Na to mlado leto...
Da bi to Novo Leto dobro počelo, bilo je nužno osladiti kraj godine nekom finom tortom. Nisam baš imala neku ideju, ali sinulo mi je kad sam ukrala djeci malu kokos pralinu iz zdjele slatkiša. Onako, da se malo posladim, i tad mi se taj kokos učinio idealnim. Bijeli, elegantni, mirisni, a i ljudi kojima je bila torta namijenjena jako vole kokos. Pa sam onda išla na moju intuiciju, ajmo nešto poznatog okusa, a opet novo i zanimljivo.
Ja sam imala pokoju zamjerku (premalo šećera), ali svima je drugima išla u slast, pa izgleda da sam onda ipak pogodila recept!
Evo recepta:
Najprije sam večer prije zagrijala 200ml slatkog vrhnja i ubacila u njega 100g kokosa. Ostavila na hladnom da kokos upije sve što može.
Ispekla sam dva biskvita, jedan veći žuti i jedan tanki smeđi.
Žuti biskvit:
6 jaja
150g šećera
150g brašna
Jaja i šećer se pjenasto izmiješaju. Na kraju se lagano doda brašno i biskvit se prelije u okrugli kalup za torte. Peče se na 200°C 10-tak minuta. Ostavi se na hlađenju i tada se prereže na pola.
Smeđi biskvit:
2 velika jaja
2 žlice šećera
2 žlice kako praha
1 žlica brašna
Jaja i šećer izmiksaju se u pjenicu i polako im se doda kakao i brašno. Ispeče se taj tanki biskvitić u okruglom kalupu, par minuta na 200°C.
Krema:
mješavina kokosa i slatkog vrhnja od dan prije
1 želatina
200g mascarpone sira
300ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera, a može i 5, ko voli ipak nešto slađe (poput mene)
Na pari posebno otopiti 100g tamne čokolade sa dvije žlice ulja
Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Miksati mascarpone 3-4 minute da se stvori lijepa kremica i dodati u nj šećer. Miješati još 2-3 minute i polagano dodavati smjesu sa kokosom. Miksati i dodati želatinu. Dobro izmiješati i ostaviti sa strane.
Čokolada s uljem, otopljena na pari ostavi se sa strane da se malo ohladi.
Izmiksati 300ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag (dozvoljena je pomoć Šlagfixa ili nečeg sličnog), te polako dodavati šlagu kremu od kokosa.
Isprobati u ovom trenutku okus, još se može doraditi slatkoća - ja jesam i činila mi se dovoljno slatka, ali sam imala drugu brigu (zabrinuta sam jer nemam točnu idealnu količinu šećera - morat ću ju ubrzo spremiti ponovo, da poradim na tome). Naime, meni u ovom trenutku krema nije djelovala obećavajuće. Bila je dosta mekana, ali sam zažmirila na jedno oko i krenula sa slaganjem.
Na dno stavljam žuti biskvit, oko njega obruč za torte (obavezno), po bisvitu trećinu kokosove kreme, po njoj šaram žlicom polovicu smjese čokolade, na to stavljam smeđi bisvit, trećinu kreme, ostatak čokolade, žuti biskvit i na sam vrh ostatak kokosove kreme! I sad brzo u frižider na hlađenje! Nisam ju pogledala do drugog popodneva, nek se ona lijepo stisne, pomislih, a u sebi sam se nadala da će se stisnuti, jer inače dolazim prijateljima praznih ruku umjesto obećanog deserta...
Još sam tu večer napravila granache kremu, za ukrašavanje; 100ml vrhnja sam kratko zagrijala do vrenja sa žličicom maslaca i prelila preko 100g tamne čokolade natrgane na kockice. Miješala sam da se otopi i ostavila na hladnom do idućeg dana.
I kad je tog dana došlo vrijeme da završim tortu, hrabro sam maknula obruč. Torta je izvana izgledala prekrasno, točno onako kako sam ju zamislila, tamne i svijetle prugice, sve stisnuto, podatno, baš mi je izgledala fino! Ko bi rekao da mi je na kraju bila preslabo slatka! :)
Bila sam ponosna, jer mi je ovo prva torta "iz glave", moj autorski recept!
Granache kremu sam izmiksala dobro, da postane pahuljasta, te sam njom premazala bočnu stranu torte i malo ju ukrasila. Posipala sam po kremi listiće čokolade i zadovoljstvu nije bilo kraja. Potom je moja diva išla na kratki fotosession i natrag u frižider.
Kasnije te večeri, dobila sam lijepe pohvale za tortu i bila sam zadovoljna. Uvažila sam mišljenje prisutnih da je fina i da je taman zaslađena.
