Preskoči na glavni sadržaj

Moja pasta Bolognese



Slikam jelo i mali sin me pita, zašto stavljam obične špagete na blog. Njemu je jako drago da pišem blog, i često ima pitanja vezana uz njega: "Napišeš na kraju dobar tek?" I s druge strane me stalno ima potrebu reklamirati: "Ako ti se sviđa mamin kolač, idi na Google, stisni Mirisna priča i tamo ti je recept" - rečenica je koju je upotrijebio kod većine naših prijatelja.

Tako se i ovaj put ubacuje i čudi tim običnim špagetama. Da, umak bolognese je poznat, ali mislim da svatko da svoj mali dodir posebnosti ovom jelu, pa sam htjela s vama podijeliti i taj moj "touch".

Umak bi puno više odgovarao nekoj pasti, poput tubica ili svrdla, jer bi se tamo imao priliku ušuljati u svakakve male prostore, ali moji uvijek inzistiraju na špagetama. Mada se izvorno ovo jelo u Italiji ne jede s njima - saznah na putovanju Toskanom, dakako.

No, moj recept ide otprilike ovako:

U multipraktiku izmiksam 1 veliki luk, 2 mrkve i jedan manji korijen celera - veličine limuna, recimo.
Povrće dinstam na malo maslinovog ulja i kad je mekano ubacim 500g mljevene svinjetine. Stavim lonac na jaku vatru i često miješajući pečem meso s povrćem, a ne dinstam. Kad polako počinje na nekim mjestima dobivati smećkastu koricu, stisnem unutra 2 češnja češnjaka. Odmah potom zalijem smjesu sa Aceto Balsamico, približno 5 žlica. Sve dobro izmiješam i pečem dalje, da ispari kiselina octa, a ostane ta prekrasna aroma. Tada stavim sve na slabiju vatru i ulijem unutra malo umaka od rajčice, oko 2dl, 1dl vode i ovdje stavljam sjeckanu rajčicu, bilo iz konzerve, ili iz škrinje, kakvu ja ove godine imam. Posolim, popaprim, ubacim unutra veliku šaku svježeg bosiljka i to se fino lagano kuha. Poklopljeno. Onako, malo tu i tamo pomiješam. Za nekih sat vremena provjerim okus, po potrebi dosolim i to je to.

Skuham tjesteninu i poslužim sa parmezanom.
Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d