Nekad su naše bake, davale dojam da su krafne komplicirana slastica, kojoj treba posvetiti posebnu pažnju, vrijeme, paziti kod miješanja, dizanja, pečenja... I sve ja to poštujem, ali jednostavno ne dam krafnama da preuzmu kontrolu. Ne u mojoj kuhinji. Ja ih radim opušteno, ležerno, ne brinući za ama baš nijedan dio procesa. Ok, osim pečenja, ovdje je potrebno ipak malo razmišljanja.
Mojima se kuži da su preopuštene, ali s ovim receptom možete dobiti i lijepih krafnica! Naše danas su samo savršeno fine, ljepota je izostala!
Pa krenimo. Imam mnoštvo recepata, ali ovo sam sklepala od raznih i uvjerila se da mi se najviše sviđa. Uzela sam od svakog po malo, ono bitno. Pa ovako:
1 kocka kvasca
250ml toplog mlijeka
1 žlica šećera.
Ovo pomiješati i ostaviti sa strane. Ništa posebno, samo dok ne pomiješate sve ostale sastojke.
500g mekog brašna - miješanje raznih vrsta me nije oborilo s nogu, prije bih rekla da kad ne znaju koje brašno staviti, pomiješaju oba, za svaki slučaj (al to je samo moje razmišljanje, bez uvrede ikome)
4 žlice šećera
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
korica limuna
1 žlica rakije - mada je fino i s rumom, ali nekako mi sad ne ide više arome, a rakijica se ni ne kuži
ulje - joj, ovo nisam mjerila, pošpricala sam obilno po brašnu, vjerojatno 0,5dl :-)
pola žličice soli
jaja - obvezno jedno cijelo i 3-4 žumanjka, ovisno o veličini jaja (ja trenutno imam neka mini jaja, pa sam dodala čak 5 žumanjčića) - meni nisu krafne ako nemaju dovoljno žumanjaka, to ih čini spužvastima, nedostatak istih i imate žilave krafne!
I sad samo sve lijepo umijesiti. Ovo je dosta mekano tijesto, ja si eventualno nakon nekog vremena miješanja, dodam na ruke mrvu ulja, da lakše umijesim.
Ostavite da se diže, oko sat vremena.
Kratko premijesite i razvaljajte tijesto na debljinu 1,5-2cm i izrezujte krafnice. Složite ih na čistu krpu i pokrijte, nek se dižu još 15-20minuta.
U dublji lonac ulijte repičino ulje, oko 6-7dl. Zagrijte ga na laganoj vatri. Ubacite unutra nekoliko krafni, važno je kad ih uzimate s krpe da ih naopačke ubacite u ulje. 5 komada je maksimum, jer se ulje previše ohladi, i poklopljeno polako pecite nekoliko minuta. Maknite poklopac i okrenite krafnice i polako dalje pecite. Gotove krafne izvadite na papir, da upije višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu (ja volim obilno!) i uživajte. probajte pojesti samo jednu! :-)
Naravno, možete ih puniti, ako radite klasične okrugle, ili možete raditi, poput ovih mojih, s rupom, nama su baš odlične takve! A najmlađi vole i ove malene, koje su nastale kao odrezani ostatak sredine!
Mojima se kuži da su preopuštene, ali s ovim receptom možete dobiti i lijepih krafnica! Naše danas su samo savršeno fine, ljepota je izostala!
Pa krenimo. Imam mnoštvo recepata, ali ovo sam sklepala od raznih i uvjerila se da mi se najviše sviđa. Uzela sam od svakog po malo, ono bitno. Pa ovako:
1 kocka kvasca
250ml toplog mlijeka
1 žlica šećera.
Ovo pomiješati i ostaviti sa strane. Ništa posebno, samo dok ne pomiješate sve ostale sastojke.
500g mekog brašna - miješanje raznih vrsta me nije oborilo s nogu, prije bih rekla da kad ne znaju koje brašno staviti, pomiješaju oba, za svaki slučaj (al to je samo moje razmišljanje, bez uvrede ikome)
4 žlice šećera
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
korica limuna
1 žlica rakije - mada je fino i s rumom, ali nekako mi sad ne ide više arome, a rakijica se ni ne kuži
ulje - joj, ovo nisam mjerila, pošpricala sam obilno po brašnu, vjerojatno 0,5dl :-)
pola žličice soli
jaja - obvezno jedno cijelo i 3-4 žumanjka, ovisno o veličini jaja (ja trenutno imam neka mini jaja, pa sam dodala čak 5 žumanjčića) - meni nisu krafne ako nemaju dovoljno žumanjaka, to ih čini spužvastima, nedostatak istih i imate žilave krafne!
I sad samo sve lijepo umijesiti. Ovo je dosta mekano tijesto, ja si eventualno nakon nekog vremena miješanja, dodam na ruke mrvu ulja, da lakše umijesim.
Ostavite da se diže, oko sat vremena.
Kratko premijesite i razvaljajte tijesto na debljinu 1,5-2cm i izrezujte krafnice. Složite ih na čistu krpu i pokrijte, nek se dižu još 15-20minuta.
U dublji lonac ulijte repičino ulje, oko 6-7dl. Zagrijte ga na laganoj vatri. Ubacite unutra nekoliko krafni, važno je kad ih uzimate s krpe da ih naopačke ubacite u ulje. 5 komada je maksimum, jer se ulje previše ohladi, i poklopljeno polako pecite nekoliko minuta. Maknite poklopac i okrenite krafnice i polako dalje pecite. Gotove krafne izvadite na papir, da upije višak masnoće. Posipajte šećerom u prahu (ja volim obilno!) i uživajte. probajte pojesti samo jednu! :-)
Naravno, možete ih puniti, ako radite klasične okrugle, ili možete raditi, poput ovih mojih, s rupom, nama su baš odlične takve! A najmlađi vole i ove malene, koje su nastale kao odrezani ostatak sredine!
Primjedbe
Objavi komentar