Preskoči na glavni sadržaj

Novogodišnja torta s Mirisne priče

Na to mlado leto...




Da bi to Novo Leto dobro počelo, bilo je nužno osladiti kraj godine nekom finom tortom. Nisam baš imala neku ideju, ali sinulo mi je kad sam ukrala djeci malu kokos pralinu iz zdjele slatkiša. Onako, da se malo posladim, i tad mi se taj kokos učinio idealnim. Bijeli, elegantni, mirisni, a i ljudi kojima je bila torta namijenjena jako vole kokos. Pa sam onda išla na moju intuiciju, ajmo nešto poznatog okusa, a opet novo i zanimljivo.

Ja sam imala pokoju zamjerku (premalo šećera), ali svima je drugima išla u slast, pa izgleda da sam onda ipak pogodila recept!

Evo recepta:

Najprije sam večer prije zagrijala 200ml slatkog vrhnja i ubacila u njega 100g kokosa. Ostavila na hladnom da kokos upije sve što može.

Ispekla sam dva biskvita, jedan veći žuti i jedan tanki smeđi.

Žuti biskvit:

6 jaja
150g šećera
150g brašna

Jaja i šećer se pjenasto izmiješaju. Na kraju se lagano doda brašno i biskvit se prelije u okrugli kalup za torte. Peče se na 200°C 10-tak minuta. Ostavi se na hlađenju i tada se prereže na pola.

Smeđi biskvit:

2 velika jaja
2 žlice šećera
2 žlice kako praha
1 žlica brašna

Jaja i šećer izmiksaju se u pjenicu i polako im se doda kakao i brašno. Ispeče se taj tanki biskvitić u okruglom kalupu, par minuta na 200°C.

Krema:

mješavina kokosa i slatkog vrhnja od dan prije
1 želatina
200g mascarpone sira
300ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera, a može i 5, ko voli ipak nešto slađe (poput mene)

Na pari posebno otopiti 100g tamne čokolade sa dvije žlice ulja

Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Miksati mascarpone 3-4 minute da se stvori lijepa kremica i dodati u nj šećer. Miješati još 2-3 minute i polagano dodavati smjesu sa kokosom. Miksati i dodati želatinu. Dobro izmiješati i ostaviti sa strane.

Čokolada s uljem, otopljena na pari ostavi se sa strane da se malo ohladi.

Izmiksati 300ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag (dozvoljena je pomoć Šlagfixa ili nečeg sličnog), te polako dodavati šlagu kremu od kokosa.

Isprobati u ovom trenutku okus, još se može doraditi slatkoća - ja jesam i činila mi se dovoljno slatka, ali sam imala drugu brigu (zabrinuta sam jer nemam točnu idealnu količinu šećera - morat ću ju ubrzo spremiti ponovo, da poradim na tome). Naime, meni u ovom trenutku krema nije djelovala obećavajuće. Bila je dosta mekana, ali sam zažmirila na jedno oko i krenula sa slaganjem.

Na dno stavljam žuti biskvit, oko njega obruč za torte (obavezno), po bisvitu trećinu kokosove kreme, po njoj šaram žlicom polovicu smjese čokolade, na to stavljam smeđi bisvit, trećinu kreme, ostatak čokolade, žuti biskvit i na sam vrh ostatak kokosove kreme! I sad brzo u frižider na hlađenje! Nisam ju pogledala do drugog popodneva, nek se ona lijepo stisne, pomislih, a u sebi sam se nadala da će se stisnuti, jer inače dolazim prijateljima praznih ruku umjesto obećanog deserta...

Još sam tu večer napravila granache kremu, za ukrašavanje; 100ml vrhnja sam kratko zagrijala do vrenja sa žličicom maslaca i prelila preko 100g tamne čokolade natrgane na kockice. Miješala sam da se otopi i ostavila na hladnom do idućeg dana.


I kad je tog dana došlo vrijeme da završim tortu, hrabro sam maknula obruč. Torta je izvana izgledala prekrasno, točno onako kako sam ju zamislila, tamne i svijetle prugice, sve stisnuto, podatno, baš mi je izgledala fino! Ko bi rekao da mi je na kraju bila preslabo slatka! :)
Bila sam ponosna, jer mi je ovo prva torta "iz glave", moj autorski recept!

Granache kremu sam izmiksala dobro, da postane pahuljasta, te sam njom premazala bočnu stranu torte i malo ju ukrasila. Posipala sam po kremi listiće čokolade i zadovoljstvu nije bilo kraja. Potom je moja diva išla na kratki fotosession i natrag u frižider.



Kasnije te večeri, dobila sam lijepe pohvale za tortu i bila sam zadovoljna. Uvažila sam mišljenje prisutnih da je fina i da je taman zaslađena.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...