Preskoči na glavni sadržaj

Gratinirani cvjetići cvjetače

Fascinantno je što sve danas mozes preko društvenih mreža - možes recimo kupiti povrće iz domaćeg uzgoja! Tako sam ja naletjela na divne ljude, kod kojih sam kupila prekrasno povrće, između ostalog i cvjetaču. Šteta što ju nisam poslikala, bila je snježno bijela, ogromna i jako fina već i takva svježa!

Naravno, spremam gratiniranu cvjetaču, meni najomiljeniju. A danas mi je zadatak približiti ovo jelo djeci, jer nisu baš prezadovoljni okusom cvjetače.

Cvjetača se najprije očisti, natrga na cvjetove i stavi kuhati, može u posoljnu vrelu vodu ili kao ja, na paru, 5 minuta.

Jedna šaka naribanog parmezana pomiješa se u blenderu sa 2 šnite preprženog tosta, u mrvičastu smjesu.

Skuha se klasični bešamel umak: na malo maslaca preprži se žlica brašna, zalije se s 2dl mijeka i brzo miješa da se ne naprave grudice. Nakon što provrije, procijeniti je li dovoljno gusto ili možda treba još malo razrijediti mlijekom. Kad je umak dopadljivo kremast,  ugasiti vatru, posoliti ga, popapriti i dodati mu malo muškatnog orašćića. Umiješati u umak 20g parmezana, ili jednu šaku, kao ja.

Kreće još samo slaganje, pećnica se grije na 220°C:
U vatrostalnu zdjelu se stavi cvjetača, prelije se bešamel umakom, protrese da se fino okupa cijela u njemu. Na vrh se posipa smjesa parmezana i tosta, te posipa sa sezamom i sjemenkama suncokreta. Moji dječaci vole ove sjemenke i mislim ih time kupiti u ovom jelu.

Stavi se peći u pećnicu, da poprimi crvenkastu koricu, oko 15-tak minuta. Ostavi se malo da se ohladi i tada se samo uživa.



Hih, ručak je ispao pun pogodak za jednog sina, a drugi je počeo hvaliti jelo, kad je čuo da se radi o cvjetači i iz protesta odbio jesti dalje. Nakon što je vidio da nema ničeg drugog, pokisnute glave krenuo je jesti i smazao cijeli tanjur. Na kraju sam dobila sramežljivi smješak i pohvalu za "dosta fini ručak". nije prefini, kako on to zna reći, al ja sam bila prezadovoljna i ovim! :-)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d