Preskoči na glavni sadržaj

Opuštene krafne

Nekad su naše bake, davale dojam da su krafne komplicirana slastica, kojoj treba posvetiti posebnu pažnju, vrijeme, paziti kod miješanja, dizanja, pečenja... I sve ja to poštujem, ali jednostavno ne dam krafnama da preuzmu kontrolu. Ne u mojoj kuhinji. Ja ih radim opušteno, ležerno, ne brinući za ama baš nijedan dio procesa. Ok, osim pečenja, ovdje je potrebno ipak malo razmišljanja.
Mojima se kuži da su preopuštene, ali s ovim receptom možete dobiti i lijepih krafnica! Naše danas su samo savršeno fine, ljepota je izostala!





Pa krenimo. Imam mnoštvo recepata, ali ovo sam sklepala od raznih i uvjerila se da mi se najviše sviđa. Uzela sam od svakog po malo, ono bitno. Pa ovako:


1 kocka kvasca
250ml toplog mlijeka
1 žlica šećera.
Ovo pomiješati i ostaviti sa strane. Ništa posebno, samo dok ne pomiješate sve ostale sastojke.

500g mekog brašna - miješanje raznih vrsta me nije oborilo s nogu, prije bih rekla da kad ne znaju koje brašno staviti, pomiješaju oba, za svaki slučaj (al to je samo moje razmišljanje, bez uvrede ikome)
4 žlice šećera
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
korica limuna
1 žlica rakije - mada je fino i s rumom, ali nekako mi sad ne ide više arome, a rakijica se ni ne kuži
ulje - joj, ovo nisam mjerila, pošpricala sam obilno po brašnu, vjerojatno 0,5dl :-)
pola žličice soli
jaja - obvezno jedno cijelo i 3-4 žumanjka, ovisno o veličini jaja (ja trenutno imam neka mini jaja, pa sam dodala čak 5 žumanjčića) - meni nisu krafne ako nemaju dovoljno žumanjaka, to ih čini spužvastima, nedostatak istih i imate žilave krafne!

I sad samo sve lijepo umijesiti. Ovo je dosta mekano tijesto, ja si eventualno nakon nekog vremena miješanja, dodam na ruke mrvu ulja, da lakše umijesim.
Ostavite da se diže, oko sat vremena.

Kratko premijesite i razvaljajte tijesto na debljinu 1,5-2cm i izrezujte krafnice. Složite ih na čistu krpu i pokrijte, nek se dižu još 15-20minuta.
U dublji lonac ulijte repičino ulje, oko 6-7dl. Zagrijte ga na laganoj vatri. Ubacite unutra nekoliko krafni, važno je kad ih uzimate s krpe da ih naopačke ubacite u ulje. 5 komada je maksimum, jer se ulje previše ohladi, i poklopljeno polako pecite nekoliko minuta. Maknite poklopac i okrenite krafnice i polako dalje pecite. Gotove krafne izvadite na papir, da upije višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu (ja volim obilno!) i uživajte. probajte pojesti samo jednu! :-)

Naravno, možete ih puniti, ako radite klasične okrugle, ili možete raditi, poput ovih mojih, s rupom, nama su baš odlične takve! A najmlađi vole i ove malene, koje su nastale kao odrezani ostatak sredine!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...