"Žute dunje na te mirišu..."
Prekrasno jesenje voće, predivnog mirisa, kod svakog probudi neku sjetu, vrati u djetinjstvo, mene uvijek podsjeti na dane kad sam bila mala, na stari dom i dunje na ormaru...
Mamica moja donijela mi dunje, punu košaru, pa sam vagala, što ću s njima. Naravno da sam dio stavila na ormar, sinčići su odmah poželjeli pojesti koju, pa sam im narezala na kockice nek se slade, a onda sam s ostatkom odlučila napraviti pitu.
Nisam ih nikad ovako jela, al moraju biti fine. Upravo se pita peče, a ja imam malo vremena da vam predstavim recept:
Naravno, moje tijesto za pitu je uvijek isto, ovaj put samo sa bijelim mekim brašnom:
http://mirisnaprica.blogspot.hr/2015/10/jabuke-u-sendvicu.html
Dok se tijesto lagano hladi u frižideru, napravi se nadjev:
Dunje se očiste, ogule i narežu na kocke tako da bude 500g voća. Iscijedi se na njih sok pola limuna. Stave se u multipraktik i usitne. Prebace se u zdjelu, doda im se 3-4 žlice šećera, ovisno o tome koliko su slatke, te 3 žlice džema od naranče. Posipaju se žličicom cimeta i smjesa se dobro promiješa.
Tijesto se podijeli na dva dijela, jedan dio nek bude malo veći. taj se razvalja i prebaci na masni papir te u okrugli kalup za pite. Izbocka se vilicom i stavi peći na 190°C 15 minuta. Zatim se izvadi iz pećnice i preko njega se stavi nadjev. Ostatak tijesta se razvalja u krug, izrežu se trakice i poslože se u obliku mreže po nadjevu. Ako niste raspoloženi za cifranje, možete i samo prebaciti u komadu tijesto preko nadjeva. Vilicom izbockati trakice i staviti natrag peći na još 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi i uživati.
Ja sam izvadila kolač prije minutu, miriše fantastično, izgleda fantastično, tko će sad dočekat da se ohladi?!?
Prekrasno jesenje voće, predivnog mirisa, kod svakog probudi neku sjetu, vrati u djetinjstvo, mene uvijek podsjeti na dane kad sam bila mala, na stari dom i dunje na ormaru...
Mamica moja donijela mi dunje, punu košaru, pa sam vagala, što ću s njima. Naravno da sam dio stavila na ormar, sinčići su odmah poželjeli pojesti koju, pa sam im narezala na kockice nek se slade, a onda sam s ostatkom odlučila napraviti pitu.
Nisam ih nikad ovako jela, al moraju biti fine. Upravo se pita peče, a ja imam malo vremena da vam predstavim recept:
Naravno, moje tijesto za pitu je uvijek isto, ovaj put samo sa bijelim mekim brašnom:
http://mirisnaprica.blogspot.hr/2015/10/jabuke-u-sendvicu.html
Dok se tijesto lagano hladi u frižideru, napravi se nadjev:
Dunje se očiste, ogule i narežu na kocke tako da bude 500g voća. Iscijedi se na njih sok pola limuna. Stave se u multipraktik i usitne. Prebace se u zdjelu, doda im se 3-4 žlice šećera, ovisno o tome koliko su slatke, te 3 žlice džema od naranče. Posipaju se žličicom cimeta i smjesa se dobro promiješa.
Tijesto se podijeli na dva dijela, jedan dio nek bude malo veći. taj se razvalja i prebaci na masni papir te u okrugli kalup za pite. Izbocka se vilicom i stavi peći na 190°C 15 minuta. Zatim se izvadi iz pećnice i preko njega se stavi nadjev. Ostatak tijesta se razvalja u krug, izrežu se trakice i poslože se u obliku mreže po nadjevu. Ako niste raspoloženi za cifranje, možete i samo prebaciti u komadu tijesto preko nadjeva. Vilicom izbockati trakice i staviti natrag peći na još 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi i uživati.
Ja sam izvadila kolač prije minutu, miriše fantastično, izgleda fantastično, tko će sad dočekat da se ohladi?!?
Primjedbe
Objavi komentar