Advent može početi!
Počinje najljepše doba u godini... vrijeme u kojem svaki slobodan trenutak provodim u kuhinji izrađujući sitne kolačiće, uz veliku pomoć mojih mališana, naravno. Sviraju nam božićne pjesmice, plešemo, pjevamo, uvijek je zabavno!
Al svakog Adventa, već valjda 20 godina pečem na početku kolačiće koji me podsjećaju na moje djetinjstvo i kako sam ja kao mala pomagala mami, kao što moja djeca danas pomažu meni.
Riječ je o kolačićima koje zovemo
BOŽIĆNI KOLAČIĆI
Tijesto:
300g brašna
250g maslaca
1 žumanjak
150g šećera u prahu
150g oraha
2 vanilin šećera
Zamijesi se tijesto, ostavi barem pola sata u frižideru. Nakon toga se razvalja i izrezuju se razni oblici. Uživa se u druženju cijelo vrijeme - ovo je posebno zahvalan recept za izradu s djecom. Čula sam se s mamom, hih, i ona ih je danas izradila... Nostalgični keksići... Pusice mami!
Na slici su svijetli keksići kakvi moraju biti, i smeđi keksići, koji su zagorjeli, jer smo plesali i zaboravili na njih!
Sljedeći keksić je meni jedan od finijih koje pečem, sjećam se moja ga je cimerica obožavala! Uvijek kad sam donijela kutiju punu adventskih keksića, ona je prvo pojela sve čokoladne roščiće!
ČOKOLADNI ROŠČIĆI
Tijesto:
350g brašna
150g šećera u prahu
200g maslaca
2 žumanjka
2 žlice kakao praha
1 vanilin šećer
Zamijesi se tijesto, ostavi da odmori pola sata u frižideru. Od tijesta se rade roščići, mali, simpatičniji su. Lijepo se jako radi s tijestom, i dobije se puuuno roščića! Peku se na 200°C nekoliko minuta - paziti, jer ako se samo mrvu prepeku postanu gorkasti!
Kad se ohlade, vrhovi im se umoče u čokoladnu glazuru - oko 150g čokolade stavi se na vodenu kupelj zajedno sa žlicom suncokretovog ulja.
Na ovaj keksić sam nabasala prije koju godinu i oduševio me, koliko jednostavnošću toliko i okusom, ali najzanimljivije od svega je meni, nakon izrade kolačića sa žumanjcima, imati receptić u koji idu samo bjelanjci!
PAHULJICE S LJEŠNJACIMA
2 bjelanjka
110g šećera u prahu
60g sjeckane tamne čokolade
120g prženih sjecklješnjaka
Bjelanjci se istuku sa mrvom soli u čvrst snijeg i tada im se doda šećer. Miksati dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Ručno se doda nasjeckana čokolada i nasjeckani lješnjaci. Žlicom se uzimaju male hrpice i stavljaju na masni papir, na lim. Od te smjese ispadnu kolačići koji svi stanu na jedan lim, nije potrebno ostavljati puno razmaka između njih. Pećnica se zagrije na 180°C, kolačići se stave unutra i pećnica se ugasi. Najbolje ih je tako ostaviti preko noći unutra. Ujutro vas dočeka prefini keksić!
Primjedbe
Objavi komentar