To je nešto u čemu ama baš svaki put iznova uživam, to me veseli, nosi mi
uzbuđenje. Vezano uz to, volim i jesti kolače. Zjenice mi se šire svaki put kad
pomislim na slatko.
Kad sam dobre volje, a sad baš jesam, volim moje dečke
razveseliti pokojom slasticom. Ovaj put sam odabrala Cinnamon rolls, i već mogu
zamisliti njihova lica kad im zamiriše kolač. Veli M. da su onda bili stvarno
dobri, ako ja pečem taj kolač. A zapravo se radi o tome da je on podosta
kaloričan, pa u našoj kući nije za čestu upotrebu. Ali, jednom se živi!
Sad idem u potragu za
bilježnicom u kojoj je ovaj recept zapisan. Jako mi je važan, pa sam ga
zapisala, da ga ne pogubim, jer sam ga našla na nekom engleskom blogu i
doradila po svom, ali sad sam malo izgubila bilježnicu.
Nakon podužeg traženja, na potpuno krivom mjestu našla sam
bilježnicu i tada shvatila da recept zapravo nije uopće u toj, već u nekoj
sasvim drugoj, ali sam u međuvremenu našla i ovu.
I sad stvarno ide recept:
Tijesto:
-
7g suhog kvasca
-
1 šalica (šalica je 2dl) toplog mlijeka
-
½ šalice šećera
-
1/3 šalice otopljenog maslaca
-
1 žličica soli
-
2 jaja
-
4 šalice mekog brašna
Od svih sastojaka se izradi
tijesto, onako kako inače radite, nema nekog posebnog načina. Ručno ili
mikserom, važno je da se malo duže mijesi (do 10 minuta). Ostaviti da se diže.
Kad se udvostruči, razvalja se na cca 22x30cm. Ovo sam skoro pa izmislila, ja
to ne mjerim, ali da imate neki približni uvid.
Fil:
-
1 šalica smeđeg šećera
-
2 i ½ čajne žličice cimeta (ja stavljam s
velikim vrhom ) - šećer i cimet samo pomiješati
-
1/3 šalice otopljenog maslaca
Na razvaljano tijesto razmazati
maslac i posuti po njemu mješavinu šećera i cimeta. Cijelu, neće biti previše,
ne, biti će savršeno.
E, sada se tijesto pažljivo zarola
(dužom stranom). Narežu se rolice veličine dva spojena prsta ( ali mali prstić
i prstenjak, da ne pretjeramo s debljinom) i stavljaju se okrenute licem u
tepsiju, na masni papir. Jedna do druge, neka se blago dodiruju. Trebale bi
lijepo ispuniti cijelu tepsiju. Već sad izgledaju divno, al ostavite ih na pola
sata prekrivene krpom, da odmore i dignu se još malo.
Upalite pećnicu na 200°C. Ubacite
u zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
Za to vrijeme potrebno je izraditi
glazuru, koja će biti točka na i ovoj fenomenalnoj slastici:
-
¼ šalice maslaca sobne temperature
-
¼ šalice krem sira sobne temperature
-
1 i ½ šalica šećera u prahu
-
1 žlica mlijeka
-
ekstrakt vanilije
Na najjačoj brzini mikserom
izradite maslac i sir, lagano dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije, onak,
buć, kolko vam upadne. Ne baš cijela bočica, molim! Opet pojačajte brzinu i
izradite smjesu da bude lijepo sjajna i pahuljasta.
Kad je kolač gotov, izvađen iz
pećnice, neka se hladi 10-tak minuta, te ga potom obilno premažite
glazurom!
Najbolje su tople, nadam se da
ćete uživati poput nas!
Primjedbe
Objavi komentar