Preskoči na glavni sadržaj

Pita s mirisnim dunjama

"Žute dunje na te mirišu..."



Prekrasno jesenje voće, predivnog mirisa, kod svakog probudi neku sjetu, vrati u djetinjstvo, mene uvijek podsjeti na dane kad sam bila mala, na stari dom i dunje na ormaru...

Mamica moja donijela mi dunje, punu košaru, pa sam vagala, što ću s njima. Naravno da sam dio stavila na ormar, sinčići su odmah poželjeli pojesti koju, pa sam im narezala na kockice nek se slade, a onda sam s ostatkom odlučila napraviti pitu.

Nisam ih nikad ovako jela, al moraju biti fine. Upravo se pita peče, a ja imam malo vremena da vam predstavim recept:

Naravno, moje tijesto za pitu je uvijek isto, ovaj put samo sa bijelim mekim brašnom:

http://mirisnaprica.blogspot.hr/2015/10/jabuke-u-sendvicu.html

Dok se tijesto lagano hladi u frižideru, napravi se nadjev:

Dunje se očiste, ogule i narežu na kocke tako da bude 500g voća. Iscijedi se na njih sok pola limuna. Stave se u multipraktik i usitne. Prebace se u zdjelu, doda im se 3-4 žlice šećera, ovisno o tome koliko su slatke, te 3 žlice džema od naranče. Posipaju se žličicom cimeta i smjesa se dobro promiješa.

Tijesto se podijeli na dva dijela, jedan dio nek bude malo veći. taj se razvalja i prebaci na masni papir te u okrugli kalup za pite. Izbocka se vilicom i stavi peći na 190°C 15 minuta. Zatim se izvadi iz pećnice i preko njega se stavi nadjev. Ostatak tijesta se razvalja u krug, izrežu se trakice i poslože se u obliku mreže po nadjevu. Ako niste raspoloženi za cifranje, možete i samo prebaciti  u komadu tijesto preko nadjeva. Vilicom izbockati  trakice i staviti natrag peći na još 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi i uživati.



Ja sam izvadila kolač prije minutu, miriše fantastično, izgleda fantastično, tko će sad dočekat da se ohladi?!?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...