Preskoči na glavni sadržaj

Praktične zelene palačinke

Dugo me nema. možda i predugo. Dobila sam i špotanciju zbog toga. Neću se opravdavati da nisam imala vremena, jer kad nešto voliš raditi, za to uvijek nađeš vremena. Opravdavat ću se da sam bila zaokupljena drugačijim zanimljivim stvarima. I nisam stoga stigla pripremati neka fina ukusna jela i deserte. Barem ne nešto vrijedno pisanja.



Danas je drugačije. Trebao mi je brzi ručak, mala dopuna ostacima od jučer. Naime, jučer je M. kuhao juhu, fini komad mesa i domaće spatzle, pa je ponešto ostalo i za danas. Ali nedovoljno da se četiri gladne glave zasite. Kad sam vidjela kuhanu piletinu, koja je ostala od kuahnja u juhi, sinula mi je ideja za ručak!

Ovo nije ništa komplicirano, ali usuđujem se reći da je toliko ukusno ispalo da može poslužiti kao neko fino predjelo kad vam stižu gosti, nećete se posramiti!

Najprije je potrebno očistiti meso s kostiju. Znači, ja sam imala polovicu kuhane kokoši, ali odlično će poslužiti i ostaci pečenog pileta, naprimjer.  Odvoji se sve do zadnje mrvice mesa i nožem se usitni na male komadiće. Mesu se doda malo soli, oko 100ml slatkog vrhnja (može i kiselo), žličicu currya i tri žlice konzerviranog kukuruza. Sve sam pomiješa, naravno proba, mljac! I ostavi sa strane. Ukoliko imate veću količinu mesa, samo pojačajte ostale sastojke, mada pažljivo s curryem!

Sada je na red došlo pečenje palačinki. za ovaj dio sam koristila smrznuti špinat, koji sam malo potopila u mlakoj vodi, da se otopi i sitno ga nasjeckala.
Napravi se smjesa za palačinke, od jednog jaja, malo soli, mlijeka i brašna, smjese oko pola litre i u nju se doda špinat.
Ispeku se četiri mrvu deblje palačinke. Svaka se nadjene a sa smjesom od mesa, zarola i prebaci u nauljeni lim.
Od dvije žlice maslaca i žlice brašna ispeče se temelj za bešamel umak - prelije se mlijekom, ostavi uz lagano miješanje da zakuha i zatim se začini muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kad se makne s vatre, u umak se doda šaka ribanog parmezana.
Bešamel se prelije obilno preko palačinki i sve se stavi peći nekih 20-tak minuta u pećnicu, na 200°C.

Malo se ostavi da se ohladi i eto ga! Posluži se sa zelenom salatom kao glavno jelo ili može biti toplo predjelo, ma kako vam milo! Jako je ukusno, potroše se ostaci od mesa, koji bi inače završili ko zna gdje, tako da sve u svemu - misija obavljena! Zanimljiv receptić je tu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...