Nedjeljni ručak.
Nakon nedjeljne mise uvijek uživam u vremenu do podneva, samo moje vrijeme za kuhanje obiteljskog ručka. Mojima je taj ručak toliko bitan da mi uvijek daju mira da dam sve od sebe da im iznenadim nepca!
Ove nedjelje se družim s picekom; dio sam stavila kuhati za juhu, a batke i zabatke sam odvojila za glavno jelo. Ne skidam kožicu, ovom jelu će dati poseban štih. Prsa ću također iskoristiti, za one koji samo vole bijelo meso! Narežem ga samo na nekoliko komada.
Jako jednostavni postupak, a zbog začina ima posebno finu aromu:
Komadi piletine se posole i zapeku sa svake strane u teflonskoj tavi, bez dodavanja ulja. Peći nekoliko minuta sa svake strane da pozlati lijepo. Meso tada prebaciti u lim koji možete staviti na štednjak, ili recimo, ja imam ovalni lonac s poklopcem, koji s obje stane mogu ići direktno na štednjak. Jedan je plići dio, jedan dublji. Za ovaj recept uzimam plići. U teflonsku tavu uliti oko 2dl vode i promiješati sa ostacima pečenja, da se dobije kao umak od pečenja, koji ćete trebati kasnije.
Meso se stavi na taj lim, posipa se listićima ružmarina, natrgaju se po njemu dva lovorova lista i posipa se sa desetak zrna papra. Prelije se sve s 1dl maslinova ulja, te sokom od pečenja. Sve se dobro obloži alu folijom i stavi se na štednjak,na laganu vatricu, oko sat i pol.
Sad je vrijeme za onu finu nedjeljnu kavicu, s dragom osobom.
Pola sata prije završetka mesa, krećemo sa izradom rižota. Opet jako jednostavno i zapravo je ovo osnovni recept za rižoto:
Na malo maslinovog ulja se prodinsta 1 luk, 2 češnja češnjaka i jedan manji korijen celera. Najjednostavnije je povrće ubaciti u multipraktik i nasjeckati ga, pa samo sipati na hladno maslinovo ulje, ne treba svako posebno dinstati. Na jaako laganoj vatrici dinstati to povrće 15-tak minuta. Sipati unutra rižu, oko šalicu i pol (toliko ja stavljam za nas četiri, vi procijenite) i pojačati vartu. Miješati cijelo vrijeme da se sva riža obloži uljem i kad se zacakli podliti sa 1dl bijelog vina. Miješati i dalje, da ispari alkohol, a samo ostane fina aroma vina. Kad tekućina ispari. dodati šefljicu vrele pileće juhice, smanjiti vatru i povremeno promiješati. Svako malo pratiti kako tekućina isparava, pa dodoavati malo pomalo juhice. Probati rižu je li kuhana, ali ne smije biti prekuhana. Ako je gotova, a tekućina je fino isparila, ugasiti plamen i staviti u rižu kocku maslaca. Dobro promiješati i dodati još šaku ribanog parmezana. Rižoto je gotov, treba ga čim prije ići jesti!
U trenucima kad se riža kuha, piletina bi trebala biti gotova. Odmaknite alu foliju. Teflonsku tavu jako zagrijte i ispržite nekoliko minuta komade piletine u njoj. Dovoljno je samo na jednoj strani, po mogućnosti na strani na kojoj je kožica.
Piletina je spremna, rižoto je spreman. ručak je na stolu, dobar tek!
Ne zaboravite nezaobilaznu zelenu salatu uz ovaj ručak!
Jao, nisam poslikala tanjur s piletinom! Imam sada samo ovaj s rižotom i pestom. Eto, nažalost, ovaj prvi ćete morati zamisliti. Ionako je najbolji na njemu bio miris piletine, a on se nijednom slikom ne da iskazati! :-)
Mala dopuna:
Ovaj rižoto, ako volite, možete servirati i kao samostalno jelo, a ooodličan je sa dodatkom pesta Genovese! Uživajte!
