Preskoči na glavni sadržaj

Turbo brze knedle sa šljivama

Kod nas opet veselje, rade se knedle sa šljivama!



Pretpostavljate već, ostalo mi pirea. Da, ostalo i ja brzo stavim vodu u lonac da zakuha. Ovo je opet jedan brzi recept i često spreman desert kod nas u kući.

Pireu se doda 1 jaje i meko brašno po potrebi, umijesi se mekano tijesto, koje se ne lovi previše za ruke.

Pobrašni se radna ploha i razvalja se tijesto u krug. Izreže na 9 ili 12 doduše nepravilnih krugova, ovisno o tome koliko zapravo imate tijesta. Svaki komad se uzme na dlan ruke, na nj se položi jedna šljiva (očišćena od koštica), rastvorena i u nju se stavi žličica pekmeza od šljive. Preklopi se lagano šljiva i tijestom se omota dobro, da nigdje ne bude rupica, za izlazak pekmeza van. I tako svih 12 komada, ili koliko ih već imate. Sad već voda divlje vri i urone se u nju knedle. Kuhaju se 20-tak minuta, na laganoj vatri.

Za to vrijeme otope se 2 žlice maslaca u tavi i sipa se na nj krušnih mrvica, oko 100-200g, ovisno koliko knedli imate. Kratko se prepeku, da fino zamirišu i lagano pocrvene. Kuhane knedle šupljikavom žlicom se izvade iz vode i stavljaju na vruće krušne mrvice. Lagano se izvaljaju u njima. Mrvicu se još prepeku i posluže.

Kod posluživanja, ja izabirem predobru kombinaciju: vrhnje i cimet. U mileram ili neko gušće masnije kiselo vrhnje stavi se malo šećera i izmiješa brzinski vilicom u kremicu. Servira se uz knedlu uz žlicu pekmeza od šljiva i sve posipano cimetom. E, to je život!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d