Ovo je najdraži kolačić mog supruga. Ako ga ostavim na tanjuru na stolu i odem na trenutak van iz sobe, riskiram da kad se vratim i zatečem samo prazni tanjur. On to može jesti stalno, jedna šnita zove drugu!
Naravno da je jednostavan recept, samo je potrebno imati rebrasti duguljasti kalup.
Recept:
1 smrznuto lisnato tijesto (pakiranje 400g - ovdje dajem prednost smrznutom tijestu naspram svježeg, jer mi ima puno blaži okus, što je u ovom receptu važno) - odmrznuti ga i prerezati na pola.
Ovo je recept za dva kalupa, vjerujte mi, jedan vam se ne isplati peći.
Svaki komad tijesta se razvalja na dužinu kalupa i negdje oko tri širine tog kalupa. Naime, kalup se obloži tijestom i mora ostati još za preklop preko smjese.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Jedan kalup će biti sa makom, drugi sa orasima. Mogu ići i neki drugi orašasti plodovi, poput lješnjaka, ali nama se ove dvije kombinacije top!
Smjesa:
Ovaj recept je starinski i izražen je u decilitrima, tako da pripremite neku dobru mjericu:
1,5dl maka/oraha
1,5dl šećera
1,5dl mlijeka
1,5dl oštrog brašna
0,5dl ulja
pola praška za pecivo
Posebno se čvrsto izmikaju 2 bjelanjka sa mrvom soli.
U dvije zasebne zdjelice se pomiješaju gornji sastojci, pa se u njih razdijeli pola pola snijega od bjelanjaka. umiješati ga nježno i polako. Ovoj smjesi koja će čekati da se prvo ispeče prvi kolač, nemojte odmah dodavati bjelanjke, neka pričeka i umiješajte ih netom prije lijevanja smjese u kalup.
Jedna smjesa se ulije u kalup obložen lisnatim tijesto i prekrije se ostatkom tijesta. Dobro se zalijepe rubovi i kolač se izbocka čačakalicom prije pečenja.
Peći dok se lisnato tijesto lijepo ne zarumeni ( ovo je znak da nisam pogledala vrijeme koliko sam pekla).
Kolač, kad je gotov, preklopiti na poslužavnik i ispeći još jedan kolač po istom principu.
Stvarno je ukusan i nadam se da će vam se dopasti!
Naravno da je jednostavan recept, samo je potrebno imati rebrasti duguljasti kalup.
Recept:
1 smrznuto lisnato tijesto (pakiranje 400g - ovdje dajem prednost smrznutom tijestu naspram svježeg, jer mi ima puno blaži okus, što je u ovom receptu važno) - odmrznuti ga i prerezati na pola.
Ovo je recept za dva kalupa, vjerujte mi, jedan vam se ne isplati peći.
Svaki komad tijesta se razvalja na dužinu kalupa i negdje oko tri širine tog kalupa. Naime, kalup se obloži tijestom i mora ostati još za preklop preko smjese.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Jedan kalup će biti sa makom, drugi sa orasima. Mogu ići i neki drugi orašasti plodovi, poput lješnjaka, ali nama se ove dvije kombinacije top!
Smjesa:
Ovaj recept je starinski i izražen je u decilitrima, tako da pripremite neku dobru mjericu:
1,5dl maka/oraha
1,5dl šećera
1,5dl mlijeka
1,5dl oštrog brašna
0,5dl ulja
pola praška za pecivo
Posebno se čvrsto izmikaju 2 bjelanjka sa mrvom soli.
U dvije zasebne zdjelice se pomiješaju gornji sastojci, pa se u njih razdijeli pola pola snijega od bjelanjaka. umiješati ga nježno i polako. Ovoj smjesi koja će čekati da se prvo ispeče prvi kolač, nemojte odmah dodavati bjelanjke, neka pričeka i umiješajte ih netom prije lijevanja smjese u kalup.
Jedna smjesa se ulije u kalup obložen lisnatim tijesto i prekrije se ostatkom tijesta. Dobro se zalijepe rubovi i kolač se izbocka čačakalicom prije pečenja.
Peći dok se lisnato tijesto lijepo ne zarumeni ( ovo je znak da nisam pogledala vrijeme koliko sam pekla).
Kolač, kad je gotov, preklopiti na poslužavnik i ispeći još jedan kolač po istom principu.
Stvarno je ukusan i nadam se da će vam se dopasti!
Primjedbe
Objavi komentar