Preskoči na glavni sadržaj

Slatki kruheki u lisnatom

Ovo je najdraži kolačić mog supruga. Ako ga ostavim na tanjuru na stolu i odem na trenutak van iz sobe, riskiram da kad se vratim i zatečem samo prazni tanjur. On to može jesti stalno, jedna šnita zove drugu!




Naravno da je jednostavan recept, samo je potrebno imati rebrasti duguljasti kalup.
Recept:

1 smrznuto lisnato tijesto (pakiranje 400g - ovdje dajem prednost smrznutom tijestu naspram svježeg, jer mi ima puno blaži okus, što je u ovom receptu važno) - odmrznuti ga i prerezati na pola.

Ovo je recept za dva kalupa, vjerujte mi, jedan vam se ne isplati peći.

Svaki komad tijesta se razvalja na dužinu kalupa i negdje oko tri širine tog kalupa. Naime, kalup se obloži tijestom i mora ostati još za preklop preko smjese.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Jedan kalup će biti sa makom, drugi sa orasima. Mogu ići i neki drugi orašasti plodovi, poput lješnjaka, ali nama se ove dvije kombinacije top!

Smjesa:

Ovaj recept je starinski i izražen je u decilitrima, tako da pripremite neku dobru mjericu:
1,5dl maka/oraha
1,5dl šećera
1,5dl mlijeka
1,5dl oštrog brašna
0,5dl ulja
pola praška za pecivo

Posebno se čvrsto izmikaju 2 bjelanjka sa mrvom soli.

U dvije zasebne zdjelice se pomiješaju gornji sastojci, pa se u njih razdijeli pola pola snijega od bjelanjaka. umiješati ga nježno i polako. Ovoj smjesi koja će čekati da se prvo ispeče prvi kolač, nemojte odmah dodavati bjelanjke, neka pričeka i umiješajte ih netom prije lijevanja smjese u kalup.

Jedna smjesa se ulije u kalup obložen lisnatim tijesto i prekrije se ostatkom tijesta. Dobro se zalijepe rubovi i kolač se izbocka čačakalicom prije pečenja.

Peći dok se lisnato tijesto lijepo ne zarumeni ( ovo je znak da nisam pogledala vrijeme koliko sam pekla).

Kolač, kad je gotov, preklopiti na poslužavnik i ispeći još jedan kolač po istom principu.

Stvarno je ukusan i nadam se da će vam se dopasti!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...