Kod nas opet veselje, rade se knedle sa šljivama!
Pretpostavljate već, ostalo mi pirea. Da, ostalo i ja brzo stavim vodu u lonac da zakuha. Ovo je opet jedan brzi recept i često spreman desert kod nas u kući.
Pireu se doda 1 jaje i meko brašno po potrebi, umijesi se mekano tijesto, koje se ne lovi previše za ruke.
Pobrašni se radna ploha i razvalja se tijesto u krug. Izreže na 9 ili 12 doduše nepravilnih krugova, ovisno o tome koliko zapravo imate tijesta. Svaki komad se uzme na dlan ruke, na nj se položi jedna šljiva (očišćena od koštica), rastvorena i u nju se stavi žličica pekmeza od šljive. Preklopi se lagano šljiva i tijestom se omota dobro, da nigdje ne bude rupica, za izlazak pekmeza van. I tako svih 12 komada, ili koliko ih već imate. Sad već voda divlje vri i urone se u nju knedle. Kuhaju se 20-tak minuta, na laganoj vatri.
Za to vrijeme otope se 2 žlice maslaca u tavi i sipa se na nj krušnih mrvica, oko 100-200g, ovisno koliko knedli imate. Kratko se prepeku, da fino zamirišu i lagano pocrvene. Kuhane knedle šupljikavom žlicom se izvade iz vode i stavljaju na vruće krušne mrvice. Lagano se izvaljaju u njima. Mrvicu se još prepeku i posluže.
Kod posluživanja, ja izabirem predobru kombinaciju: vrhnje i cimet. U mileram ili neko gušće masnije kiselo vrhnje stavi se malo šećera i izmiješa brzinski vilicom u kremicu. Servira se uz knedlu uz žlicu pekmeza od šljiva i sve posipano cimetom. E, to je život!
Pretpostavljate već, ostalo mi pirea. Da, ostalo i ja brzo stavim vodu u lonac da zakuha. Ovo je opet jedan brzi recept i često spreman desert kod nas u kući.
Pireu se doda 1 jaje i meko brašno po potrebi, umijesi se mekano tijesto, koje se ne lovi previše za ruke.
Pobrašni se radna ploha i razvalja se tijesto u krug. Izreže na 9 ili 12 doduše nepravilnih krugova, ovisno o tome koliko zapravo imate tijesta. Svaki komad se uzme na dlan ruke, na nj se položi jedna šljiva (očišćena od koštica), rastvorena i u nju se stavi žličica pekmeza od šljive. Preklopi se lagano šljiva i tijestom se omota dobro, da nigdje ne bude rupica, za izlazak pekmeza van. I tako svih 12 komada, ili koliko ih već imate. Sad već voda divlje vri i urone se u nju knedle. Kuhaju se 20-tak minuta, na laganoj vatri.
Za to vrijeme otope se 2 žlice maslaca u tavi i sipa se na nj krušnih mrvica, oko 100-200g, ovisno koliko knedli imate. Kratko se prepeku, da fino zamirišu i lagano pocrvene. Kuhane knedle šupljikavom žlicom se izvade iz vode i stavljaju na vruće krušne mrvice. Lagano se izvaljaju u njima. Mrvicu se još prepeku i posluže.
Kod posluživanja, ja izabirem predobru kombinaciju: vrhnje i cimet. U mileram ili neko gušće masnije kiselo vrhnje stavi se malo šećera i izmiješa brzinski vilicom u kremicu. Servira se uz knedlu uz žlicu pekmeza od šljiva i sve posipano cimetom. E, to je život!
Primjedbe
Objavi komentar