i šećer miksajte pa postanu svijetlo žuti pjenasti, dodajte otopljeni maslac, slatko vrhnje, pire od naranče i lagano brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom. Na kraju lagano ručno umiješajte indijske oraščiće, koje ste prije toga kratko prepržili na teflonskoj tavi i nasjeckali.
Smjesu izlijte u duguljasti kalup. Preostalu naranču narečite na tanke ploške, pa ih prepolovite i utisnite ih pravilno u kolač. posipajte obilno sjeckanim orasima.

Stavite peći na 180°C 40-45 minuta. Ohladite, pažljivo izvadite iz kalupa, uživajte.

Ne volim cifrati te kolače, volim kad su ovako jednostavni, ali naravno, ako ste nadobudni, možete ih ukrasiti na bilo koji svečani ili blagdanski način.
Želim vam mirisno uspješno i nadasve veselo pečenje Božićnih kolača! Uživajte uz svoje najmilije i neke lijepe božićne skladbe!


P.S. Naravno, ništa od ovog vam ne mogu pokazati kako izgleda kad se nareže, jer i moji kolači čekaju Božić!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...