Slikam jelo i mali sin me pita, zašto stavljam obične špagete na blog. Njemu je jako drago da pišem blog, i često ima pitanja vezana uz njega: "Napišeš na kraju dobar tek?" I s druge strane me stalno ima potrebu reklamirati: "Ako ti se sviđa mamin kolač, idi na Google, stisni Mirisna priča i tamo ti je recept" - rečenica je koju je upotrijebio kod većine naših prijatelja.
Tako se i ovaj put ubacuje i čudi tim običnim špagetama. Da, umak bolognese je poznat, ali mislim da svatko da svoj mali dodir posebnosti ovom jelu, pa sam htjela s vama podijeliti i taj moj "touch".
Umak bi puno više odgovarao nekoj pasti, poput tubica ili svrdla, jer bi se tamo imao priliku ušuljati u svakakve male prostore, ali moji uvijek inzistiraju na špagetama. Mada se izvorno ovo jelo u Italiji ne jede s njima - saznah na putovanju Toskanom, dakako.
No, moj recept ide otprilike ovako:
U multipraktiku izmiksam 1 veliki luk, 2 mrkve i jedan manji korijen celera - veličine limuna, recimo.
Povrće dinstam na malo maslinovog ulja i kad je mekano ubacim 500g mljevene svinjetine. Stavim lonac na jaku vatru i često miješajući pečem meso s povrćem, a ne dinstam. Kad polako počinje na nekim mjestima dobivati smećkastu koricu, stisnem unutra 2 češnja češnjaka. Odmah potom zalijem smjesu sa Aceto Balsamico, približno 5 žlica. Sve dobro izmiješam i pečem dalje, da ispari kiselina octa, a ostane ta prekrasna aroma. Tada stavim sve na slabiju vatru i ulijem unutra malo umaka od rajčice, oko 2dl, 1dl vode i ovdje stavljam sjeckanu rajčicu, bilo iz konzerve, ili iz škrinje, kakvu ja ove godine imam. Posolim, popaprim, ubacim unutra veliku šaku svježeg bosiljka i to se fino lagano kuha. Poklopljeno. Onako, malo tu i tamo pomiješam. Za nekih sat vremena provjerim okus, po potrebi dosolim i to je to.
Skuham tjesteninu i poslužim sa parmezanom.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar