Preskoči na glavni sadržaj

Adventski keksići



Advent može početi!
Počinje najljepše doba u godini... vrijeme u kojem svaki slobodan trenutak provodim u kuhinji izrađujući sitne kolačiće, uz veliku pomoć mojih mališana, naravno. Sviraju nam božićne pjesmice, plešemo, pjevamo, uvijek je zabavno!

Al svakog Adventa, već valjda 20 godina pečem na početku kolačiće koji me podsjećaju na moje djetinjstvo i kako sam ja kao mala pomagala mami, kao što moja djeca danas pomažu meni.
Riječ je o kolačićima koje zovemo

BOŽIĆNI KOLAČIĆI

Tijesto:
300g brašna
250g maslaca
1 žumanjak
150g šećera u prahu
150g oraha
2 vanilin šećera

Zamijesi se tijesto, ostavi barem pola sata u frižideru. Nakon toga se razvalja i izrezuju se razni oblici. Uživa se u druženju cijelo vrijeme - ovo je posebno zahvalan recept za izradu s djecom. Čula sam se s mamom, hih, i ona ih je danas izradila... Nostalgični keksići... Pusice mami!
Na slici su svijetli keksići kakvi moraju biti, i smeđi keksići, koji su zagorjeli, jer smo plesali i zaboravili na njih!



Sljedeći keksić je meni jedan od finijih koje pečem, sjećam se moja ga je cimerica obožavala! Uvijek kad sam donijela kutiju punu adventskih keksića, ona je prvo pojela sve čokoladne roščiće!

ČOKOLADNI ROŠČIĆI

Tijesto:
350g brašna
150g šećera u prahu
200g maslaca
2 žumanjka
2 žlice kakao praha
1 vanilin šećer

Zamijesi se tijesto, ostavi da odmori pola sata u frižideru. Od tijesta se rade roščići, mali, simpatičniji su. Lijepo se jako radi s tijestom, i dobije se puuuno roščića! Peku se na 200°C nekoliko minuta - paziti, jer ako se samo mrvu prepeku postanu gorkasti!
Kad se ohlade, vrhovi im se umoče u čokoladnu glazuru - oko 150g čokolade stavi se na vodenu kupelj zajedno sa žlicom suncokretovog ulja.




Na ovaj keksić sam nabasala prije koju godinu i oduševio me, koliko jednostavnošću toliko i okusom, ali najzanimljivije od svega je meni, nakon izrade kolačića sa žumanjcima, imati receptić u koji idu samo bjelanjci!

PAHULJICE S LJEŠNJACIMA

2 bjelanjka
110g šećera  u prahu
60g sjeckane tamne čokolade
120g prženih  sjecklješnjaka

Bjelanjci se istuku sa mrvom soli u čvrst snijeg i tada im se doda šećer. Miksati dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Ručno se doda nasjeckana čokolada i nasjeckani lješnjaci. Žlicom se uzimaju male hrpice i stavljaju na masni papir, na lim. Od te smjese ispadnu kolačići koji svi stanu na jedan lim, nije potrebno ostavljati puno razmaka između njih. Pećnica se zagrije na 180°C, kolačići se stave unutra i pećnica se ugasi. Najbolje ih je tako ostaviti preko noći unutra. Ujutro vas dočeka prefini keksić!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...