Preskoči na glavni sadržaj

Piletina sa začinima i bijeli rižoto

Nedjeljni ručak.
Nakon nedjeljne mise uvijek uživam u vremenu do podneva, samo moje vrijeme za kuhanje obiteljskog ručka. Mojima je taj ručak toliko bitan da mi uvijek daju mira da dam sve od sebe da im iznenadim nepca!

Ove nedjelje se družim s picekom; dio sam stavila kuhati za juhu, a batke i zabatke sam odvojila za glavno jelo. Ne skidam kožicu, ovom jelu će dati poseban štih. Prsa ću također iskoristiti, za one koji samo vole bijelo meso! Narežem ga samo na nekoliko komada.
Jako jednostavni postupak, a zbog začina ima posebno finu aromu:

Komadi piletine se posole i zapeku sa svake strane u teflonskoj tavi, bez dodavanja ulja. Peći nekoliko minuta sa svake strane da pozlati lijepo. Meso tada prebaciti u lim koji možete staviti na štednjak, ili recimo, ja imam ovalni lonac s poklopcem, koji s obje stane mogu ići direktno na štednjak. Jedan je plići dio, jedan dublji. Za ovaj recept uzimam plići. U teflonsku tavu uliti oko 2dl vode i promiješati sa ostacima pečenja, da se dobije kao umak od pečenja, koji ćete trebati kasnije.

Meso se stavi na taj lim, posipa se listićima ružmarina, natrgaju se po njemu dva lovorova lista i posipa se sa desetak zrna papra. Prelije se sve s 1dl maslinova ulja, te sokom od pečenja. Sve se dobro obloži alu folijom i stavi se na štednjak,na laganu vatricu, oko sat i pol.

Sad je vrijeme za onu finu nedjeljnu kavicu, s dragom osobom.

Pola sata prije završetka mesa, krećemo sa izradom rižota. Opet jako jednostavno i zapravo je ovo osnovni recept za rižoto:

Na malo maslinovog ulja se prodinsta 1 luk, 2 češnja češnjaka i jedan manji korijen celera. Najjednostavnije je povrće ubaciti u multipraktik i nasjeckati ga, pa samo sipati na hladno maslinovo ulje, ne treba svako posebno dinstati. Na jaako laganoj vatrici dinstati to povrće 15-tak minuta. Sipati unutra rižu, oko šalicu i pol (toliko ja stavljam za nas četiri, vi procijenite) i pojačati vartu. Miješati cijelo vrijeme da se sva riža obloži uljem i kad se zacakli podliti sa 1dl bijelog vina. Miješati i dalje, da ispari alkohol, a samo ostane fina aroma vina. Kad tekućina ispari. dodati šefljicu vrele pileće juhice, smanjiti vatru i povremeno promiješati. Svako malo pratiti kako tekućina isparava, pa dodoavati malo pomalo juhice. Probati rižu je li kuhana, ali ne smije biti prekuhana. Ako je gotova, a tekućina je fino isparila, ugasiti plamen i staviti u rižu kocku maslaca. Dobro promiješati i dodati još šaku ribanog parmezana. Rižoto je gotov, treba ga čim prije ići jesti!

U trenucima kad se riža kuha, piletina bi trebala biti gotova. Odmaknite alu foliju. Teflonsku tavu jako zagrijte i ispržite nekoliko minuta komade piletine u njoj. Dovoljno je samo na jednoj strani, po mogućnosti na strani na kojoj je kožica.

Piletina je spremna, rižoto je spreman. ručak je na stolu, dobar tek!
Ne zaboravite nezaobilaznu zelenu salatu uz ovaj ručak!

Jao, nisam poslikala tanjur s piletinom! Imam sada samo ovaj s rižotom i pestom. Eto, nažalost, ovaj prvi ćete morati zamisliti. Ionako je najbolji na njemu bio miris piletine, a on se nijednom slikom ne da iskazati! :-)



Mala dopuna:
Ovaj rižoto, ako volite, možete servirati i kao samostalno jelo, a ooodličan je sa dodatkom pesta Genovese! Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d