Da bi to Novo Leto dobro počelo, bilo je nužno osladiti kraj godine nekom finom tortom. Nisam baš imala neku ideju, ali sinulo mi je kad sam ukrala djeci malu kokos pralinu iz zdjele slatkiša. Onako, da se malo posladim, i tad mi se taj kokos učinio idealnim. Bijeli, elegantni, mirisni, a i ljudi kojima je bila torta namijenjena jako vole kokos. Pa sam onda išla na moju intuiciju, ajmo nešto poznatog okusa, a opet novo i zanimljivo.
Ja sam imala pokoju zamjerku (premalo šećera), ali svima je drugima išla u slast, pa izgleda da sam onda ipak pogodila recept!
Evo recepta:
Najprije sam večer prije zagrijala 200ml slatkog vrhnja i ubacila u njega 100g kokosa. Ostavila na hladnom da kokos upije sve što može.
Ispekla sam dva biskvita, jedan veći žuti i jedan tanki smeđi.
Žuti biskvit:
6 jaja
150g šećera
150g brašna
Jaja i šećer se pjenasto izmiješaju. Na kraju se lagano doda brašno i biskvit se prelije u okrugli kalup za torte. Peče se na 200°C 10-tak minuta. Ostavi se na hlađenju i tada se prereže na pola.
Smeđi biskvit:
2 velika jaja
2 žlice šećera
2 žlice kako praha
1 žlica brašna
Jaja i šećer izmiksaju se u pjenicu i polako im se doda kakao i brašno. Ispeče se taj tanki biskvitić u okruglom kalupu, par minuta na 200°C.
Krema:
mješavina kokosa i slatkog vrhnja od dan prije
1 želatina
200g mascarpone sira
300ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera, a može i 5, ko voli ipak nešto slađe (poput mene)
Na pari posebno otopiti 100g tamne čokolade sa dvije žlice ulja
Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Miksati mascarpone 3-4 minute da se stvori lijepa kremica i dodati u nj šećer. Miješati još 2-3 minute i polagano dodavati smjesu sa kokosom. Miksati i dodati želatinu. Dobro izmiješati i ostaviti sa strane.
Čokolada s uljem, otopljena na pari ostavi se sa strane da se malo ohladi.
Izmiksati 300ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag (dozvoljena je pomoć Šlagfixa ili nečeg sličnog), te polako dodavati šlagu kremu od kokosa.
Isprobati u ovom trenutku okus, još se može doraditi slatkoća - ja jesam i činila mi se dovoljno slatka, ali sam imala drugu brigu (zabrinuta sam jer nemam točnu idealnu količinu šećera - morat ću ju ubrzo spremiti ponovo, da poradim na tome). Naime, meni u ovom trenutku krema nije djelovala obećavajuće. Bila je dosta mekana, ali sam zažmirila na jedno oko i krenula sa slaganjem.
Na dno stavljam žuti biskvit, oko njega obruč za torte (obavezno), po bisvitu trećinu kokosove kreme, po njoj šaram žlicom polovicu smjese čokolade, na to stavljam smeđi bisvit, trećinu kreme, ostatak čokolade, žuti biskvit i na sam vrh ostatak kokosove kreme! I sad brzo u frižider na hlađenje! Nisam ju pogledala do drugog popodneva, nek se ona lijepo stisne, pomislih, a u sebi sam se nadala da će se stisnuti, jer inače dolazim prijateljima praznih ruku umjesto obećanog deserta...
Još sam tu večer napravila granache kremu, za ukrašavanje; 100ml vrhnja sam kratko zagrijala do vrenja sa žličicom maslaca i prelila preko 100g tamne čokolade natrgane na kockice. Miješala sam da se otopi i ostavila na hladnom do idućeg dana.
I kad je tog dana došlo vrijeme da završim tortu, hrabro sam maknula obruč. Torta je izvana izgledala prekrasno, točno onako kako sam ju zamislila, tamne i svijetle prugice, sve stisnuto, podatno, baš mi je izgledala fino! Ko bi rekao da mi je na kraju bila preslabo slatka! :)
Bila sam ponosna, jer mi je ovo prva torta "iz glave", moj autorski recept!
Granache kremu sam izmiksala dobro, da postane pahuljasta, te sam njom premazala bočnu stranu torte i malo ju ukrasila. Posipala sam po kremi listiće čokolade i zadovoljstvu nije bilo kraja. Potom je moja diva išla na kratki fotosession i natrag u frižider.
Kasnije te večeri, dobila sam lijepe pohvale za tortu i bila sam zadovoljna. Uvažila sam mišljenje prisutnih da je fina i da je taman zaslađena.
Primjedbe
Objavi komentar