Preskoči na glavni sadržaj

Cinnamon rolls



Meni je najvažnija sporedna stvar na svijetu pečenje kolača. 
To je nešto u čemu ama baš svaki put iznova uživam, to me veseli, nosi mi uzbuđenje. Vezano uz to, volim i jesti kolače. Zjenice mi se šire svaki put kad pomislim na slatko. 
Kad sam dobre volje, a sad baš jesam, volim moje dečke razveseliti pokojom slasticom. Ovaj put sam odabrala Cinnamon rolls, i već mogu zamisliti njihova lica kad im zamiriše kolač. Veli M. da su onda bili stvarno dobri, ako ja pečem taj kolač. A zapravo se radi o tome da je on podosta kaloričan, pa u našoj kući nije za čestu upotrebu. Ali, jednom se živi!

 Sad idem u potragu za bilježnicom u kojoj je ovaj recept zapisan. Jako mi je važan, pa sam ga zapisala, da ga ne pogubim, jer sam ga našla na nekom engleskom blogu i doradila po svom, ali sad sam malo izgubila bilježnicu.

Nakon podužeg traženja, na potpuno krivom mjestu našla sam bilježnicu i tada shvatila da recept zapravo nije uopće u toj, već u nekoj sasvim drugoj, ali sam u međuvremenu našla i ovu. 
I sad stvarno ide recept:

Tijesto:
-        7g suhog kvasca
-        1 šalica (šalica je 2dl) toplog mlijeka
-        ½ šalice šećera
-        1/3 šalice otopljenog maslaca
-        1 žličica soli
-        2 jaja
-        4 šalice mekog brašna

Od svih sastojaka se izradi tijesto, onako kako inače radite, nema nekog posebnog načina. Ručno ili mikserom, važno je da se malo duže mijesi (do 10 minuta). Ostaviti da se diže. Kad se udvostruči, razvalja se na cca 22x30cm. Ovo sam skoro pa izmislila, ja to ne mjerim, ali da imate neki približni uvid.

Fil:
-        1 šalica smeđeg šećera
-        2 i ½ čajne žličice cimeta (ja stavljam s velikim vrhom ) - šećer i cimet samo pomiješati
-        1/3 šalice otopljenog maslaca

Na razvaljano tijesto razmazati maslac i posuti po njemu mješavinu šećera i cimeta. Cijelu, neće biti previše, ne, biti će savršeno.

 

E, sada se tijesto pažljivo zarola (dužom stranom). Narežu se rolice veličine dva spojena prsta ( ali mali prstić i prstenjak, da ne pretjeramo s debljinom) i stavljaju se okrenute licem u tepsiju, na masni papir. Jedna do druge, neka se blago dodiruju. Trebale bi lijepo ispuniti cijelu tepsiju. Već sad izgledaju divno, al ostavite ih na pola sata prekrivene krpom, da odmore i dignu se još malo.
Upalite pećnicu na 200°C. Ubacite u zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
Za to vrijeme potrebno je izraditi glazuru, koja će biti točka na i ovoj fenomenalnoj slastici:

-        ¼ šalice maslaca sobne temperature
-        ¼ šalice krem sira sobne temperature
-        1 i ½ šalica šećera u prahu
-        1 žlica mlijeka
-        ekstrakt vanilije

Na najjačoj brzini mikserom izradite maslac i sir, lagano dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije, onak, buć, kolko vam upadne. Ne baš cijela bočica, molim! Opet pojačajte brzinu i izradite smjesu da bude lijepo sjajna i pahuljasta.
Kad je kolač gotov, izvađen iz pećnice, neka se hladi 10-tak minuta, te ga potom obilno premažite glazurom! 





Najbolje su tople, nadam se da ćete uživati poput nas!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d