Dugo me nema. možda i predugo. Dobila sam i špotanciju zbog toga. Neću se opravdavati da nisam imala vremena, jer kad nešto voliš raditi, za to uvijek nađeš vremena. Opravdavat ću se da sam bila zaokupljena drugačijim zanimljivim stvarima. I nisam stoga stigla pripremati neka fina ukusna jela i deserte. Barem ne nešto vrijedno pisanja.
Danas je drugačije. Trebao mi je brzi ručak, mala dopuna ostacima od jučer. Naime, jučer je M. kuhao juhu, fini komad mesa i domaće spatzle, pa je ponešto ostalo i za danas. Ali nedovoljno da se četiri gladne glave zasite. Kad sam vidjela kuhanu piletinu, koja je ostala od kuahnja u juhi, sinula mi je ideja za ručak!
Ovo nije ništa komplicirano, ali usuđujem se reći da je toliko ukusno ispalo da može poslužiti kao neko fino predjelo kad vam stižu gosti, nećete se posramiti!
Najprije je potrebno očistiti meso s kostiju. Znači, ja sam imala polovicu kuhane kokoši, ali odlično će poslužiti i ostaci pečenog pileta, naprimjer. Odvoji se sve do zadnje mrvice mesa i nožem se usitni na male komadiće. Mesu se doda malo soli, oko 100ml slatkog vrhnja (može i kiselo), žličicu currya i tri žlice konzerviranog kukuruza. Sve sam pomiješa, naravno proba, mljac! I ostavi sa strane. Ukoliko imate veću količinu mesa, samo pojačajte ostale sastojke, mada pažljivo s curryem!
Sada je na red došlo pečenje palačinki. za ovaj dio sam koristila smrznuti špinat, koji sam malo potopila u mlakoj vodi, da se otopi i sitno ga nasjeckala.
Napravi se smjesa za palačinke, od jednog jaja, malo soli, mlijeka i brašna, smjese oko pola litre i u nju se doda špinat.
Ispeku se četiri mrvu deblje palačinke. Svaka se nadjene a sa smjesom od mesa, zarola i prebaci u nauljeni lim.
Od dvije žlice maslaca i žlice brašna ispeče se temelj za bešamel umak - prelije se mlijekom, ostavi uz lagano miješanje da zakuha i zatim se začini muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kad se makne s vatre, u umak se doda šaka ribanog parmezana.
Bešamel se prelije obilno preko palačinki i sve se stavi peći nekih 20-tak minuta u pećnicu, na 200°C.
Malo se ostavi da se ohladi i eto ga! Posluži se sa zelenom salatom kao glavno jelo ili može biti toplo predjelo, ma kako vam milo! Jako je ukusno, potroše se ostaci od mesa, koji bi inače završili ko zna gdje, tako da sve u svemu - misija obavljena! Zanimljiv receptić je tu!
Danas je drugačije. Trebao mi je brzi ručak, mala dopuna ostacima od jučer. Naime, jučer je M. kuhao juhu, fini komad mesa i domaće spatzle, pa je ponešto ostalo i za danas. Ali nedovoljno da se četiri gladne glave zasite. Kad sam vidjela kuhanu piletinu, koja je ostala od kuahnja u juhi, sinula mi je ideja za ručak!
Ovo nije ništa komplicirano, ali usuđujem se reći da je toliko ukusno ispalo da može poslužiti kao neko fino predjelo kad vam stižu gosti, nećete se posramiti!
Najprije je potrebno očistiti meso s kostiju. Znači, ja sam imala polovicu kuhane kokoši, ali odlično će poslužiti i ostaci pečenog pileta, naprimjer. Odvoji se sve do zadnje mrvice mesa i nožem se usitni na male komadiće. Mesu se doda malo soli, oko 100ml slatkog vrhnja (može i kiselo), žličicu currya i tri žlice konzerviranog kukuruza. Sve sam pomiješa, naravno proba, mljac! I ostavi sa strane. Ukoliko imate veću količinu mesa, samo pojačajte ostale sastojke, mada pažljivo s curryem!
Sada je na red došlo pečenje palačinki. za ovaj dio sam koristila smrznuti špinat, koji sam malo potopila u mlakoj vodi, da se otopi i sitno ga nasjeckala.
Napravi se smjesa za palačinke, od jednog jaja, malo soli, mlijeka i brašna, smjese oko pola litre i u nju se doda špinat.
Ispeku se četiri mrvu deblje palačinke. Svaka se nadjene a sa smjesom od mesa, zarola i prebaci u nauljeni lim.
Od dvije žlice maslaca i žlice brašna ispeče se temelj za bešamel umak - prelije se mlijekom, ostavi uz lagano miješanje da zakuha i zatim se začini muškatnim oraščićem, solju i paprom. Kad se makne s vatre, u umak se doda šaka ribanog parmezana.
Bešamel se prelije obilno preko palačinki i sve se stavi peći nekih 20-tak minuta u pećnicu, na 200°C.
Malo se ostavi da se ohladi i eto ga! Posluži se sa zelenom salatom kao glavno jelo ili može biti toplo predjelo, ma kako vam milo! Jako je ukusno, potroše se ostaci od mesa, koji bi inače završili ko zna gdje, tako da sve u svemu - misija obavljena! Zanimljiv receptić je tu!
Primjedbe
Objavi komentar