Nakon nedjeljne mise uvijek uživam u vremenu do podneva, samo moje vrijeme za kuhanje obiteljskog ručka. Mojima je taj ručak toliko bitan da mi uvijek daju mira da dam sve od sebe da im iznenadim nepca!
Ove nedjelje se družim s picekom; dio sam stavila kuhati za juhu, a batke i zabatke sam odvojila za glavno jelo. Ne skidam kožicu, ovom jelu će dati poseban štih. Prsa ću također iskoristiti, za one koji samo vole bijelo meso! Narežem ga samo na nekoliko komada.
Jako jednostavni postupak, a zbog začina ima posebno finu aromu:
Komadi piletine se posole i zapeku sa svake strane u teflonskoj tavi, bez dodavanja ulja. Peći nekoliko minuta sa svake strane da pozlati lijepo. Meso tada prebaciti u lim koji možete staviti na štednjak, ili recimo, ja imam ovalni lonac s poklopcem, koji s obje stane mogu ići direktno na štednjak. Jedan je plići dio, jedan dublji. Za ovaj recept uzimam plići. U teflonsku tavu uliti oko 2dl vode i promiješati sa ostacima pečenja, da se dobije kao umak od pečenja, koji ćete trebati kasnije.
Meso se stavi na taj lim, posipa se listićima ružmarina, natrgaju se po njemu dva lovorova lista i posipa se sa desetak zrna papra. Prelije se sve s 1dl maslinova ulja, te sokom od pečenja. Sve se dobro obloži alu folijom i stavi se na štednjak,na laganu vatricu, oko sat i pol.
Sad je vrijeme za onu finu nedjeljnu kavicu, s dragom osobom.
Pola sata prije završetka mesa, krećemo sa izradom rižota. Opet jako jednostavno i zapravo je ovo osnovni recept za rižoto:
Na malo maslinovog ulja se prodinsta 1 luk, 2 češnja češnjaka i jedan manji korijen celera. Najjednostavnije je povrće ubaciti u multipraktik i nasjeckati ga, pa samo sipati na hladno maslinovo ulje, ne treba svako posebno dinstati. Na jaako laganoj vatrici dinstati to povrće 15-tak minuta. Sipati unutra rižu, oko šalicu i pol (toliko ja stavljam za nas četiri, vi procijenite) i pojačati vartu. Miješati cijelo vrijeme da se sva riža obloži uljem i kad se zacakli podliti sa 1dl bijelog vina. Miješati i dalje, da ispari alkohol, a samo ostane fina aroma vina. Kad tekućina ispari. dodati šefljicu vrele pileće juhice, smanjiti vatru i povremeno promiješati. Svako malo pratiti kako tekućina isparava, pa dodoavati malo pomalo juhice. Probati rižu je li kuhana, ali ne smije biti prekuhana. Ako je gotova, a tekućina je fino isparila, ugasiti plamen i staviti u rižu kocku maslaca. Dobro promiješati i dodati još šaku ribanog parmezana. Rižoto je gotov, treba ga čim prije ići jesti!
U trenucima kad se riža kuha, piletina bi trebala biti gotova. Odmaknite alu foliju. Teflonsku tavu jako zagrijte i ispržite nekoliko minuta komade piletine u njoj. Dovoljno je samo na jednoj strani, po mogućnosti na strani na kojoj je kožica.
Piletina je spremna, rižoto je spreman. ručak je na stolu, dobar tek!
Ne zaboravite nezaobilaznu zelenu salatu uz ovaj ručak!
Jao, nisam poslikala tanjur s piletinom! Imam sada samo ovaj s rižotom i pestom. Eto, nažalost, ovaj prvi ćete morati zamisliti. Ionako je najbolji na njemu bio miris piletine, a on se nijednom slikom ne da iskazati! :-)
Mala dopuna:
Ovaj rižoto, ako volite, možete servirati i kao samostalno jelo, a ooodličan je sa dodatkom pesta Genovese! Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar