Fascinantno je što sve danas mozes preko društvenih mreža - možes recimo kupiti povrće iz domaćeg uzgoja! Tako sam ja naletjela na divne ljude, kod kojih sam kupila prekrasno povrće, između ostalog i cvjetaču. Šteta što ju nisam poslikala, bila je snježno bijela, ogromna i jako fina već i takva svježa!
Naravno, spremam gratiniranu cvjetaču, meni najomiljeniju. A danas mi je zadatak približiti ovo jelo djeci, jer nisu baš prezadovoljni okusom cvjetače.
Cvjetača se najprije očisti, natrga na cvjetove i stavi kuhati, može u posoljnu vrelu vodu ili kao ja, na paru, 5 minuta.
Jedna šaka naribanog parmezana pomiješa se u blenderu sa 2 šnite preprženog tosta, u mrvičastu smjesu.
Skuha se klasični bešamel umak: na malo maslaca preprži se žlica brašna, zalije se s 2dl mijeka i brzo miješa da se ne naprave grudice. Nakon što provrije, procijeniti je li dovoljno gusto ili možda treba još malo razrijediti mlijekom. Kad je umak dopadljivo kremast, ugasiti vatru, posoliti ga, popapriti i dodati mu malo muškatnog orašćića. Umiješati u umak 20g parmezana, ili jednu šaku, kao ja.
Kreće još samo slaganje, pećnica se grije na 220°C:
U vatrostalnu zdjelu se stavi cvjetača, prelije se bešamel umakom, protrese da se fino okupa cijela u njemu. Na vrh se posipa smjesa parmezana i tosta, te posipa sa sezamom i sjemenkama suncokreta. Moji dječaci vole ove sjemenke i mislim ih time kupiti u ovom jelu.
Stavi se peći u pećnicu, da poprimi crvenkastu koricu, oko 15-tak minuta. Ostavi se malo da se ohladi i tada se samo uživa.
Hih, ručak je ispao pun pogodak za jednog sina, a drugi je počeo hvaliti jelo, kad je čuo da se radi o cvjetači i iz protesta odbio jesti dalje. Nakon što je vidio da nema ničeg drugog, pokisnute glave krenuo je jesti i smazao cijeli tanjur. Na kraju sam dobila sramežljivi smješak i pohvalu za "dosta fini ručak". nije prefini, kako on to zna reći, al ja sam bila prezadovoljna i ovim! :-)
Naravno, spremam gratiniranu cvjetaču, meni najomiljeniju. A danas mi je zadatak približiti ovo jelo djeci, jer nisu baš prezadovoljni okusom cvjetače.
Cvjetača se najprije očisti, natrga na cvjetove i stavi kuhati, može u posoljnu vrelu vodu ili kao ja, na paru, 5 minuta.
Jedna šaka naribanog parmezana pomiješa se u blenderu sa 2 šnite preprženog tosta, u mrvičastu smjesu.
Skuha se klasični bešamel umak: na malo maslaca preprži se žlica brašna, zalije se s 2dl mijeka i brzo miješa da se ne naprave grudice. Nakon što provrije, procijeniti je li dovoljno gusto ili možda treba još malo razrijediti mlijekom. Kad je umak dopadljivo kremast, ugasiti vatru, posoliti ga, popapriti i dodati mu malo muškatnog orašćića. Umiješati u umak 20g parmezana, ili jednu šaku, kao ja.
Kreće još samo slaganje, pećnica se grije na 220°C:
U vatrostalnu zdjelu se stavi cvjetača, prelije se bešamel umakom, protrese da se fino okupa cijela u njemu. Na vrh se posipa smjesa parmezana i tosta, te posipa sa sezamom i sjemenkama suncokreta. Moji dječaci vole ove sjemenke i mislim ih time kupiti u ovom jelu.
Stavi se peći u pećnicu, da poprimi crvenkastu koricu, oko 15-tak minuta. Ostavi se malo da se ohladi i tada se samo uživa.
Hih, ručak je ispao pun pogodak za jednog sina, a drugi je počeo hvaliti jelo, kad je čuo da se radi o cvjetači i iz protesta odbio jesti dalje. Nakon što je vidio da nema ničeg drugog, pokisnute glave krenuo je jesti i smazao cijeli tanjur. Na kraju sam dobila sramežljivi smješak i pohvalu za "dosta fini ručak". nije prefini, kako on to zna reći, al ja sam bila prezadovoljna i ovim! :-)
Primjedbe
Objavi komentar