Recept sam našla u časopisu "Iće&piće", ali sad stvarno ne znam više koji broj je u pitanju i tko ga je objavio.
Čak sam recept i prepisala u svoju bilježnicu, bilo mi je predragocjen da ga samo tako po svom običaju izgubim!
A kakav bi bio nego jednostavan, u par koraka imate čaroban kolač pred sobom! Mekan poput oblaka, nježan poput latice surfinije, a okus...e, za njega nemam riječi, izlazi mi samo mmmmmmmmm.....
Recept:
Ovdje možete koristiti bilo koje lisnato tijesto, samo ga skrojite na veličinu duguljastog kalupa za biskvit, doduše, malo neka rubovi strše u zrak, lisnato se voli skrčiti kada se peče. Izbockajte ga vilicom i ispecite do zlatne boje na 200°C.
Sve je u kremi.
Krema:
10 jaja
250g šećera u prahu
4 žlice gustina
1 l mlijeka
3 vanilin šećera
1 instant želatina
Žumanjke, šećer i gustin istucite mikserom u glatku kremu. Zakuhajte mlijeko sa vanilin šećerom i dodajte žustro miješajući želatinu. Polako dodajte kremu od žumanjaka. kuhajte na laganoj vatri miješajući da se zgusne.
Bjelanjke istucite sa mrvom soli u čvrsti snijeg i umiješajte bjelanjke u toplu kremu. Umiješajte ih lagano, ali dobro sve povezati, da budu termički obrađeni od temperature kreme.
Takvu toplu kremu ulijte na koru i poravnajte. Kad se ohladi, premažite tučenim slatkim vrhnjem.
Ja ne stavljam gore koru, nekako ne volim. Meni su ovakve baš idealno nježne i lijepe i fine!
Primjedbe
Objavi komentar